Modul Dance

suecia_11-modul-dance

MODUL-DANCE

EUROPEAN DANCE HOUSE NETWORK

 

Με αφετηρία το μότο «κάτι που δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε μόνοι μας», 18 ευρωπαϊκά κέντρα χορού συσπειρώνονται για να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν το Modul dance, ένα πρόγραμμα έρευνας, δημιουργίας και προώθησης του χορού και των καλλιτεχνών του χορού.  

Ο κύριος στόχος του Modul dance είναι να προσφέρει τις καλύτερες δυνατές πηγές υποστήριξης και προβολής της χορογραφικής δημιουργίας, να ενθαρρύνει το ρίσκο, την καινοτομία και την πολιτισμική διαφορετικότητα και παράλληλα να διευρύνει το κοινό του χορού με έναν υπεύθυνο και μεθοδικό τρόπο. 

Σημαντικό συντελεστή ποιότητας στο πρόγραμμα Modul-dance αποτελεί η διάρκεια προετοιμασίας, που απλώνεται σε 4 διακριτά στάδια, στη διάρκεια ενός και πλέον έτους:

  1. Έρευνα: η ανάπτυξη μιας ιδέας, η συλλογή υλικού, η εύρεση συνεργατών, η ανταλλαγή πληροφοριών με τις τοπικές κοινωνίες.
  2. Residency: σε αυτό το στάδιο, ο δημιουργός μπορεί να επεξεργαστεί ιδέες με τους συνεργάτες του στη διάρκεια των προβών του στο στούντιο.
  3. Παραγωγή: η δημιουργία της τελικής σκηνικής εκδοχής του έργου, η εξασφάλιση της τεχνικής κάλυψης.
  4. Προώθηση και παρουσίαση της παράστασης.

Οι εταίροι προσφέρουν το κάθε στάδιο στη βάση ενός διαλόγου με τον καλλιτέχνη, ώστε ο τελευταίος να χρησιμοποιήσει τις υποδομές του κάθε οργανισμού με τρόπο που θα ωφελήσει καλύτερα την καλλιτεχνική του ανάπτυξη και την καριέρα του. 

Με το Modul-Dance, ένας σημαντικός αριθμός από καλλιτέχνες θα έχει πρόσβαση σε κέντρα χορού σε διάφορα μέρη της Ευρώπης. Αυτή η διαστρωμάτωση διαφορετικών εμπειριών θα εμπλουτίσει την επαγγελματική τους ανάπτυξη και μακροπρόθεσμα θα ωφελήσει και θα αναβαθμίσει τη δουλειά τους στην χώρα τους. Το Modul-Dance, στο οποίο το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν μετέχει ως εταίρος, είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό πρόγραμμα που επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση Culture Programme (2007-2013) και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιούνιο του 2014.
Πρόσθετα μέσα που θα βοηθήσουν στη διάδοση των δράσεων και του σκεπτικού του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση συνεδρίων, φεστιβάλ, προβολής video, forum συζητήσεων (think tank) και παράλληλων προγραμμάτων, ειδικά για την υποστήριξη ανερχόμενων καλλιτεχνών, όπως το Carte Blanche.

Τα Κέντρα Χορού που συμμετέχουν, εκτός από το Kέντρο Ντάνκαν, είναι από τις εξής ευρωπαϊκές πόλεις και περιοχές: Παρίσι, Τουλούζη, Λυών (Γαλλία), Φάρο (Πορτογαλία), Ντύσελντορφ και Δρέσδη  (Γερμανία), Τίλμπουργκ (Ολλανδία), Πόζναν (Πολωνία), Στοκχόλμη (Σουηδία), Λονδίνο (Μ. Βρετανία), Δουβλίνο (Ιρλανδία), Κοπεγχάγη (Δανία), Βιέννη (Αυστρία), Λευκωσία (Κύπρος), Λιουμπλιάνα και Μαριμπόρ (Σλοβενία). Ο υποστηρικτικός μηχανισμός του προγράμματος είναι το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Κέντρων Χορού* - EDN (European Dance House Network) που ιδρύθηκε το 2009 στη Βαρκελώνη.

Το Κέντρο Χορού Ντάνκαν επιλέχθηκε να μετέχει στο δίκτυο με βάση την ιστορικότητά του, τις προηγούμενες συνεργασίες που ανέπτυξε με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την υποστήριξη της χορογραφικής δημιουργίας και των  νέων και ανερχόμενων χορογράφων, έργο που επιτελεί τα τελευταία 10 χρόνια. 

 

Το Κέντρο Ντάνκαν από 2 έως 22 Απριλίου 2012 θα γίνει μια κυψέλη εργασίας για πέντε καλλιτέχνες του προγράμματος: τον Marco Morau, (Καταλανό χορογράφο, ομάδα χορού «La Veronal), με το δραματουργό του Pablo Gisbert, τον Γιάννη Μανταφούνη (χορογράφο, χορευτή), την May Zahry (χορογράφο, χορευτή) και την Helena Franzen (χορογράφο) από τη Σουηδία.

Για καλύτερη γνωριμία με το πρόγραμμα και τους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, θα υπάρξουν δύο παράλληλες δράσεις, μια την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012 και μια την Πέμπτη 19 Απριλίου 2012 (πρόβα ανοικτή στο κοινό από τον Γιάννη Μανταφούνη και τη May Zahry, συζήτηση με τους Marcos Morau και Pablo Gisbert, παρουσίαση μέρους της τελικής εκδοχής του έργου Slipping through my Finger της Helena Franzen).

 

*Το ευρωπαϊκό μοντέλο του dance house (κέντρο χορού) είναι ένα φαινόμενο που αναπτύχθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη, και ήδη αποτελεί υπόδειγμα ποιοτικής και αποτελεσματικής πρακτικής για την ανάπτυξη της χορογραφικής  τέχνης σε πολλά κράτη- μέλη, παρέχοντας υποστήριξη στους καλλιτέχνες της χώρας, καθώς και ανοικτές πλατφόρμες διεθνούς ανταλλαγής και διαπολιτισμικού διαλόγου.

------