Αρχιτεκτονική και Χορός

afissa-arxitektonikh-kai-xoros

Διάλεξη με θέμα "Αρχιτεκτονική & Χορός" θα δώσει η Σοφία Κονδυλιά, την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013, στο Present Body

Η διάλεξη πραγματεύεται μία θεωρητική συσχέτιση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης με τη χορογραφία, που βασίζεται σε παράλληλη αναλυτική προσέγγιση. Βασικό μέλημα της συγγραφέως είναι η εύρεση σημείων τομής μεταξύ αρχιτεκτονικής και χορού - αρχικά ως προς την αισθητηριακή αντίληψη του χώρου και της κίνησης και στη συνέχεια ως προς την "αποτύπωση" αυτών των αντιληπτικών τρόπων εντός του συνθετικού προϊόντος.

Παραθέτουμε κάποια σχετικά αποσπάσματα που συνοψίζουν τους κύριους άξονες ανάλυσης του θέματος:

«Εφόσον ο αρχιτεκτονικός χώρος προέρχεται από την επίλυση χωρικών σχέσεων και καθημερινών κινήσεων και η χορογραφία συντίθεται από τη χωρική συσχέτιση αμιγώς κινητικών σχηματισμών, μπορούμε να θεωρήσουμε την αρχιτεκτονική σα σύνθεση μίας πρακτικής, σχεδόν αλγεβρικής ‘χορογραφίας’ καθημερινών κινήσεων, που ‘ενσαρκώνεται’ μέσα από την κατοίκηση, μετά την υλοποίηση του αρχιτεκτονικού έργου. Για τον αρχιτέκτονα η κίνηση είναι η βάση της σχεδίασης, ενώ για το χορευτή η κίνηση είναι πρωταρχικό μέσο έκφρασης…»

«Η κίνηση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο για το σχηματισμό χωρικής αντίληψης, εφόσον έχουμε την τάση να αντιλαμβανόμαστε καθαρότερα την οργάνωση του χώρου όταν έχουμε προηγουμένως κινηθεί σε αυτόν. Η εμπειρία του χώρου μέσω της κίνησης είναι σωματική, αλλά και νοητική. την αισθανόμαστε σε όλα μας τα κύτταρα. Για το λόγο αυτό, ο σχεδιασμός αρχιτεκτονικού χώρου προϋποθέτει μία ‘κινητική εμπειρία’ στο μυαλό του αρχιτέκτονα, ενώ η δημιουργία χορογραφημένης κίνησης προϋποθέτει μία ‘αρχιτεκτονική εμπειρία’ στο μυαλό του χορογράφου.  Απ’ ότι φαίνεται, κοινός τόπος στη σύνθεση αρχιτεκτονικής και χορού είναι ο σχεδιασμός ‘κινήσεων’…»

Η Σοφία Κονδυλιά γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτη αρχιτέκτων μηχανικός του ΕΜΠ (2003-2012-υπότροφος για το ακ.έτος 2003-04) και τελειόφοιτη σπουδάστρια χορού στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή χορού «Ραλλού Μάνου» (2009-2012). Ως αρχιτέκτων έχει δουλέψει για το Πολυτεχνείο και αρχιτεκτονικά γραφεία και έχει συμμετάσχει σε διάφορους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς (1ο πανελλήνιο βραβείο, γραφείο Γ.Αγγελή, 2009). Το Φεβρουάριο του 2012 παρουσίασε τη διπλωματική της εργασία με θέμα «Κρατική Ανώτατη Σχολή χορού και ανάπλαση αρχαιολογικού χώρου στο Μοσχάτο». Επιπλέον, διδάσκει Ελεύθερο και Γραμμικό σχέδιο σε υποψήφιους ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ. Ως χορεύτρια είναι δημουργός του videodance project “Time and Space, two dancers”, μία σπουδή επάνω στον οδηγημένο αυτοσχεδιασμό. Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα σεμινάρια τεχνικής και χορογραφίας (2008-2012). Έχει χορέψει με τις ομάδες: Saltator, Ntalika, Creo και σε παράσταση της σχολής «Ραλλού Μάνου». Έχει διδάξει χορευτική γυμναστική στο “Atelier Somatos” και υπήρξε βοηθός χορογράφου για την ομάδα Syndram dance co στην παράσταση “GO.SO.LO.” το 2011. Το θεωρητικό της έργο αφορά στη διάλεξη που παρουσίασε στο πολυτεχνείο το 2011 «Αρχιτεκτονική και Χορός_ θεωρία. σύνθεση. Άσκηση», σε μερικά άρθρα για το χορό και τη χορευτική εκπαίδευση και κάποια λογοτεχνική δουλειά, κυρίως δοκίμια, ποιήματα και πρόζα.

 


infoPresent Body Center, Ερεσσού 16, Εξάρχεια,  Αθήνα - Τηλ. 210 3605964 & 6932 190273  |  είσοδος 5€ - Απαραίτητη η κράτηση θέσεων | Ώρα 20:30