Κινητικό Πρόγραμμα C.... ο χορός στα σχολεία

what-if-would-you

Το πρόγραμμα C (ή η σκυτάλη) είναι ένα εκπαιδευτικό πιλοτικό πρόγραμμα που οργανώνει το Κέντρο Μελέτης Χορού «Ισιδώρα & Ραϋμόνδος Ντάνκαν» σε συνεργασία με φοιτητές από την επαγγελματική σχολή χορού «Ραλλού Μάνου», με την ομάδα χορού Creo και την κολεκτίβα Ρέον, καθώς και με δύο Δημόσια Σχολεία του Βύρωνα. Έχει ως απώτερο στόχο να φέρει την τέχνη του χορού μέσα στα σχολεία και πιο κοντά στην κοινότητα, να θέσει ένα νέο ερέθισμα στην καθημερινότητα των παιδιών της πρώιμης εφηβικής ηλικίας, να διευρύνει το φάσμα επιλογών στη συμπεριφορά τους, στη στάση τους προς τον κόσμο και τον εαυτό τους.

Το πρόγραμμα, μέσα από το σχεδιασμό και τις δράσεις του (Νοέμβριος 2012 –Απρίλιος 2013) διαγράφει έναν κύκλο που ενώνει ένα ερευνητικό Κέντρο Χορού με τον χορευτή, το χορογράφο με το φοιτητή χορού, τον έφηβο μαθητή με το σχολείο και την τοπική κοινότητα. Με την καθοδήγηση της χορογράφου Πωλίνας Κρεμαστά, επαγγελματίες του χορού  μεταγγίζουν τη γνώση, την έμπνευση και δημιουργικότητα του χορού σε φοιτητές, οι φοιτητές τη διδάσκουν σε  μαθητές και οι μαθητές την παρουσιάζουν στην τοπική κοινωνία  περνώντας διαδοχικά από τους ρόλους του δημιουργού, του ερμηνευτή, του θεατή.

Το Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη παρουσίαση των παραστάσεων που προέκυψαν από το πρόγραμμα αυτό:  Ένα δίπτυχο από χορογραφίες φοιτητών του Β’ και Γ’ έτους της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου» και μαθητών της Ε’ τάξης Δημοτικού και Α’ Γυμνασίου (10ο δημοτικό και 1ο γυμνάσιο Βύρωνα) δομημένο γύρω από τις βασικές κινητικές δράσεις «πέφτω» και «τρέχω», κινήσεις ιδιαίτερα αγαπημένες στα παιδιά και τους νέους, υποσυνείδητες και κεφάτες,  εμπειρίες του σώματος που κρύβουν μέσα τους όχι μόνο το αστείο, τη φιλία και τη φάρσα, αλλά και τη ζήλεια, την καταδίωξη, τη βία.
 


ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ:

Σάββατο 20 Απριλίου 2013
• Ώρα 20.30 - «Πιάσε με - πέφτοντας» | Φοιτητές του  Β’ και Γ’ έτους της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου»

Κυριακή 21 Απριλίου 2013
• Ώρες 17.00 και 19.00  - «Πιάσε με - πέφτοντας» |Φοιτητές του  Β’ και Γ’ έτους της επαγγελματικής σχολής χορού «Ραλλού Μάνου»
• Ώρα 17.30  «Το μπουλούκι» | Μαθητές της Ε’ τάξης του 10ου Δημοτικού Βύρωνα
• Ώρα 19.30  «Ελεύθερη πτώση» | Μαθητές του τμήματος Α6 της πρώτης τάξης του 1ου Γυμνασίου   Βύρωνα

Δίδαξαν και χορεύουν οι φοιτήτριες:Ευδοξία Λίμνιαλη, Θένια Αντωνιάδου, Σοφία Κονδυλιά, Μαρία Καλογιάννη, Έμυ Αμερικάνου, Βίκη Σπάχου, Βάσια Ζορμπαλή, Μαρία Παίζη, Άννα Απέργη, Εύη Ψάλτου, Ελεονώρα Σπυροπούλου, Ζαφειρία Τσιρακάκη
Χορογραφίες: Πωλίνα Κρεμαστά
Συνοδεύει ο μουσικός: Απόστολος Λεβεντόπουλος

 

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν είναι ένα δυναμικό Kέντρο Xορού, αφιερωμένο στη χορογραφική έρευνα και δημιουργία, ένα διεθνές σημείο συνάντησης για πειραματικά και ερευνητικά προγράμματα, πλατφόρμα παρουσίασης έργων μικρής κλίμακας (εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), πηγή πληροφόρησης και ανταλλαγής ιδεών για τους καλλιτέχνες, το κοινό και τα μέλη της τοπικής κοινωνίας. Πρωταρχικός του στόχος παραμένει η πλαισίωση και υποστήριξη νέων ή αναδυόμενων χορογράφων, στο διάστημα που αναζητούν και αρθρώνουν τον δικό τους ‘χορογραφικό λόγο’, καθώς και η καλλιέργεια και διεύρυνση του κοινού του χορού .
                                                           
                                                 
Η Ομάδα χορού Creo, μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, είναι κομμάτι της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον, η οποία είναι μία συλλογικότητα νέων ανθρώπων που ασχολούνται με την τέχνη σε διάφορους τομείς (θέατρο, χορό, μουσική, εικαστικά, εκδόσεις). Στόχος τους είναι να αναδείξουν τη διαφορετικότητα, αλλά και τις ομοιότητες των καλλιτεχνικών πεδίων και την ανάγκη για συνεργασία και σύμπνοια ανάμεσα στους φορείς τους..
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ορέστης Τάτσης - email: creodancecompany@gmail.com
                                


info: : Κέντρο Μελέτης του Χορού Ι.Ρ.Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου,Βύρωνας, Τηλ.: 210 7621234, 210 7621164, e-mail: info@duncandancecenter.org | Είσοδος ελεύθερη