Έκθεση με το αρχειακό υλικό της Carolyn Carlson

expo-carlson-affiche-web

Carolyn Carlson : 50 χρόνια δημιουργίας

Έκθεση της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας


01/03/2014 – 05/04/2014

 

Από την Ηλιάνα ΦΥΛΛΑ

Μετά από την επιτυχημένη δίμηνη παρουσίαση της στο Παρίσι (10 Δεκεμβρίου 2013 - 26 Ιανουαρίου 2014), η έκθεση γύρω από το αρχειακό υλικό της αμερικανίδας χορογράφου Carolyn Carlson εγκαινιάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου, στο Maison Jean Vilar στην Αβινιόν, από τους εμπνευστές και επιμελητές της Joël Huthwohl και Valérie Nonnenmacher, ενώπιον του χορευτικού κοινού του φεστιβάλ "Les Hivernales".

Η εν λόγω έκθεση με τίτλο Carolyn Carlson, écriture et mouvement (Carolyn Carlson, γραφή και κίνηση) αποτελεί την πρώτη απόπειρα του τμήματος παραστατικών τεχνών της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας να αξιοποιήσει και να παρουσιάσει στο κοινό το ατελείωτο αρχειακό υλικό που η χορογράφος, του κατέθεσε και εμπιστεύτηκε το 2011 .

Ακολουθώντας χρονολογική εξέλιξη, η έκθεση παρουσιάζει τον καλλιτεχνικό οργασμό της Carolyn Carlson ως χορεύτριας, ως χορογράφου και ως παιδαγωγού, που από τα αρχικά της βήματα αφιερώθηκε τόσο στην κίνηση, όσο και στην γραφή, στο σχέδιο, στην ποίηση, στην καλλιγραφία. Τα πολυάριθμα εκθέματα, που κατά το μεγαλύτερο μέρος τους παραμένουν άγνωστα στο ευρύ, αλλά και στο ειδικό κοινό, δίνουν μια νέα γνώση πάνω στο πολυδιάστατο έργο της Carlson, που επαναπροσδιορίζει τη χορογραφική της ιδιότητα μέσα από το πρίσμα των λέξεων, των εικόνων, των χρωμάτων, των μορφών. Η επιρροή των διατομεακών συνεργασιών της με εικαστικούς και μουσικούς, γίνεται κατ’αυτό τον τρόπο, ακόμη πιο εμφανής. Από την άλλη πλευρά, η έκθεση δίνει την ευκαιρία μιας διακριτικής διείσδυσης στον εσωτερικό κόσμο της δημιουργού, ένα ξεχωριστό ταξίδι στο παρελθόν και το παρόν της που φέρει στην επιφάνεια μνήμες, βιώματα, σκέψεις, στιγμές και αισθήσεις.

Τέλος, η επίσκεψη μας στην έκθεση αυτή, δημιουργεί την εντύπωση ενός εργαστηρίου, ενός στούντιο ή ενός καλλιτεχνικού ατελιέ, ενός πλαισίου αδιάκοπης πνευματικής εγρήγορσης και έμπνευσης, όπου η σύλληψη, το χτίσιμο μιας νέας σκηνικής δημιουργίας βρίσκεται εν εξελίξει στα προσχέδια, λίγο προτού τελειοποιηθεί. Φωτογραφίες και βίντεο συνοδεύουν αυτόν τον άθικτο μέχρι τώρα, άπιαστο και εύθραυστο κόσμο, αποτυπώνοντας υπαρκτές στιγμές, τις εκάστοτε ενσαρκώσεις των σημειώσεων και των σχεδίων.

Παράλληλα με την έκθεση παρουσιάζεται μέχρι τις 8 Μάρτιου το σόλο του Brahim Bouchelanghem What did yoy say ?, το οποίο βασισμένο σε μια σειρά ποιημάτων και καλλιγραφιών της Carolyn Carlson που βλέπουμε και διαβάζουμε επί σκηνής, υπογραμμίζει εύστοχα και με λεπτότητα τη διαλεκτική διαδικασία ανάμεσα στην κίνηση και στη γραφή, που η χορογράφος δομεί με το έργο της, στα 50 χρόνια δημιουργίας.

Το περιεχόμενο πολλών από αυτών των ανεκτίμητων σχεδίων, σημειώσεων, ημερολογίων και γραπτών, μπορεί κανείς να ανακαλύψει σε ψηφιακή μορφή μέσα από τον on-line κατάλογο της βιβλιοθήκης : gallica.bnf.fr

 


info : Maison Jean Vilar, 8 Rue de Mons, Αβινιόν, Γαλλία | ώρες λειτουργίας:  1 - 8 Μαρτίου, στο πλαίσιο του φεστιβάλ Les Hivernales καθημερινά 10:00 - 12:00 και 13:30 – 17:00 και 11 Μαρτίου -  5 Απριλίου, Τρίτη και Παρασκευή 13:30 – 17:00, Τετάρτη και Πέμπτη 10:00 - 12:00 και 13:30 – 17:00, Σάββατο 10:00 – 17:00 (κάθε Δευτέρα, Κυριακή και αργίες κλειστά).