19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

ultima-vez_what-the-body-does-not-remember-2013_1--danny-willems

18 - 25 Ιουλίου 2013

 

Από το Γραφείο Τύπου του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας πήραμε σήμερα μια πρώτη επίσημη εικόνα για την εφετινή 19η διοργάνωση.

Ένα φεστιβάλ ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό, ξεχωριστό και πάντα ενήμερο για τις πρωτοποριακές τάσεις του σύγχρονου χορού σε όλο τον κόσμο, θα επαναληφθεί και εφέτος με ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας.

Ειδικοί, άνθρωποι του χορού, σπουδαστές και ευρύ κοινό ανανεώνουν κάθε χρόνο το ραντεβού τους στην όμορφη καλοκαιρινή Καλαμάτα, για να μοιραστούν τις παραστάσεις, την ατμόσφαιρα και τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πλαισιώνουν το πρόγραμμα. Το 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας διοργανώνεται από τις 18 μέχρι τις 25 Ιουλίου 2013 σε διάφορους χώρους της Καλαμάτας, με κυρίαρχο το μαγικό Αμφιθέατρο του Κάστρου.

Φέτος το πρόγραμμά του, που έχει διαμορφωθεί με έντονα ερευνητική διάθεση, δίνει έμφαση στην παρουσίαση σημαντικών διεθνών δημιουργών, καταξιωμένων και ανερχόμενων, αλλά όπως πάντα και στη σύγχρονη ελληνική δημιουργία, που δεν το βάζει κάτω παρά τις αντιξοότητες.

Τι θα δούμε μεταξύ άλλων:

  • Την αναβίωση της μυθικής παράστασης Drumming της Anne Teresa De Keersmaeker [Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ] με την ομάδα της Rosas,
  • Την αναβίωση του What the body does not remember του Wim Vandekeybus [Βιμ Βαντεκέυμπους] και της ομάδας του Ultima Vez., μιας ιστορικής παράστασης που άλλαξε για πάντα τον τρόπο με τον οποίο φτιάχνεται, χορεύεται και βλέπεται μια παράσταση χορού.
  • Τον Rachid Ouramdane [Ρασίντ Ουραμντάν], με την παράσταση Exposition Universelle [Παγκόσμια έκθεση], έναν Γάλλο χορευτή και χορογράφο που τα τελευταία χρόνια έχει ανοίξει τον δικό του δρόμο εκφραστικής διαδικασίας, με τη δική του ευαίσθητη πολιτικά και κοινωνικά ματιά.

Πέρα από την Ευρώπη, το Φεστιβάλ διευρύνει την έρευνά του στην Κεντρική Αφρική και τη Λατινική Αμερική αποκαλύπτοντας στο κοινό δύο νέους δημιουργούς που σύντομα θ’ ακούμε το όνομά τους πιο συχνά.

Το πρόγραμμα πλαισιώνεται από δύο εκπαιδευτικές δραστηριότητες: ένα σεμινάριο σύγχρονου χορού που θα καθοδηγήσει ο ισπανός Jorge Crecis [Χόρχε Κρέσις], γνωστός για τη δυναμική προσέγγιση του χορού που πρεσβεύει, και ένα ερευνητικό εργαστήρι χορού με αφετηρία την ικανότητα του ανθρώπου να εφευρίσκει νέα παιχνίδια και να τα εφαρμόζει στο χορό, το οποίο θα καθοδηγήσουν η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη και η χορεύτρια Σάνια Στριμπάκου.

 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες.

 

Tο Φεστιβάλ διοργανώνεται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του Προγράμματος του  ΕΣΠΑ για την Ανάπτυξη 2007-2013, "Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα".


info: www.kalamatadancefestival.gr | τηλ. 27210 83086


photo ULTIMA VEZ_What the Body Does Not Remember 2013_1 © Danny Willems