"Η Τέχνη του χορού στην Ελλάδα" δια χειρός Βάσως Μπαρμπούση

9789600116281

Μια σημαντική έκδοση για την πορεία και εξέλιξη του Χορού στην Ελλάδα καθ΄όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα, κυκλοφορεί απο τις εκδόσεις Gutenberg.

Με τίτλο Η Τέχνη του Χορού στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα - Σχολή Πράτσικα: ιδεολογία-πράξη-αιθητική, η συγγραφέας του βιβλίου Βάσω Μπαρμπούση υπογράφει μια επιστημονική μελέτη πάνω στο έργο της Κούλας Πράτσικα με την ίδρυση της Σχολής Ρυθμικής και Χορού (1930) και κυρίως με το επαγγελματικό της τμήμα.

Αν και το έργο της Κούλας Πράτσικα έχει αποτελέσει αντικείμενο αναφοράς σε αρκετές μελέτες των ειδικών του χορού και του θεάτρου στην Ελλάδα, το βιβλίο αυτό έρχεται να εμπλουτίσει προηγούμενα αφηγήματα και παράλληλα, να αποκαλύψει το νόημα του χορού στην ελληνική κοινωνία, σύμφωνα με ερωτήματα που θέτουν νεότεροι μελετητές.

Όπως αναφέρει η συγγραφέας, στην εισαγωγή του βιβλίου της αντλεί υλικό από τη διεθνή βιβλιογραφία του χορού, παλαιότερες δημοσιεύσεις σχετικά με την εδραίωση του μοντέρνου χορού στη χώρα μας, αλλά και από τις προφορικές αφηγήσεις μιας δημιουργικής ομάδας γυναικών-καλλιτεχνών και εκπαιδευτικών για να αναδείξει «τα στοιχεία με βάση τα οποία η Πράτσικα διαμόρφωσε την ταυτότητα του μοντέρνου χορού στην Ελλάδα, μέσα στο ευρύτερο κοινωνικό και πολιτισμικό πλαίσιο του Μεσοπολέμου». Η Μαρία Κυνηγού, η Λένα Ζαμπούρα, η Καίτη Τσιλιμίγκρα,  η Μαρία Χορς, η Τούλα Ανδριοπούλου και η Μάρω Μπουρνάζου εμπλουτίζουν τη μελέτη με τις βιωμένες εμπειρίες τους και προσδίδουν στο βιβλίο μια ερμηνευτική-φαινομενολογική διάσταση.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014 (ώρα 19.00, στην αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας), με την παρουσία της συγγραφέως, και ομιλητές τον Πλάτωνα Μαυρομούστακο (καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών), την Άννα Λυδάκη (καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο) και τη Μαρία Τσουβαλά (επίκουρος καθηγήτρια το Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας).

Η Βάσω Μπαρμπούση, Καθηγήτρια στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, είναι απόφοιτος της σχολής χορού της Ραλλούς Μάνου και του ΤΕΦΑΑ Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές της στη Ν. Υόρκη στη σχολή της Μartha Graham και του Erick Hawkins. Σπούδασε χορογραφία και αυτοσχεδιασμό με τον Robert Ellis Dunn. Από το Columbia University (Teachers College) πήρε Master of Arts και διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Το 1987 δημιούργησε την ομάδα χορού Ωκυρρόη, με την οποία έδωσε παραστάσεις. Δίδαξε στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και στην επαγγελματική σχολή χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου. Συνεργάστηκε ως χορογράφος με το Εθνικό Θέατρο, καθώς και με άλλα θέατρα. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην Ιστορία του Χορού, στη Διδασκαλία, στη σχέση Χορού-Θεάτρου, στη Χορογραφία και στη Χορογραφία στο αρχαίο δράμα. Είναι συγγραφέας δύο βιβλίων (Ο Χορός στον 20ό αιώνα Σταθμοί και Πρόσωπα και η Τέχνη του χορού στην Ελλάδα τον 20ό αιώνα: Σχολή Πράτσικα: Ιδεολογία-Πράξη-Αισθητική).

 


info: αίθουσα συναυλιών Φίλιππος Νάκας, Ιπποκράτους 41, Αθήνα | Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014  | ώρα 19.00