Ο σύγχρονος χορός στην Ελλάδα σήμερα

nea-eikona-10

Στο πλαίσιο του Κύκλου εκδηλώσεων Talk Forward, το ελculture σε συνεργασία με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών οργανώνουν την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 συζήτηση για το Σύγχρονο Χορό στην Ελλάδα σήμερα. 

Τη δεκαετία του 1990 έγινε λόγος για άνθηση του σύγχρονου χορού στον τόπο μας. Χάρη και στον προγραμματισμό των φεστιβάλ, οι χορευτικές ομάδες κατάφεραν να μυήσουν ένα σχετικά μαζικό κοινό σε σύγχρονες χορευτικές πρακτικές και αισθητικές, που έως τότε μόνο στο εξωτερικό μπορούσε να παρακολουθήσει. 

Σήμερα, όμως; Το τοπίο φαντάζει ζοφερό. Η Κρατική Σχολή Χορού εξακολουθεί να παράγει έργο μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες, ενώ το ΕΚΕΘΕΧ δεν υπάρχει πια. Χορευτές και χορογράφοι, με ελάχιστες εξαιρέσεις, υποαπασχολούνται. Την ίδια στιγμή υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας. Μικρές ομάδες ξεπηδούν και με λίγα μέσα καταφέρνουν να ανεβάσουν παραστάσεις με ενδιαφέροντα δείγματα χορευτικής γραφής. Ο σύγχρονος χορός φιλοξενείται με εισπρακτικές επιτυχίες σε μεγάλες αίθουσες και φεστιβάλ. Πρόσφατα το Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων στήριξης για την εξάπλωσή του χορού σε όλη την Ελλάδα, υποστηρίζοντας συνέργειες με την ΑΣΚΤ αλλά και με ΔΗΠΕΘΕ από όλη τη χώρα.

Η συζήτησή μας, λίγο πριν από την έναρξη των μεγάλων θερινών φεστιβάλ, που υποστηρίζουν σθεναρά το σύγχρονο χορό, θα προσπαθήσει να λειτουργήσει ως μια αφορμή για να συναντηθούν οι άνθρωποι του χορού, να ανταλλάξουν απόψεις, να θέσουν ερωτήματα και να λάβουν, ει δυνατόν, απαντήσεις. Θα καταφέρει ο σύγχρονος χορός να βρει την υπόσταση και την ταυτότητά του στη σημερινή ελληνική κοινωνία αλλά και στο εξωτερικό; Θα αναγνωριστεί η σημασία και η ανάγκη ενίσχυσης των σπουδών χορού σε ανώτατο επίπεδο; Πώς μπορούν να επιβιώνουν οι ομάδες χορού έξω από το πλαίσιο της κρατικής επιχορήγησης; Και τελικά: Θα μπορέσει ο σύγχρονος χορός να ανθίσει στη χώρα μας μέσα σε ένα πλαίσιο που θα απελευθερώνει τη δημιουργικότητα, την έμπνευση και το ταλέντο των ανθρώπων του;
 

Συντονισμός συζήτησης: Κατερίνα Κανέλλη, Αρχισυντάκτρια eλculture

Συμμετέχουν:
Πατρίσια Απέργη| χορεύτρια και χορογράφος ομάδα Αερίτες
Χριστιάνα Γαλανοπούλου |ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια MIR festival
Αντιγόνη Γύρα | χορογράφος, καλλιτεχνική διευθύντρια  του Κινητήρα
Γιάννης Καρούνης | χορευτής και χορογράφος, μέλος του Σωματείου Εργαζομένων στο χώρο του Χορού.
Μαρία Κολιοπούλου |χορογράφος, ομάδα χορού πρόσχημα, μέλος του Συνδέσμου Χορού

Στη συζήτηση έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν παρουσιάζοντας τις ιδέες, απόψεις και τις δράσεις τους ομάδες & σύλλογοι που δραστηριοποιούνται στο χώρο του χορού.

 


info:  Χώρος πολλαπλών λειτουργιών - Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ.Συγγρού 107-109, Αθήνα  │ Ώρα 19:00  |  Η είσοδος είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από την εκδήλωση.