Προγράμματα στήριξης του χορού - ΥΠΠΟΤ

Ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012, τα προγράμματα στήριξης του χορού για το έτος 2012. Οι προθεσμία υποβολής αιτημάτων επιχορήγησης είναι 8 έως 26 Μαρτίου 2012, σύμφωνα με όσα ορίζονται ειδικότερα στα επιμέρους προγράμματα.

Επισημαίνεται ότι, στα μέχρι σήμερα προγράμματα υποστήριξης του χορού (επιχορήγηση για έρευνα - παραγωγή παράστασης και επιχορήγηση για περιοδεία) προστίθενται τρία νέα προγράμματα με σκοπό τη διάχυση της τέχνης του χορού στο κοινό πέντε πόλεων της περιφέρειας, την εξασφάλιση χώρων προβών και παραστάσεων, σε συνεργασία με ΔΗΠΕΘΕ, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και τα δύο Μέγαρα Μουσικής.

  1. Συγκεκριμένα:Εγκαινιάζεται το πρόγραμμα φιλοξενίας ομάδων χορού σε ΔΗΠΕΘΕ, για το σχεδιασμό και την υλοποίηση παράστασης χορού, την πραγματοποίηση ανοιχτών προβών και τη διοργάνωση παράλληλων δράσεων με στόχο την εξοικείωση του κοινού με το σύγχρονο χορό. Οι παραστάσεις που θα παραχθούν, θα περιοδεύσουν στα ΔΗΠΕΘΕ που δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα (Βόλου, Κέρκυρας, Κομοτηνής, Καβάλας και Ρούμελης) κι έτσι το κοινό των παραπάνω πόλεων θα εχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει μεσα στο 2012 πέντε νέες παραγωγές χορού.
  2. Ξεκινά η συνεργασία του ΥΠΠΟΤ με την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας για τη διάθεση του θεάτρου της Σχολής σε ομάδες χορού για την προετοιμασία και την υλοποίηση της παράστασής τους. Παράλληλος σκοπός του προγράμματος αυτού είναι η συνεργασία των ομάδων με τους φοιτητές του Τμήματος Σκηνογραφίας της ΑΣΚΤ, η δημιουργία δημιουργικών  καλλιτεχνικών «ζυμώσεων» και φυσικά η γνωριμία του συνόλου των φοιτητών με το χορό.
  3. Δίνεται η δυνατότητα σε τέσσερις ομάδες χορού να προετοιμάσουν και να ανεβάσουν την παράστασή τους στα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Στο κείμενο των προγραμμάτων για το χορό, το οποίο επισυνάπτεται, συμπεριλαμβάνονται και τα οριζόντια προγράμματα του ΥΠΠΟΤ για επιχορηγήσεις πολιτιστικών φορέων και για την ενίσχυση της κινητικότητας των καλλιτεχνών. Υπενθυμίζεται ότι όσον αφορά το πρώτο, η προθεσμία για δράσεις του 2012 έχει ήδη λήξει και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν μέσα στο Μάρτιο, ενώ για το δεύτερο η υποβολή προτάσεων είναι ανοιχτή όλο το χρόνο.

Η σύνθεση της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Χορού είναι η εξής:

  • Μαρίζα Βινιεράτου, καθηγήτρια χορογραφίας - χορογράφος, Πρόεδρος
  • Σάντρα Βούλγαρη, δημοσιογράφος
  • Πάρης Μέξης, Σκηνοθέτης - Σκηνογράφος
  • Μάρκος Μωυσίδης, Συνθέτης
  • Μαρία Τσουβαλά, εκπαιδευτικός του χορού

info:  για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινίσεις, οι ομάδες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Θεάτρου και Χορού του ΥΠΠΟΤ, Μπουμπουλίνας 20-22, 106 82 Αθήνα - Τηλ: +30 2131322100, Φαξ: +30 210 8201138  |  Email: grplk@culture.gr -  www.yppo.gr