"Ο χορός των γερανών"

snf_cranes-dance-04-web

Πραγματική έκπληξη ήταν η πρώτη μεγάλη χορογραφία που φιλοξενήθηκε χθές, 25 Ιουλίου, στο χώρο του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ). 

Οι 10 τεράστιοι γερανοί που δουλεύουν νυχθημερόν για την αποπεράτωση του έργου του ΚΠΙΣΝ «χόρεψαν» υπό τους ήχους της μουσικής από τους Πλανήτες του Γκούσταφ Χολστ, που ερμήνευσε ζωντανά στο χώρο του εργοταξίου η Ορχήστρα της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη. Οι χορευτικές κινήσεις των δέκα γερανών αγκάλιασαν το χώρο και μετέδωσαν την αίσθηση της μουσικότητας, της απεριόριστης δημιουργικότητας και της αισιοδοξίας σε κάθε άκρη του εργοταξίου.

Η πρωτότυπη χορευτική παράσταση ήταν ιδέα του αρχιτέκτονα του έργου, Renzo Piano, και επεξεργασμένη από τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), Μύρωνα Μιχαηλίδη. Την χορογραφία των γερανών επιμελήθηκε ο Ρενάτο Τζανέλλα, διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

Η 15λεπτη παράσταση ξεκίνησε με τη δύση του ηλίου όταν οι γερανοί άρχισαν να κινούνται ρυθμικά πάνω από το πλέον εμβληματικό σημείο του έργου, τον τεχνητό λόφο ύψους 14 μέτρων. Η κατασκευή του λόφου έχει ήδη ολοκληρωθεί, ενώ στην τελική μορφή του έργου, το Πάρκο εκτείνεται ως οροφή των κτιρίων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ) και της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ), δημιουργώντας μια αδιάσπαστη ενότητα αρχιτεκτονικής συμμετρίας και άρτιας λειτουργικότητας.

Μεταξύ όσων παρακολούθησαν το «Χορό των Γερανών» βρισκόταν και ο Renzo Piano αρχιτέκτονας του ΚΠΙΣΝ και ο Ανδρέας Δρακόπουλος, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η πρωτότυπη αυτή χορευτική παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Ετήσιου Συνεδρίου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την Κοινωφελή Δράση που διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 26 έως και τις 27 Ιουνίου.

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016. Το έργο περιλαμβάνει τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος

 

Δείτε το βίντεο από το "Χορό των Γερανών"