Ο επιστήμονας συναντά το χορογράφο: ο Gilles Jobin στη Στέγη

michael-doser-working-with-dancers_credit_gregory-bartadon-web

Collide@CERN: βαρύτητα και κίνηση

Η Τέχνη συναντά την Επιστήμη

 

Η Στέγη παρουσιάζει μία σειρά τριών συζητήσεων για τον ήχο, την κίνηση και την όραση, μεταξύ καλλιτεχνών και επιστημόνων μέσα από το πρόγραμμα Collide@CERN.

Το CERN, το μεγαλύτερο πειραματικό κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο, που εδρεύει στα περίχωρα της Γενεύης, κατανοώντας πως η εικόνα του σύμπαντος που διαμορφώνεται μέσα από την έρευνα έρχεται σε αντίθεση με την καθημερινή εικόνα που έχουμε για τον κόσμο στον οποίο ζούμε, διοργανώνει ένα εκτεταμένο residency κάθε χρόνο, όπου ένας επιφανής, καινοτόμος καλλιτέχνης έχει την ευκαιρία να εργαστεί στους χώρους του Κέντρου, να συνομιλήσει με τους επιστήμονες και να αφήσει να «συγκρουστεί» η δική του σύλληψη του κόσμου με τη δική τους.

Με αυτή τη σειρά συζητήσεων, το CERN και η Στέγη φέρνουν κοντά τέχνη και επιστήμη, κάνοντάς μας να σκεφτούμε διαφορετικά την εικόνα του σύμπαντος.
Την Τρίτη 10 Ιουνίου 2014, ο Ελβετός χορογράφος Gilles Jobin θα συνομιλήσει με τον Αυστριακό Michael Doser (επιστήμονας αντιύλης στο CERN) για την κίνηση.

Επιμέλεια κύκλου: Ariane Koek

Η βαρύτητα είναι η δύναμη που μας ενώνει όλους – και μας κρατάει δέσμιους στον πλανήτη. Σύμφωνα με την κοινή αντίληψη, θεωρείται η ισχυρότερη δύναμη που υπάρχει. Στην πραγματικότητα είναι η πιο αδύναμη και αυτή για την οποία η μοριακή φυσική γνωρίζει τα λιγότερα. Ένας από τους κορυφαίους παγκοσμίως ειδικούς στην αντιύλη περιγράφει το νέο του πείραμα, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις μας για τη βαρύτητα. Σε αυτή τη συζήτηση, ο επιστήμονας του CERN Μάικλ Ντόζερ θα συνομιλήσει με τον διεθνώς καταξιωμένο χορογράφο Gilles Jobin (Ζιλ Ζομπέν), στον οποίο παρείχε συμβουλές για τη νέα του χορογραφική δουλειά με τίτλο Quantum (Κβάντο), εμπνευσμένη από την παραμονή του Ζιλ στο πρόγραμμα του CERN, σχετικά με το ρόλο της βαρύτητας στην επιστήμη και στο χορό. Τι μπορούν να μάθουν ο ένας από τον άλλον και πώς αυτό θα αλλάξει την κατανόησή μας για τη δυναμική της κίνησης; Θα μπορούσε άραγε να έρθει κάποτε η μέρα εκείνη που οι φυσικοί θα διδάσκουν τους χορευτές να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά τη βαρύτητα και την κίνηση;

Ομιλητές:

  • Gilles Jobin: χορογράφος (Ελβετία)
  • Michael Doser: επιστήμονας αντιύλης στο CERN (Αυστρία)

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (μικρή σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00, Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │ Ώρα έναρξης: 19:00  | Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του Κύκλου «Λέξεις & Σκέψεις» είναι δωρεάν και τηρείται σειρά προτεραιότητας. Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση. Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία. Οι συζητήσεις των κύκλων Λέξεις & Σκέψεις αναμεταδίδονται και με live streaming μέσω του www.sgt.gr