Το "ΜΕΣΑ" στο Marina Abramovic Institute

mesa-web--2

To MEΣΑ (2011) του Δημήτρη Παπαϊωνάννου, που παρουσιάστηκε πριν από δύο χρόνια στο θέατρο Παλλάς, επιλέχθηκε και συγκαταλέγεται από τον προηγούμενο μήνα στα "έργα μακράς διάρκειας" του ΜΑΙ (Marina Abramovic Instiute).

Το ΜΑΙ αποτελεί μια πλατφόρμα για έργα μακράς διάρκειας έξι ωρών και άνω, προερχόμενα από διαφορετικά πεδία της Τέχνης, που έχουν επιλεχθεί με το κριτήριο της ποσότητας του χρόνου που χρειάστηκαν για να ολοκληρωθούν και για τον πολιτιστικό τους απόηχο.


Στο κείμενο που συνοδεύει την εικόνα με το σκηνικό του ΜΕΣΑ, διαβάζουμε :

INSIDE, Dimitris Papaioannou (2011) : Το ΜΕΣΑ του Παπαϊωάννου έλαβε χώρα σε ένα δωμάτιο που στήθηκε σε θέατρο στο κέντρο της Αθήνας. Μια σειρά απλών κινήσεων επαναλαμβάνονταν ομοιόμορφα με αμέτρητους συνδυασμούς από τους 30 περφόρμερς. Η 20ημερη περφόρμανς εκτυλισσόταν για έξι ώρες επί σκηνής κάθε μέρα χωρίς αρχή, μέση ή τέλος. Η σκηνική δράση ξεκινούσε πριν φθάσουν οι θεατές και συνεχιζόταν και μετά την αποχώρησή τους. Οι θεατές μπορούσαν να παρακολουθήσουν όσο ήθελαν, να καθήσουν όπου ήθελαν και να μπούν και να βγούν από το θέατρο όσες φορές το επιθυμούσαν. Το ΜΕΣΑ χειρίστηκε το θέατρο ως χώρο έκθεσης και το έργο ως έκθεμα και προσκάλεσε τους θεατές να δράσουν ως επισκέπτες, παρατηρώντας τη δράση σα να χάζευαν ένα τοπίο.

 


info: www.marinaabramovicinstitute.org


photo © Marilena Stafylidou