Η Hellenic Dance Company στη Ν. Υόρκη

helenic-dance-co

Η Hellenic Dance Company, επίσημη ομάδα της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης, προσκλήθηκε από τη Martha Graham Dance Company για να ερμηνεύσει στη Νέα Υόρκη ένα σημαντικό έργο από το ρεπερτόριο της μεγάλης δημιουργού σε συνεργασία με καλλιτέχνες του αμερικανικού συγκροτήματος.

Η έναρξη της νέας ακαδημαϊκής περιόδου επιφύλαξε στην επαγγελματική ομάδα της KΣΟΤ μια μεγάλη έκπληξη και ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Η Martha Graham Dance Company κάλεσε την Hellenic Dance Company σε δημιουργική σύμπραξη!

To «Panorama», που θα ερμηνεύσει η ελληνική ομάδα, είναι ένα έργο για 35 γυναίκες που η Μάρθα Γκράχαμ εμπνεύστηκε και δημιούργησε κατά τη διάρκεια της ταραγμένης περιόδου του 1935, επιθυμώντας να δηλώσει μέσα από αυτό την εναντίωσή της στην καταπίεση των μειονοτήτων, τη Μεγάλη Ύφεση και την άνοδο του φασισμού.

Το έργο θα παρουσιαστεί ως μέρος του Gala Celebrating the Graham / Greek connection, που διοργανώνει η Martha Graham Dance Company στο θέατρο City Center της Ν.Υόρκης, από 19 ως 22 Μαρτίου 2014.

Ειδικότερα, για την περίοδο 2013-2014, η Martha Graham Dance Company έχει προγραμματίσει, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ, την πραγματοποίηση παραστάσεων στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου εκδηλώσεων «Μύθος και Μεταμόρφωση», που είναι προορισμένος να φωτίσει τον τρόπο με τον οποίο συχνά, διαχρονικοί μύθοι γίνονται πηγή έμπνευσης για νέες διατυπώσεις από σημαντικούς δημιουργούς.

Μια τέτοια δημιουργός άλλωστε υπήρξε και η Martha Graham, που πολλές φορές στράφηκε σε μύθους και έπη της αρχαίας Ελλάδας, προκειμένου να θίξει σημαντικά ζητήματα της εποχής της, μέσα από έργα που αποτελούν εμβληματικά δείγματα γραφής της θεμελιώτριας του σύγχρονου χορού.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Celebrating the Graham/Greek connection θα παρουσιαστούν επίσης το πρωτότυπο χορευτικό έργο «Echo» του Αντώνη Φωνιαδάκη για τη Martha Graham Dance Company, καθώς και μια reprise της ιστορικής «Κλυταιμνήστρας».

 


info: Martha Graham Dance Company: www.marthagraham.org  | Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης: www.ksot.gr