Οκτώβρης με πολύ χορό στα 49α Δημήτρια

ytoyontzojm6innyyyi7czo0ntoidxbsb2fkcy9la2rpbg9zzwlzl3hvcm9zl3hvcm9zbmv3l2f0b21vczuuanbnijtzoje6incio2k6njawo30

Τα 49 Δημήτρια, το κορυφαίο φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, φιλοξενεί εφέτος έξι παραστάσεις χορού.

Ελληνικές και ξένες ομάδες χορού θα δώσουν παραστάσεις και σε όλη τη διάρκεια του Οκτωβρίου.

Ήδη, προς τα τέλη Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκαν δύο παραστάσεις: Ο Ερωτευμένος Σοπέν, σε χορογραφία Γιαννίκ Μποκέν με το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Stations, ένα σόλο της Μαριάννας Καβαλιεράτου.

 

  • 1 Οκτωβρίου 2014 - ΜΜΘ

"W Memorabilia (Phaedra’s Laboratory)" - Ιδέα και χορογραφία Λίντας Καπετανέα και Jozef Frucek, ομάδα Rootlessroot.

Στο "W Memorabilia" οι τραγικές ηρωίδες (Φαίδρα, Μήδεια, Πασιφάη) γίνονται το πρόσφορο έδαφος πάνω στο οποίο διερευνώνται αντιθετικές και αντικρουόμενες όψεις της γυναικείας φύσης: πειθήνια σύζυγος και τιμωρός της απιστίας, στοργική μητέρα και απεγνωσμένη βρεφοκτόνος. Παρά το έντονα θεατρικό στοιχείο, η Λίντα Καπετανέα με οδηγό την ορμητικότητα της μουσικής και την ανυπότακτη σωματική ενέργεια επιχειρεί ένα ψυχογράφημα που στηρίζεται εξολοκλήρου στη γλώσσα της κίνησης.

info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα «Αιμίλιος ριάδης» (μ2) | Ώρα έναρξης: 21.00 | Είσοδος: 10€, 8€

 

  • 7 και 8 Οκτωβρίου 2014

"Atomos" -  Χορογραφία Wayne McGregor, / Random Dance

Ο βρετανός χορογράφος επιστρέφει στην Ελλάδα, αυτή τη φορά στη Θεσσαλονίκη με την τελευταία του παραγωγή. Mε αιχμή του δόρατος την τεχνολογία και πρώτη ύλη την ανθρώπινη μονάδα, ο Wayne McGregor ερευνά την αλληλεπίδραση των ατόμων ως προϋπόθεση για την ύπαρξη που καθορίζεται από την παρουσία και την απουσία. Γνωστός για την εμμονή του στη σχέση τέχνης και επιστήμης, σώματος και νου, προσθέτει ανάμεσα στους δέκα χορευτές του έναν ακόμη χορευτή... τεχνητής νοημοσύνης, έναν υπολογιστή.

info: Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών | Ώρα έναρξης: 21.00 | Είσοδος: 15€, 10€

 

  • 13 και 14 Οκτωβρίου 2014

"Εντροπία" - χορογραφία και ερμηνεία Αλεξίας Φάλλα.

Μια σόλο παράσταση της χορεύτριας-performer Αλεξίας Φάλλα, όπου χορός και εικαστική εγκατάσταση δημιουργούν ένα αλληλοεξαρτώμενο σύστημα ισορροπίας–ανισορροπίας. Πάνω σε αυτό, το ανθρώπινο στοιχείο εκτεθειμένο στο φαινόμενο της βαρύτητας, προσπαθεί να ορθοποδήσει, να σταθεί, να περπατήσει.

info: Σφαγεία | Ώρα έναρξης: 21.00 | Γενική είσοδος: 7€

 

  • 22, 23 και 24 Οκτωβρίου 2014

"Propositions to Dance Differently"
Η "Κοινωνική Χορογραφία" είναι ο τομέας της έρευνας του αυστριακού δημιουργού Michael Klien. Τα εργαστήρια του απευθύνονται τόσο σε απλούς πολίτες, όσο και σε επαγγελματίες χορευτές και είναι μια πρόταση να ξανασκεφτεί κανείς το χορό, την performance και τις τέχνες τοποθετώντας τις εμπειρίες του κινούμενου σώματος στον πυρήνα της δυνητικής κοινωνικής αλλαγής. Μέρος του εργαστηριακού υλικού αποτελούν οι δυο πιο πρόσφατες εργασίες του Kliën, η έκθεση με τον τίτλο «Parliament» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Μουσείο Μπενάκη και η ζωντανή διαδραστική εγκατάσταση «Jerusalem – Choreography for Greece», τον ιούνιο 2014, στο Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Ο χορογράφος, που μοιράζει τις μέρες του μεταξύ Ελλάδας και ιρλανδίας, έχει συνεργαστεί, μεταξύ άλλων, με το Frankfurt Ballet και έχει υπάρξει εικαστικός συνεργάτης του William Forsythe.

info: Σφαγεία | Ώρες: 11:00-16:00 | Ελεύθερη είσοδος.Θέσεις περιορισμένες. | Δηλώσεις συμμετοχής: Διεύθυνση Πολιτισμού-Τουρισμού, τηλ. 2313318224, ώρες: 10:00-12:00