Μαρία Χόρς... στον ουρανό με την Ολυμπιακή φλόγα

maria-xors

Δεν ζεις 94 ολόκληρα χρόνια αν δεν ξέρεις πως να διατηρείς ενέργεια και ψυχή μικρού παιδιού! Αυτή ήταν η Μαρία Χόρς. Την γνώριζα λίγο. Ένα βράδυ, μετά από κάποια παράσταση, --αργά, ίσως και μετά τις 12.00--, εκείνη με ενέργεια και ζωντάνια εφήβου επέμενε να πάμε κάπου να φάμε, ακούραστη, διαυγής, πιο "νέα" στα 80 της περίπου χρόνια τότε, από όλους εμάς της παρέας που είμασταν "παιδιά" της.

Η τόσο σημαντική αυτή κυρία της ορχηστικής τέχνης άφησε την τελευταία της πνοή προχθές, συμπληρώνοντας 94 χρόνια ζωής και δημιουργίας.

Κορυφαία χορογράφος, η Μαρία Χόρς ήταν μια από τις πρώτες σπουδαίες δασκάλες χορού, αλλά το ονομά της συνδέθηκε άρρηκτα με την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην οποία συμμετείχε αρχικά ως ιέρεια από το 1936, με την ομάδα της Κούλας Πράτσικα. Στη συνέχεια, από το 1964 και για 42 ολόκληρα χρόνια ανέλαβε και αφιερώθηκε στο σχεδιασμό και τη χορογραφία της Τελετής Αφής για μια σειρά Ολυμπιάδων. Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή την τίμησε για αυτή την προσφορά και το έργο της το 1997. Λίγα χρόνια αργότερα, της απονεμήθηκε το βραβείο "Κούλα Πράτσικα", ο "Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικα" (2000) και το Μετάλλιο της Πόλης των Αθηνών (2002).

 

 

Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1921 και σπούδασε χορό στο επαγγελματικό τμήμα της σχολής της Κούλας Πράτσικα. Μετά την αποφοίτησή της το 1943, παρακολούθησε μαθήματα σύγχρονου χορού στο πλευρό σπουδαίων ξένων δασκάλων όπως η Ροζαλία Κλάντεκ, η Μαίρη Βίγκμαν, ο Χάραλντ Κρόιτσμπεργκ, ο Σόκολωβ. Παράλληλα σπούδασε Αρχαιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δίδαξε ρυθμική και γυμναστική στο Λύκειο Ελληνίδων και εκφραστική κίνηση, χορό και αυτοσχεδιασμό στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου από το 1964, καθώς επίσης και στη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών (1982-92).

Στις συνεργασίες της ως χορογράφου συμπεριλαμβάνονται ονόματα όπως αυτά του Μινωτή και της Παξινού, του Τσαρούχη, της Κάλλας. Το διάστημα 1958-93 χορογράφησε για το Εθνικό Θέατρο περισσότερες από 50 παραστάσεις αρχαίου δράματος που περιόδευσαν στην Ελλάδα, σε ευρωπαϊκές χώρες, στις ΗΠΑ και τον Καναδά, αλλά και στην Ιαπωνία και την Κίνα.

Η κηδεία της Μαρίας Χορς θα γίνει την Παρασκευή 18/9, στις 15.30 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

Δ. Ψάλλη