Οι χορευτικές "Συνήθειες" στην ΕΤ1

00430031--2

Στις 27 Νοεμβρίου 2012, στις 18:00, η ΕΤ1 θα προβάλλει την ταινία-ντοκυμαντέρ "Συνήθειες" σε σκηνοθεσία του Γεράσιμου Ρήγα, με θέμα την καθημερινότητα στην Κρατική Σχολή Χορού.

Η ταινία που προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορίνο το 2005, σκιαγραφεί την καθημερινότητα στην Κρατική Σχολή Χορού. Η διδασκαλία, η κοπιώδης προσπάθεια των χορευτών, οι επιτυχίες και οι αποτυχίες τους παρουσιάζονται μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα στον κλασικό και το σύγχρονο χόρο. 

Κινηματογραφημένη με αμεσότητα, η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα και το χορό. Η ταινία ολοκληρώνεται με την παράσταση των σπουδαστών στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου παρουσιάζονται τέσσερεις χορογραφίες : “Night Journey, Daughters of the Night Chorus” της Martha Graham, “A Choreographic Offering” του Jose Limon, “Canonic ¾ Study” του Mark Morris και “Bolero” του Pascal Rioult.

 

Η ματιά του Σκηνοθέτη

Η ταινία ¨Συνήθειες¨ έχει στο επίκεντρο της το εκπαιδευτικό κομμάτι, δηλαδή τη σχέση των δασκάλων με τους μαθητές και το πώς προσπαθούν να περάσουν τη γνώση που έχουν αποκτήσει ως παλιότεροι χορευτές στους νεότερους. Παρά τις αντιξοότητες και το σωματικό πόνο που αντιμετωπίζουν καθημερινά, οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Χορού συνεχίζουν να κοπιάζουν για να γίνουν χορευτές. Σήμερα οχτώ χρόνια μετά την αποφοίτηση τους πολλοί χορεύουν σε σημαντικές ομάδες χορού στο εξωτερικό και εξακολουθούν να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να διηγηθούν μια ιστορία.  Ο Ηλίας Λαζαρίδης χορεύει στην ομάδα του Akram Khan στο Λονδίνο, η Γεωργία Βαρδαρού ζει και εργάζεται στο Βέλγιο και το καλοκαίρι του 2012 παρουσιάσε μια καινούργια χορογραφία της στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου 2012, ο Τάσος Καραχάλιος ζεί και χορεύει στην Αθήνα....