Ετοιμάζεται το νέο «σπίτι» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

20150609_111746-small

Το ΚΠΙΣΝ (Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος) ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό 21 – 24 Ιουνίου 2015 για μια σειρά εκδηλώσεων που φέρουν τον τίτλο «Η νύχτα μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος» με δωρεάν* είσοδο.

Οι εκδηλώσεις που θα λειτουργήσουν ως μια «πρώτη πρόβα», όπως μας είπαν οι άνθρωποι του ΚΠΙΣΝ, θα δώσουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν από κοντά την εξέλιξη του έργου και να πάρουν μια πρώτη γεύση από όσα μας επιφυλάσσει το ΚΠΙΣΝ στο μέλλον. Ό,τι πρόκειται να συμβεί αυτό το 4ημερο στο ΚΠΙΣΝ θα αποτελεί μια μικρογραφία των δραστηριοτήτων που θα οργανώνονται σε αυτό μόλις λειτουργήσει.

Για 4 μέρες, το ήδη κατάμεστο από δέντρα Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, θα φιλοξενήσει συναυλίες, ολονύχτιες υπαίθριες προβολές video-art, βραδινό αγώνα δρόμου, δημιουργικά εργαστήρια, σκάκι για παιδιά, και άλλα πολλά. Στα Δυτικά Μονοπάτια του Πάρκου θα πραγματοποιηθεί και μια Έκθεση Φωτογραφίας του Βασίλη Μακρή, με τίτλο Ενσάρκωση στην οποία πρωταγωνιστές είναι οι πρώτοι χορευτές του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Μαρία Κουσουνή και Βαγγέλης Μπίκος. Η έκθεση προβάλλει τη γέννηση και την εξέλιξη του ΚΠΙΣΝ μέσα από το φακό του ειδικευμένου στην εφαρμοσμένη φωτογραφία Βασίλη Μακρή με χορευτικές φιγούρες στο χώμα, στο ξύλο και στο τσιμέντο να δίνουν ψυχή στο εργοτάξιο και να αποτυπώνουν τη διαδρομή του από το 2013 μέχρι σήμερα.

Το κολοσσιαίο έργο θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη του 2016, αλλά θα ξεκινήσει τη λειτουργία του για το κοινό την Άνοιξη του 2017. Θα φιλοξενεί στους χώρους του τις νέες εγκαταστάσεις της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος.

Έτσι, από το 2017 θα μπορούμε να απολαμβάνουμε τις παραστάσεις του Μπαλέτου και της Όπερας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια αίθουσα μοναδικών προδιαγραφών. Το νέο θέατρο της ΕΛΣ, στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί ο θόλος και οι ξύλινες επενδύσεις του, θα διαθέτει κορυφαία ακουστική και μηχανικές δυνατότητες και θα είναι χωρητικότητας 1400 θέσεων, ενώ θα υπάρχει και ένα μικρότερο θέατρο (400 θέσεων) για εκδηλώσεις μικρότερης κλίμακας και πειραματικές παραγωγές. Το ενεργειακό στέγαστρο που θα καλύπτει τις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ολοκληρωθεί τον Αύγουστο 2015 και στη συνέχεια, θα φιλοξενήσει 10 στρέμματα φωτοβολταϊκά που θα συμβάλλουν στις ενεργειακές ανάγκες του ΚΠΙΣΝ. Στους νέους αυτούς χώρους θα μεταφερθεί και η Σχολή του Μπαλέτου της ΕΛΣ.

     

Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος, που απλώνεται σε μια έκταση 170 στρεμμάτων με εκατοντάδες δέντρα και 280.000 θάμνους μεσογειακής βιοποικιλίας, θα διατρέχει ένα κανάλι 400μ., ενώ θα υπάρχει χώρος για τους αθλούμενους με υπαίθρια όργανα γυμναστικής, περιμετρικός ποδηλατόδρομος και παιδική χαρά.

Για το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων «Η νύχτα μέρα στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος» κάντε κλικ εδώ


* καθώς ο χώρος είναι ακόμη εργοταξιακός και για λόγους ασφαλείας, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στην είσοδο.