"Εφυγε" η Laurence Louppe

Έφυγε απο τη ζωή την περασμένη Κυριακή σε ηλικία 74 ετών, η Γαλλίδα ιστορικός, θεωρητικός και κριτικός χορού Laurence Louppe (Λοράνς Λουπ), μια σημαντική προσωπικότητα του σύγχρονου χορευτικού τοπίου, γνωστή κυρίως για το θεωρητικό της έργο. 

Η Laurence Louppe με τα άρθρα, την κριτική και πρωτοποριακή της σκέψη, τις ομιλίες της πάνω σε θέματα της χορευτικής τέχνης, επηρέασε καθοριστικά για αρκετές δεκαετίες τόσο χορευτές και χορογράφους, όσο και θεωρητικούς, αλλά και κριτικούς χορού. Ασχολήθηκε διεξοδικά με το θεωρητικό κομμάτι του σύγχρονο χορού και δίδαξε Ιστορία και Αισθητική Χορού στο Πανεπιστήμιο του Quebec στο Μόντρεαλ και στην P.A.R.T.S, στις Βρυξέλλες.

Η δίτομη έκδοση Poétique de la danse contemporaine (εκδόσεις Contredanse) θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα έργα της. Συνεργάστηκε για αρκετά χρόνια με τα περιοδικά Nouvelles de Danse και Art Press, αλλά και με τη γαλλική εφημερίδα Libération προς τα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Χαρακτηριστική και πολυσυζητημένη έχει μείνει η εμφάνισή της ως performer στο έργο Dispositifs 3.1 του Alain Buffard, όπου εμφανίζεται με ξανθιά περούκα να παρωδεί το ρόλο της ως κριτικός. Δείτε την σε απόσπασμα απο το έργο γάλλου χορογράφου.