Χορός στην Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα του 2013

marseille-provence-2013---capitale-europeenne-de-la-culture-1

Η Μασσαλία - Marseille-Provence 2013  ετοιμάζει πυρετωδώς την αποστολή της σαν Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα για το 2013. Στις 19 Ιανουαρίου2012 ανακοίνωσε το βασικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων της που θα διαρκέσουν από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2013.

Πληθώρα εκθέσεων, συναυλιών, παραστάσεων, καλλιτεχνικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων κάθε φύσης γεμίζουν τις σελίδες ενός προγράμματος 200 σελίδων (!) και φυσικά δεν λείπει από αυτόν και ο χορός.

 

  • Στα σημαντικότερα θεάματα θα πρωτοστατεί η συνεργασία της γνωστής γαλλίδας χορογράφου Kitsou Dubois με την Partrouille de France της πολεμικής αεροπορίας, σ’ένα πρωτότυπο εναέριο μπαλέτο αεροσκαφών.
  • Στη νεοσύστατη στέγη του χορoύ της Μασσαλίας KLAP-Maison pour la danse του Michel Kelemenis, θα φιλοξενηθούν καθ’όλη την διάρκεια της χρονιάς πολλές νέες παραγωγές ομάδων της περιοχής, μεταξύ των οποίων αυτή του Frédéric Flamand, του Εθνικού Μπαλέτου της Μασσαλίας και του Georges Appaix. Η σχέση του χορού με τον αθλητισμό θα αποτελέσει κοινό τους θέμα.
  • Τον Ιούνιο και Ιούλιο θα πραγματοποιηθεί το Festival de Danse et des Arts Multiples de Marseille στο οποίο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την σλαμ-όπερα της Nathalie Négro σε χορογραφία της Robyn Orlin, καθώς και το νέο project του Christophe Haleb Fama, μια ζωντανή έκθεση γύρω από την σχέση του μύθου με το σύγχρονο χορό, που μέρος της ετοιμάστηκε στην Ελλάδα τον περασμένο Γενάρη.
  • Ένα νέο 10ήμερο φεστιβάλ χορού το Août en Danse  (24 Αυγούστου – 1 Σεπτεμβρίου) θα κλείσει την καλοκαιρινή σεζόν και θα καλωσορίσει το φθινόπωρο με παραστάσεις, αλλά και εορταστικά διαδραστικά χορογραφικά events με έντονη συμμετοχή του κόσμου. Οι Foofwa d’Immobilité, Taoufik Izzediou, Delgado Fuchs και Virgillio Sieni θα πραγματοποιήσουν μερικά από αυτά.
  • Τέλος, όπως κάθε χρόνο το Φεστιβάλ Dansem, danse contemporaine en Méditerranée θα εμπλουτίσει χορευτικά το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Φεστιβάλ Off Marseille 2013

Παράλληλα με την επίσημη διοργάνωση της Marseille-Provence 2013 θα λειτουργήσει για πρώτη φορά στο πλαίσιο ευρωπαϊκής πολιτιστικής πρωτεύουσας ένα φεστιβάλ off. Στόχος του είναι η ακόμα μεγαλύτερη προσφορά της δυνατότητας στον καλλιτεχνικό κόσμο να βρεθεί στο κέντρο των γεγονότων. Το πρόγραμμα του off θα δημιουργηθεί σταδιακά μέσα στη φετινή χρονιά, ανάλογα με την εκδήλωση ενδιαφέροντος.

Ηλιάνα ΦΥΛΛΑ

 


info : www.mp2013.fr  &  www.marseille2013.com