Βραβείο για την ταινία "Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια"

m-koysoynh---mhdeia

Η ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» του Αστέρη Κούτουλα τιμήθηκε με το βραβείο «Το Πολυτιμότερο Ντοκιμαντέρ για το 2014» του Ιδρύματος «Κινηματογράφος για την ειρήνη», σε βραδιά που οργανώθηκε στο πλαίσιο εκδηλώσεων του 64ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

Το΄Ιδρυμα «Κινηματογράφος για την ειρήνη» ενθαρρύνει την καλλιτεχνική δημιουργία ταινιών μέσα από τις οποίες προβάλλονται οι ανθρώπινες αξίες και η ανθρώπινη υπόσταση. Η διεθνής κριτική επιτροπή χαρακτήρισε την ταινία «Ανακυκλώνοντας τη Μήδεια» ως έργο αντισυμβατικό υψηλής καλλιτεχνικής αξίας. Μεταξύ των προσκεκλημένων της βραδιάς ήταν ο Βαλερί Ζισκάρ Ντ' Εστέν, η Κατρίν Ντενέβ, η Ούμα Θέρμαν, ο Ένιο Μορικόνε, η Ορνέλα Μούτι, κ.σ.

Η ταινία του Αστέρη Κούτουλα έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στην Αθήνα, τον Ιούνιο του 2013. Την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να προβάλλεται στην Κολωνία και στις 19 Μαρτίου στο Λουξεμβούργο.

Η ταινία φέρνει σε αντιπαράθεση δύο θέματα αντίθετα εκ πρώτης όψεως, αλλά με πολλά κοινά σημεία: τη θεματολογία του έργου «Η Επιλογή της Μήδειας» που χορογράφησε ο Ρενάτο Τζανέλα με πρωταγωνίστρια την Μαρία Κουσουνή, Α' Χορεύτρια της Ε.Λ. Σ. (πρώτη παρουσίαση στο 7ο Φεστιβάλ Αιγαίου 2011) και την εκρηκτική κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Η μουσική της ταινίας είναι του Μίκη Θεοδωράκη από την όπερα «Μήδεια».