Αναδρομική έκθεση για τον Γιάννη Μέτση

pict06_largeweb

«ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΤΣΗΣ – 
ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΜΠΑΛΛΕΤΟ ΑΘΗΝΩΝ»

Έκθεση για το μεγάλο Έλληνα χορευτή-χορογράφο
στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»

21 Νοεμβρίου 2011 - 31 Μαίου 2012

 

Το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού σε συνεργασία με το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα παρουσιάζουν στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» την έκθεση «Γιάννης Μέτσης – Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση-φόρο τιμής στο έργο του σημαντικού Έλληνα χορευτή, χορογράφου και δασκάλου Γιάννη Μέτση (1931-2010), ο οποίος στις 5 Αυγούστου 2010 έφυγε από τη ζωή.

Στην έκθεση παρουσιάζεται άγνωστο εικαστικό και πληροφοριακό υλικό από διαφορετικά έργα που ανέβηκαν την περίοδο 1965-1985, από το προσωπικό αρχείο του Γιάννη Μέτση, το οποίο είχε δωρίσει ο ίδιος στο Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, καθώς και υλικό από τις προσωπικές συλλογές φίλων και συνεργατών του, το οποίο προέρχεται από τις παραστάσεις της ιστορικής ομάδας «Χορευτική Ομάδα Γιάννη Μέτση», μετέπειτα «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών». Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονται αντικείμενα όπως κοστούμια, αξεσουάρ, μακέτες κοστουμιών, προγράμματα παραστάσεων, φωτογραφικό υλικό, σημειώσεις και οπτικοακουστικά ντοκουμέντα. Τα κοστούμια που περιλαμβάνονται στην έκθεση έχουν την υπογραφή της σκηνογράφου-ενδυματολόγου Λίζας Ζαΐμη, που υπήρξε συνεργάτης του Γιάννη Μέτση καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιτεχνικής δράσης της ομάδας του.

Η έκθεση στοχεύει στην ανάδειξη του έργου του Γιάννη Μέτση, υπογραμμίζοντας τη σημαντική συμβολή του:

  1. Στην παρουσίαση του κλασικού ρεπερτορίου μπαλέτου, καθώς ανέβασε έργα ή αποσπάσματά τους πρώτη φορά στην Ελλάδα, βασιζόμενος στις κλασικές χορογραφίες (π.χ. Πακίτα, Κακοφυλαγμένη κόρη, Κοππέλια κ.ά.)
  2. Στη δημιουργία των πρώτων έργων νεοκλασικού μπαλέτου στην ιστορία του ελληνικού έντεχνου χορού σε μουσικές ξένων συνθετών του 20ού αιώνα, αλλά και σύγχρονων Ελλήνων συνθετών (Επεισόδιο, Επεισόδιο Αρ. 2, Ο Ξένος, Χοροί, Nomine Jesu, Αντιγόνη, Η Εκλογή – Κασσιανή και Θεόφιλος και πολλά άλλα)
  3. Στην ανάδειξη της μουσικής Ελλήνων συνθετών (Σισιλιάνος, Σκαλκώτας, Θεοδωράκης, Χατζιδάκις, Ξαρχάκος, Πλέσσας, Παπαθανασίου) μέσα από τις χορογραφίες που εμπνεύστηκε ο Μέτσης, αλλά και μέσα από έργα που δημιουργήθηκαν από αναθέσεις του Πειραματικού Μπαλλέτου Αθηνών σε Έλληνες συνθέτες (Δημήτρης Μαραγκόπουλος, Θόδωρος Αντωνίου).

 

Η έκθεση, που θα διαρκέσει από τις 21 Νοεμβρίου 2011 μέχρι το Μάιο του 2012, συνοδεύεται από μία νέα έκδοση, η οποία περιλαμβάνει σπάνιο γραπτό και οπτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας, καθώς και πρωτότυπα κείμενα συνεργατών του Γιάννη Μέτση. Την επιστημονική και καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης και του καταλόγου έχει η σκηνογράφος δρ.Σοφία Παντουβάκη.

Η έκθεση συνοδεύεται από εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία. Μέσα από την ξενάγηση στην έκθεση τα παιδιά ανακαλύπτουν την προσφορά του χορογράφου Γιάννη Μέτση όπως αυτή εκφράστηκε μέσω της χορευτικής ομάδας «Πειραματικό Μπαλλέτο Αθηνών», αλλά και της σχολής του που γαλούχησε τη σύγχρονη γενιά χορευτών.


info : Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Kτήριο 1, Πειραιώς 254, Ταύρος, τηλ. 212 254 0000 | Ώρες Λειτουργίας της Έκθεσης : Δευτέρα - Τρίτη - Πέμπτη: 09:00 - 14:00,  Τετάρτη - Παρασκευή: 09:00 - 20:00,  Σάββατο: 11:00 - 16:00,  Κυριακή: 10:00 - 16:00 |  www.fhw.gr  |