Ο Χορός και... o Gilles Jobin συναντούν την Ατομική Φυσική

gilles-jobin

Πως αλληλεπιδρούν ο Χορός και η Φυσική ; Και τι συμβαίνει όταν ένας χορογράφος με την ομάδα του «τρυπώνουν» ανάμεσα σε επιστήμονες και στα εργαστήριά τους;
Στις αρχές Νοεμβρίου ολοκληρώθηκε η φιλοξενία (residency) του Gilles Jobin κα της ομάδας του, στους χώρους του  CERN – Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ατομική Έρευνα, που στεγάζεται στη Γενεύη. Ο Ελβετός χορογράφος παρέμεινε εκεί για περισσότερο από τρείς μήνες, σε μια πρωτοβουλία του CERN να φέρει σε επαφή τους επιστήμονες με την Τέχνη του Χορού και αναθέτοντας στον Jobin τη δημιουργία ενός χορευτικού κομματιού μέσα στη Βιβλιοθήκη του Οργανισμού.

Το όλο εγχείρημα ήταν μέρος του project Collide@Cern. «Η ατομική φυσική και οι τέχνες είναι αδιάρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, αφού και οι δύο ερευνούν την ανθρώπινη ύπαρξη και τη θέση της στο σύμπαν», εξηγούν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού, οι οποίοι σκοπεύουν να συνεχίσουν το project και με άλλες μορφές τέχνης, με γλύπτες, σκηνοθέτες, φωτογράφους, κ.α.

 

 

Για τον Gilles Jobin και την ομάδα του, το project αποδείχτηκε «εκρηκτική εμπειρία». Μετά τις δύο πρώτες αναγνωριστικές ημέρες ξενάγησης και συναντήσεων με τους επιστήμονες, ο Jobin μπήκε στη διαδικασία να κατανοήσει τι ακριβώς συνέβαινε μέσα στα εργαστήριά τους και μέσα από τις κουβέντες μαζί τους, να βρεί τους συσχετισμούς με τη δική του Τέχνη. Ο ίδιος λέει, πως επεδίωξε να μην «ενοχλήσει» τους επιστήμονες, αλλά με έναν αφηγηματικό τρόπο, να δικαιολογήσει την παρουσία των χορευτών του ανάμεσά τους. 

Το αποτέλεσμα ήταν πλούσιο και σύνθετο και ο χορογράφος τοποθετήθηκε μέσα από τη διάλεξη (μπορείτε να την παρακολουθήσετε στα αγγλικά, πατώντας εδώ) που έδωσε με το τέλος της φιλοξενίας. Οι επιστήμονες είχαν πολλές και διαφορετικές αντιδράσεις με τους χορευτές που μετακινούνταν ανάμεσά τους. Κάποιοι ούτε καν τους πρόσεχαν, άλλοι τους παρακολουθούσαν και μετά επέστρεφαν στη δουλειά τους και κάποιοι δήλωσαν συγκινημένοι από το «περίεργο» θέαμα. 

Από τη μεριά του ο Gilles Jobin κατέγραψε σε ένα blog (http://gillescollides.wordpress.com/) όλη αυτή την εμπειρία του, που θα συνεχίσει να τον εμπνέει, ώστε να δημιουργήσει ένα έργο βασισμένο στην ιδέα της ατομικής φυσικής, όπως ελπίζει, μέσα στο 2013.