5ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Χορού "Ευ Δημιουργείν"

Διοργάνωση

Του Σωματείου Χορού & Ρυθμικής

και του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

 • ΔΙΕΞΑΓΩΓΗ

Ο Διαγωνισμός εφέτος θα διεξαχθεί σε δύο διαφορετικές πόλεις της Ελλάδος με την ίδια επιτροπή. Αυτό γίνεται για τη διευκόλυνση των σχολών, ώστε να έχουν την κοντινότερη μετακίνηση, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Στις 16, 17 και 18 Μαρτίου 2012 στην πόλη της Κορίνθου και 4, 5 και 6 Μαϊου στην πόλη της Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη» (Μεταμορφώσεως 7-9, τηλ. 2310458591).ΟΙ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΗ.

----------------------------------------------------

 • ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΕΙΔΗ ΧΟΡΟΥ

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει τα κάτωθι είδη χορού :

 1. Κλασσικό χορό
 2. Σύγχρονο χορό
 3. Τζαζ (jazz)
 4. Καρακτέρ (character)
 5. Hip-hop και street dance.

-----------------------------------------------------

 • ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ - ΗΛΙΚΙΕΣ

Οι κατηγορίες των διαγωνιζόμενων ανά ηλικία είναι οι εξής:
1) 07-08 ετών
2) 08-10 ετών
3) 10-12 ετών
4) 12-14 ετών
5) 14-16 ετών
6) 16 και άνω Ερασιτεχνών
7) 18 και άνω φοιτητές Ανώτερων Σχολών Χορού
8) Ενήλικες Επαγγελματίες

Σημείωση : Ημερομηνία, βάσει της οποίας υπολογίζεται η ηλικία του διαγωνιζόμενου και επομένως καθορίζει την ηλικιακή κατηγορία συμμετοχής, είναι η ημερομηνία έναρξης του κάθε ενός διαγωνισμού. Για τις ομαδικές συμμετοχές και τα ντουέτα η κατηγορία συμμετοχής καθορίζεται από το μέσο όρο της ηλικίας των διαγωνιζομένων. Οι ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ είναι :

1) Ατομικές
2) Ντουέτα
3) Ομαδικές

Η  διοργάνωση θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις :

α) ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΣ, ο οποίος θα λάβει χώρα στις 4 και 5 Μαΐου 2012 στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», στη Θεσσαλονίκη.

 • Την Παρασκευή 4 Μαΐου 2012 θα διαγωνισθούν οι ηλικιακές κατηγορίες επαγγελματιών, φοιτητών επαγγελματικών σχολών χορού, 16 ετών και άνω και 14-16 ετών σε όλες τις κατηγορίες χορού.
 • Το Σάββατο 5 Μαΐου 2012 θα διαγωνισθούν οι ηλικιακές κατηγορίες των 12-14 ετών, 10-12 ετών, 8-10 ετών , 7-8 ετών σε όλες τις κατηγορίες χορού.

Σημείωση : η ημιτελική φάση του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία κοινού. Δικαίωμα διακριτικής παρουσίας στο χώρο έχει μόνον ο υπεύθυνος καθηγητής – χορογράφος του διαγωνιζόμενου. Ο διαγωνισμός θα καλύπτεται τηλεοπτικά και θα μεταδίδεται ζωντανά σε οθόνη στο φουαγιέ του θεάτρου, για όσους συνοδούς ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν τη φάση του ημιτελικού.

β) ΤΕΛΙΚΟΣ, ο οποίος θα λάβει χώρα την Κυριακή 6 Μαΐου 2012 στο Δημοτικό  Θέατρο Καλαμαριάς «Μελίνα Μερκούρη», παρουσία κοινού και θα διαγωνιστούν όλες οι κατηγορίες χορού και ηλικιών που πέρασαν τη φάση του ημιτελικού. Είσοδος για τον τελικό 3 ευρώ.
 

----------------------------------------------

 • ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό χορού «Ευ Δημιουργείν» έχουν τα οικονομικά τακτοποιημένα για το έτος 2012 τακτικά μέλη του «Σωματείου Χορού & Ρυθμικής» και τα μέλη των Σχολών Χορού, ή Ομάδων Χορού των μελών του Σωματείου. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν και τα νεοεγγεγραμμένα μέλη του Σωματείου.

---------------------------------------------

 • ΓΕΝΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Όρος 1
Στις ηλικιακές κατηγορίες 7-8 και 8-10 και για όλα τα είδη χορού γίνονται δεκτές μόνο ομαδικές συμμετοχές. Εάν όμως κάποιος χορογράφος θεωρεί ότι έχει ένα εξαιρετικό ταλέντο δίνουμε το δικαίωμα ατομικής συμμετοχής στην ηλικιακή κατηγορία των 10-12 ετών .

Όρος 2 – ΟΡΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ
Ο κάθε διαγωνιζόμενος έχει δικαίωμα να συμμετέχει το ανώτερο με μέχρι δύο συμμετοχές (χορογραφίες) σε κάθε κατηγορία ηλικίας και είδους χορού και το ανώτερο με μέχρι τρεις συμμετοχές (χορογραφίες) συνολικά. Δε θα πρέπει ο κάθε διαγωνιζόμενος να ξεπερνάει συνολικά τα 10 λεπτά συμμετοχής.

Παράδειγμα 1: μία συμμετοχή στο σύγχρονο ατομικό 14-16, μία συμμετοχή στο σύγχρονο ομαδικό 14-16, μία συμμετοχή στο κλασσικό ατομικό 14-16 (σύνολο τρεις συμμετοχές).
Παράδειγμα 2 : μία συμμετοχή στο σύγχρονο ατομικό 12-14, μία συμμετοχή στο κλασσικό ατομικό 12-14, μία συμμετοχή στο καρακτέρ ατομικό 12-14 (σύνολο τρεις συμμετοχές).

Όρος 3 - ΟΡΙΟ ΧΡΟΝΟΥ
Ανώτερο όριο στο χρόνο κάθε χορογραφίας ορίζεται :
Στα ατομικά ηλικίας 10-12 και 12-14 μέχρι 2’.
Στα ατομικά των υπόλοιπων ηλικιών μέχρι 3’.
Στα ομαδικά μέχρι 4’.
Στην περίπτωση της χορογραφίας κλασσικού ρεπερτορίου (variation) ο χρόνος είναι προκαθορισμένος.

Όρος 4 - ΒΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Στην κατηγορία του κλασσικού μπαλέτου υπάρχει δυνατότητα επιλογής :
a) χορογραφίας από το κλασσικό ρεπερτόριο (variation),
β) ελεύθερης χορογραφίας, η οποία όμως στις ηλικιακές  κατηγορίες 8-10, 10-12, 12-14, 14-16 περιλαμβάνει υποχρεωτικά βήματα (βλ. παράρτημα).
Στην κατηγορία του σύγχρονου υπάρχουν επίσης υποχρεωτικά βήματα στις ηλικιακές κατηγορίες 8-10, 10-12, 12-14, 14-16 (βλ. παράρτημα).
Στην κατηγορία τζάζ, χιπ-χοπ και καρακτέρ, όπως και στην ηλικιακή κατηγορία7-8 ετών δεν θα υπάρξει υποχρεωτικό βηματολόγιο.

Όρος 5 – ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ
Κατά την ημιτελική φάση οι κατηγορίες χορού κλασσικό μπαλέτο, σύγχρονο, καρακτέρ, τζαζ και χιπ χοπ στα ατομικά θα διαγωνιστούν υποχρεωτικά χωρίς κοστούμι. Στην κατηγορία κλασσικό μπαλέτο ατομικό υποχρεωτικά με κορμάκι ανοιχτόχρωμο, μαλλιά μαζεμένα σε κότσο, καλσόν και μαλακά παπουτσάκια, ή pointes (ανάλογα με την ηλικία, στις variation προαιρετικά, δηλ. επιτρέπεται το κοστούμι), στην κατηγορία σύγχρονο κολάν, ή σόρτς με κορμάκι όχι μπλούζα, τζαζ και χιπ χοπ με φόρμα και φανελάκι και στην κατηγορία καρακτέρ με κορμάκι, καλσόν, φούστα και παπούτσια καρακτέρ. Στα ομαδικά, η χρήση κοστουμιού είναι προαιρετική.
Στον τελικό επιτρέπονται τα κοστούμια σε όλες τις κατηγορίες.

Σημείωση : Σε όλες τις χορογραφίες επιτρέπεται η χρήση εξαρτημάτων (π.χ. βεντάλια, ομπρέλα, κ.α.). Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η χρήση σκηνικών. Απαγορεύεται η χρήση υλικών επικίνδυνων για την υγεία και ασφάλεια των διαγωνιζομένων. Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί το δικαίωμα να απαγορεύσει τη χρήση αυτών, μόλις διαπιστώσει την επικινδυνότητα τους.

Όρος 6
Η οργανωτική επιτροπή διατηρεί κάθε επιφύλαξη και δικαίωμα για οποιαδήποτε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, πάντα προς διευκόλυνση της διεξαγωγής αυτού και πάντα υπό τον όρο της έγκαιρης ενημέρωσης κάθε ενδιαφερόμενου.

----------------------------------

 • ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Η βαθμολογία του διαγωνιζόμενου υπολογίζεται στην κλίμακα του 20 ως εξής :

- 10 βαθμοί : Τεχνική
- 10 βαθμοί : Μουσικότητα-Σκηνική παρουσία - Εκφραστικότητα
- 20 βαθμοί : Σύνολο
Όσοι διαγωνιζόμενοι συγκεντρώσουν στη φάση των ημιτελικών βαθμολογία 13 και άνω περνούν στη φάση του τελικού, όπου διαγωνίζονται με τις ίδιες χορογραφίες.

----------------------------------

 • ΒΡΑΒΕΙΑ

Έπαινος : 14-14,99
Γ' Βραβείο : 15-16,99
Β' Βραβείο : 17-18,99
Α' Βραβείο : 19-20

Σημείωση : Βαθμολογικές κυρώσεις υπάρχουν :
α) στην περίπτωση υπέρβασης του χρονικού ορίου συμμετοχής,
β) στην περίπτωση ελλείψεων στο υποχρεωτικό βηματολόγιο (βλ. Παράρτημα) και
γ) στην περίπτωση της μη πιστής απόδοσης του κλασσικού ρεπερτορίου.

Μετά το πέρας του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν πρόσβαση στην επιτροπή και τα αναλυτικά αποτελέσματα και να ενημερωθούν για τη βαθμολογία και τις παρατηρήσεις της.

Σημείωση : Ανάλογα με τον αριθμό των  συμμετοχών κατά την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων (30-4-2012) θα υπάρξει υποτροφία (για την κατηγορία των φοιτητών ή των επαγγελματιών σύμφωνα με τη γνώμη της κριτικής επιτροπής) και χρηματικά έπαθλα (σύμφωνα με την υψηλότερη βαθμολογία για τις υπόλοιπες κατηγορίες). Θα ακολουθήσει νεότερη ανακοίνωση με περισσότερες λεπτομέρειες.

---------------------------------------------

 • ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΑΝΑ ΔΙΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟ

€ 40 για μια συμμετοχή .
€ 70 για δύο έως τρεις συμμετοχές .

Το ποσό της συμμετοχής πρέπει να κατατεθεί έως τις 30 Απριλίου 2012 στο λογαριασμό (160/48010405) της Εθνικής Τράπεζας, δικαιούχος Σωματείο Χορού & Ρυθμικής, με ονομαστική κατάθεση. Αντίγραφο του παραστατικού αποστέλλεται συνημμένα με την αίτηση συμμετοχής προκειμένου αυτή να θεωρείται έγκυρη. Παρακαλούμε όπως φυλάξετε την απόδειξη κατάθεσης μέχρι την ημερομηνία διεξαγωγής του διαγωνισμού.

Σημείωση : Σε περίπτωση από υπαιτιότητα του Σωματείου Χορού & Ρυθμικής ο διαγωνιζόμενος δεν συμμετάσχει στο διαγωνισμό, τότε το καταβληθέν ποσό επιστρέφεται. Σε κάθε άλλη περίπτωση το ποσό παρακρατείται.
Σε όλους τους διαγωνιζόμενους θα απονεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής, αναμνηστικά δώρα και η αναλυτική βαθμολογία (προαιρετικά).

------------------------------------------------

 • ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής θα αποστέλλονται ταχυδρομικά στη διεύθυνση : Όλγα Παππά, Πρόεδρος Σωματείου Χορού & Ρυθμικής, Μεγακλή 9, Τ.Κ 42100, Τρίκαλα ή ηλεκτρονικά στη διεύθυνση olga-pap@hotmail.com. Προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής ορίζεται η Παρασκευή 20 Απριλίου 2012 (σφραγίδα ταχυδρομείου). Η δήλωση συμμετοχής θεωρείται έγκυρη και εμπρόθεσμη όταν συνοδεύεται από όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και τα μουσικά cd. Για περισσότερες πληροφορίες : Όλγα Παππά,  τηλ.6996447337 και Κατερίνα Τσιάρα,  τηλ.6988757910

Με την αίτηση συνημμένα αποστέλλονται υποχρεωτικά τα cd με τη μουσική των χορογραφιών των διαγωνιζόμενων.
Κάθε cd πρέπει :
1) να περιέχει ένα και μοναδικό μουσικό κομμάτι, που θα αφορά σε συγκεκριμένη χορογραφία
2) να αναγράφει τον τίτλο της χορογραφίας, το χρόνο και αν ο διαγωνιζόμενος ξεκινά επάνω στη σκηνή (αναγράφουμε την ένδειξη on) ή εκτός σκηνής (αναγράφουμε την ένδειξη off)

 

Για να κατεβάσετε την ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ κάντε κλικ εδώ