"Danser sa vie".. στο Centre Pompidou

laviniaschulz-and-walterholdt-tobogganfrau-1923-museum-fur-kunst-und-gewerbe-web

Ο χορός και οι οπτικές τέχνες

στον 20ο και 21ο αιώνα

23/11/2011 – 02/04/2012

 

« Ελπίζουμε το κοινό μας να θελήσει να χορέψει τη ζωή του, όπως υποδεικνύει ο τίτλος της έκθεσής μας, ν’ αντιληφθεί την ενέργεια του σώματος και το ότι αυτό αποτελεί σε μεγάλο βαθμό το σεισμογράφο της σύγχρονης ζωής μας, σε όλη της την εμβέλεια ».

Με τα παραπάνω λόγια κλείνει την κουβέντα μας η Emma Lavigne, η μία από τις επιμελήτριες της έκθεσης Danser sa vie - Danse et arts visuels aux 20e et 21e siècles, που διοργανώνεται στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Centre Pompidou στο Παρίσι, από τις 23 Νοεμβρίου 2011 έως τις 2 Απριλίου 2012. Η έκθεση πραγματεύεται τη σχέση και ανταλλαγή της τέχνης του χορού με τις οπτικές τέχνες (Arts Visuels) παραθέτοντας μια σειρά 450 έργων περίπου (γλυπτά, εγκαταστάσεις, οπτικοακουστικά και χορογραφικά έργα) που ιχνηλατούν και αποτυπώνουν τις αμοιβαίες τους επιρροές. 

Τα μουσεία έχουν κάνει την τελευταία δεκαετία ένα σημαντικό άνοιγμα στο χορό. «Στην εποχή μας αναδύονται πολλά project διεθνώς πάνω στο χορό. Εμείς επιθυμούμε να εξετάσουμε την αναγέννηση που διενεργείται στο πεδίο της performance σήμερα. Ο σύγχρονος προβληματισμός σχετικά με τη μετάδοση των χορογραφικών έργων και της χορογραφικής κληρονομιάς μας αφορά, και η ανάγκη να τον εκφράσουμε ενισχύθηκε μετά το θάνατο σπουδαίων προσωπικοτήτων, όπως του Merce Cunningham και της Pina Bausch».

Παρόλο που ο στόχος της έκθεσης φαίνεται παραδοσιακά να υπογραμμίζει τη σημασία της αποτύπωσης της ιστορικότητας μέσω της έκθεσης στοιχείων, ντοκουμέντων και έργων, από το πρόγραμμα δεν λείπουν και άκρως σύγχρονες προτάσεις που θέτουν σε προβληματισμό τον ίδιο τον εκθεσιακό θεσμό και τη λειτουργία του. Χωρίς την επιθυμία «να μεταλλαχθεί ο χώρος του Μουσείου σε τεράστια σκηνή» επιδιώκεται η εισαγωγή του ζωντανού στοιχείου στο πλαίσιο της έκθεσης με διαφορετικούς τρόπους. Για παράδειγμα, στο πρόγραμμα υπάρχουν ζωντανά χορογραφικά έργα με χαρακτήρα «εκθέματος», όπως του Tino Sehgal, ή του Félix Gonzales Torres. Για την Emma Lavigne, « η τάση αυτή έχει γίνει σήμερα σχετικά της μόδας, ωστόσο η πρακτική είναι παλιά, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της ήδη στον μοντερνισμό όταν χορευτές έρχονταν να χορέψουν στα ατελιέ καλλιτεχνών, για παράδειγμα στου Rodin, ή της Isadora Duncan και αργότερα, την εποχή του Judson, στην μεταμοντέρνα περίοδο στις Η.Π.Α, όπου ο πειραματικός χορός φιλοξενείτο κυρίως από Μουσεία, όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης, ή το Μουσείο Whitney της Νέας Υόρκης».

Το πρόγραμμα της έκθεσης συνοδεύουν παράλληλες δράσεις: το φεστιβάλ Vidéodanse 2011 (23/11/2011 - 02/01/2012), παραστάσεις, ομιλίες-συναντήσεις με ιστορικούς, θεωρητικούς, κριτικούς τέχνης και χορογράφους, εκδόσεις καταλόγων, που συνδράμουν σε μια πιο ολοκληρωμένη πρόταση του μουσείου επί του θέματος.

Στη λίστα των καλλιτεχνών που παρουσιάζονται στην έκθεση σημειώνουμε, μεταξύ άλλων, τα ονόματα των : 
Joséphine BAKER, Matthew BARNEY, Pina BAUSCH, Jérôme BEL, Trisha BROWN, Lucinda CHILDS, René CLAIR, Merce CUNNINGHAM, Sonia DELAUNAY, Serge DIAGHILEV, Isadora DUNCAN, Jan FABRE, William FORSYTHE, Simone FORTI, Loïe FULLER, Martha GRAHAM, Anna HALPRIN, Vassily KANDINSKY, Anne Teresa DE KEERSMAEKER/, Yves KLEIN, Rudolf von LABAN, Henri MATISSE, Vaslav NIJINSKI, Alwin NIKOLAIS, Steve PAXTON, Francis PICABIA, Pablo PICASSO, Jackson POLLOCK, Yvonne RAINER, MAN RAY, Christian RIZZO, Auguste RODIN, Andy WARHOL

 

info Danser sa vie : Ο χορός και οι οπτικές τέχνες στον 20ο και 21ο αιώνα | Centre Pompidou – Παρίσι | ώρες λειτουργίας : 11:00 - 21:00 (κάθε Τρίτη κλειστά & Πέμπτη έως τις 23:00) │www.centrepompidou.fr

κείμενο : Ηλιάνα ΦΥΛΛΑ

Φωτο : © Lavinia Schulz and Walter Holdt, Toboggan Frau, 1923 - Costume présenté sur un mannequin 1,67 m de hauteur environ. Hambourg Museum für Kunst und Gewerbe (MKG)