Εκδηλώσεις για τα 110 χρόνια του Κέντρου Ντάνκαν

110-xronia-ntankan-teliko-mprosta--2

28 Μαίου - 2 Ιουνίου 2013
 

Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη των Ντάνκαν στην Αθήνα, που ολοκληρώθηκε με την επιλογή της τοποθεσίας, τον σχεδιασμό και το κτίσιμο του ιστορικού «Ναού του Χορού», όπου στεγάζεται το σημερινό Κέντρο Ντάνκαν.  Εκατόν δέκα χρόνια και από την ομιλία που έδωσε η Ισιδώρα στο Βερολίνο, με τίτλο «ο χορός του μέλλοντος», ένα κείμενο μανιφέστο για το χορό και το χορευτή.  

Εκατόν δέκα χρόνια μετά, το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, με τη σημερινή του ταυτότητα σαν ένα Κέντρο Χορού διεθνούς εμβέλειας, πηγή πληροφόρησης, ανταλλαγής και έμπνευσης για επαγγελματίες του χορού, για παιδιά και νέους καθώς και για  μέλη της τοπικής κοινωνίας, αναζητά τα ίχνη του έργου και της φιλοσοφίας των δύο εμπνευστών του, της Ισιδώρας και του Ραϋμόνδου Ντάνκαν και εξετάζει την αντοχή, τον απόηχο και την απήχησή τους σε αντιπαράθεση με έργα από το ρεπερτόριο της Ντάνκαν, αλλά και με σύγχρονες  χορογραφικές προτάσεις.

Παραστάσεις, διαλέξεις, εικαστικές εγκαταστάσεις, μαθήματα χορού (σε φοιτητές επαγγελματικών σχολών, σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, ενήλικες και άτομα τρίτης ηλικίας), προβολές και συζητήσεις πλαισιώνονται από διεθνείς και Έλληνες καλλιτέχνες και θεωρητικούς, όπως οι Barbara Kane (Μ. Βρετανία), Francoise Rageau, Johanna Giot (Γαλλία), Minna Haukke (Φινλανδία), Σάντρα Βούλγαρη, Μαρία Γοργία, Τάσος Καραχάλιος, Πωλίνα Κρεμαστά, Άρτεμη Λαμπίρη, Κωνσταντίνος Μίχος, Γιάννης Νικολαΐδης, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Μέντη Μέγα, Βαγγέλης Τελώνης, Ιωάννα Τζαρτζάνη, Στεριανή Τσιντζιλώνη.

Η συνεργασία του Κέντρου Ντάνκαν με το Κέντρο τεχνών Moussonturm της Φραγκφούρτης και το Ινστιτούτο Goethe θα καταστήσει δυνατή την παρουσία δύο νέων χορογράφων, των Bill Bultheell (Βέλγιο) και Uri Τurkenich (Σουηδία) που βρίσκονται στη διαδικασία δημιουργίας ενός νέου έργου για την Ισιδώρα Ντάνκαν.

Παρόλο που η διδασκαλία της τεχνικής της Ισιδώρας Ντάνκαν και η παρουσίαση του ρεπερτορίου της δεν είναι κυρίαρχα στοιχεία του προγραμματισμού του Κέντρου Ντάνκαν, οι σκέψεις της για το χορό και οι ανθρωπιστικές διαστάσεις του έργου του αδελφού της Ραϋμόνδου βρίσκονται συνεχώς πίσω από την έμπνευση και τις επιλογές του.

Ο εορταστικός αυτός κύκλος είναι μια ευκαιρία για να  προσεγγίσει το ευρύτερο κοινό δύο εμβληματικές φυσιογνωμίες της ιστορίας του σύγχρονου χορού και της τέχνης γενικότερα, την Ισιδώρα και τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν, να ανοιχτούν στην επαγγελματική χορευτική κοινότητα νέες οπτικές στο έργο και τη φιλοσοφία των Ντάνκαν και να διαμορφωθεί μια νέα δυναμική στην έρευνα γύρω από ιστορικά πρόσωπα του μοντέρνου χορού, το έργο και την εποχή τους.

1. Σάββατο 1 Ιουνίου 2013, 7.30μμ

  • Παρουσίαση 6 μικρών χορογραφικών συνθέσεων εμπνευσμένων από τη σκέψη της Ισιδώρας Ντάνκαν, έτσι όπως αποτυπώνεται στο κείμενό της «Ο χορός του μέλλοντος» .
  • Τρείς διαλέξεις, που θα προσεγγίσουν,  α) τον τρόπο που οι Αθηναίοι της αρχής του 20 αι. αντιμετώπισαν τους Ντάνκαν (Μέντη Μέγα), β) ζητήματα ελληνικότητας και αυθεντικότητας που απορρέουν από το έργο της Ντάνκαν (Δρ. Ιωάννα Τζαρτζάνη) και γ) το αρχαιοελληνικό ιδεώδες ως κυρίαρχη τάση στην αρχή του 20ου αιώνα (Δρ. Στεριανή Τσιντζιλώνη).


2.  Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, 7.30 μμ

  • Απονομή βραβείου χορού (Το Κέντρο Ντάνκαν θεσπίζει τη βράβευση, σε σταθερή βάση, μιας προσωπικότητας του χώρου ως διάκριση για την προσφορά της στην ανάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Ελλάδα).
  • Παρουσίαση/παράσταση από την Barbara Kane και Francoise Rageau τεσσάρων χορογραφιών της Ισιδώρας Ντάνκαν, τριών πρώιμων έργων και ενός από την τελευταία περίοδο, την επαναστατική, που αποδίδουν την εξέλιξη στο ύφος, στη δημιουργία, στη συνειδητότητα.
  • Offering / Προσφορά (δημιουργία της Σάντρας Βούλγαρη πάνω σε μουσική του Μαξ Ρίχτερ από το έργο του Four Seasons of Vivaldi Recomposed
  • Παρουσίαση/Διάλεξη για τον Ραϋμόνδο Ντάνκαν από τη Γαλλίδα ηθοποιό και ερευνήτρια Johanna Giot. 
  • Δύο χορογραφίες της Σάντρας Βούλγαρη
  • Διάλεξη της Barbara Kane “Δίνοντας σχήμα στο παρελθόν μας¨.Ο  απόηχος της Ισιδώρας Ντάνκαν σήμερα
  • Παράλληλα θα παρουσιαστεί η video εγκατάσταση της Φιλανδής εικαστικού Minna Haukka  ‘On movement’ -  ένα πορτραίτο της Barbara Kane σαν ερμηνεύτρια του πνεύματος της εποχής της Duncan που δοκιμάζει τη σημασία και τον ρόλο μιας χορεύτριας σαν την Kane στη σύγχρονη εποχή.

----------------------------------------------------------

H Isadora Duncan, μεγαλωμένη μέσα σε μια ιρλανδο-αμερικανική οικογένεια, υπήρξε η ριζοσπαστική πρωτεργάτης του σύγχρονου χορού, δασκάλα και φεμινίστρια, που μας έδωσε έναν εντελώς νέο τρόπο να σκεφτόμαστε το χορό σαν μέσο έκφρασης. Υπήρξε επίσης η πρώτη πολιτικά ευαίσθητη χορεύτρια της εποχής της. Πάνω από έναν αιώνα μετά, η χορευτική παράδοση της Ντάνκαν μεταδίδεται από τις χορεύτριες και παιδαγωγούς Barbara Kane και Francoise Rageau. Μαζί ιδρύουν το 1985 την ομάδα Isadora Duncan Dance Group (IDDG London/Paris) για να διατηρήσουν και να κάνουν ευρύτερα γνωστό το έργο της Ισιδώρας Ντάνκαν και ταυτόχρονα να συνεχίσουν και να εξελίξουν τις καλλιτεχνικές και παιδαγωγικές αρχές της κίνησης και του χορού που εκείνη έθεσε.

----------------------------------------------------------

Πρόσκληση ενδιαφέροντος

 

Το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν ανοίγει τις πόρτες του σε χορευτές, δασκάλους χορού, ηθοποιούς, performers, προσκαλώντας τους να συμμετέχουν, κοντά στη Barbara Kane και τη Francoise Rageau, σε μαθήματα τεχνικής, ρεπερτορίου και αυτοσχεδιασμού, βασισμένα πάνω στα ίχνη της Ισιδώρας Ντάνκαν, μαζί με παιδιά άνω των 7 χρόνων.

  • Πέμπτη 6-8 μμ   /  Παρασκευή 6-8 μμ /  Σάββατο 1- 3 μμ  / Κυριακή 11πμ-1 μμ

Τα αποτελέσματα των μαθημάτων θα παρουσιαστούν το βράδυ της Κυριακής 2 Ιουνίου 2013 στην δεύτερη εορταστική βραδιά για τα 110 χρόνια του χώρου. 
Τόπος διεξαγωγής: Κέντρο Ντάνκαν – Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 162 32 Βύρωνας |  Δηλώσεις συμμετοχής: info@duncandancecenter.org ,τηλ: 2107621234, 6977 442216 / Προθεσμία υποβολής αιτήσεων : Τρίτη  28 Μαΐου 2013
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα παραπάνω  e-mail, μαζί με λίγα λόγια για τον εαυτό τους και τον λόγο που θα τους ενδιέφερε να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο project, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.


info: Κέντρο Ντάνκαν – Χρυσάφης 34 & Δικαιάρχου, 162 32 Βύρωνας, τηλ: 2107621234