Ο φωτογραφικός φακός του Mikhail Baryshnikov

dance-this-way

Με τίτλο «Χόρεψε με αυτόν τον τρόπο» ( Dance this way ) εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στο Gary Nader Art Centre, στο Μαϊάμι (ΗΠΑ), η πρώτη ατομική έκθεση χορευτικής φωτογραφίας του Mikhail Baryshnikov (Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ).

Ο κορυφαίος 64χρονος χορευτής ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας από παλιά, «τραβώντας φωτογραφίες κυρίως στις πρόβες», όπως δηλώνει ο ίδιος, αλλά τα τελευταία 10 χρόνια πειραματίζεται ως επί το πλείστον με τη ψηφιακή τεχνολογία.

Στη συγκεκριμένη έκθεση, ο φωτογραφικός του φακός «παγώνει» την κίνηση σωμάτων που χορεύουν κάθε είδος χορού, από χιπ-χοπ και μπαλέτο, έως σύγχρονο, ή παραδοσιακούς χορούς από όλο τον κόσμο. «Μ’ενδιαφέρει να εστιάζω σε τμήματα του σώματος και κινήσεις που το κοινό δεν μπορεί να προσέξει», εξηγεί ο Mikhail Baryshnikov. «Θα ήθελα οι φωτογραφίες μου να προσφέρουν την ίδια αίσθηση με ένα ζωντανό θέαμα».

Από την πλευρά του, ο Gary Nader ιδιοκτήτης της γκαλερί που εκτίθενται οι φωτογραφίες, σχολιάζοντάς τες προσθέτει, ότι «ο Baryshnikov διαθέτει, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο φωτογράφο, αυτό που θα λέγαμε πληροφορία εκ των έσω για όσα συμβαίνουν επί σκηνής». 

Αρκετές από τις φωτογραφίες έχουν τραβηχθεί σε κλαμπ, ή καφέ και απεικονίζουν απλούς ανθρώπους να χορεύουν. «Αυτό που συνδέει τους χορευτές διαφορετικών χωρών και πολιτισμών είναι η ευάλωτη πλευρά τους. Ο χορός είναι μια από τις πιο αποκαλυπτικές μορφές τέχνης. Η μεγάλη Μάρθα Γκράχαμ έλεγε ότι το σώμα δεν ψεύδεται» εξηγεί ο Baryshnikov, ο οποίος δείχνει να αντιμετωπίζει ισάξια με το φακό του, επαγγελματίες και ερασιτέχνες χορευτές.

Και ο τρομερός Μίσα συμπληρώνει : «Όταν ένα σώμα κινείται, είναι ό,τι πιο αποκαλυπτικό. Χορέψτε μου για λίγο και θα σας πως ποιος είστε ! »

--

photo : Wilfredo Lee