Ο Α. Φωνιαδάκης χορογραφεί για το Μπαλέτο της ΕΛΣ

fwto-vasilhs-makrhs---kpisn-5-web

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε η παρουσίαση του προγράμματος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφού η καλλιτεχνική περίοδος 2015-16 θα είναι και η τελευταία με έδρα της το ιστορικό θέατρο Ολύμπια της οδού Ακαδημίας, λίγο πριν την εγκατάστασή του οργανισμού στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το Ολύμπια έχει στεγάσει τις παραγωγές της ΕΛΣ από το 1944 έως σήμερα (με μια μικρή διακοπή από το 1954 έως το 1957, που κατεδαφίστηκε και στη θέση του ανεγέρθη το σημερινό θέατρο). Έτσι, ο φετινός προγραμματισμός ρίχνει τους προβολείς στην αναβίωση έργων που πέρασαν από αυτό το θέατρο, αγαπήθηκαν και έγραψαν ιστορία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης πορεία της ΕΛΣ.

Όσο για το Μπαλέτο της ΕΛΣ, αναμένοντας τον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή του, που θα αναλάβει καθήκοντα από τον Ιανουάριο, θα παρουσιάσει εφέτος μία μόνο νέα παραγωγή σε χορογραφία του Αντώνη Φωνιαδάκη. Ο Έλληνας χορογράφος δημιουργεί για το Μπαλέτο της ΕΛΣ ένα φανταστικό τοπίο συνάντησης των δύο σπουδαίων συνθετών του μπαρόκ, του Μπαχ και του Χαίντελ, οι οποίοι παρότι έζησαν την ίδια εποχή, δεν συναντήθηκαν ποτέ. (Απρίλιος 2016, Θέατρο Ολύμπια).

Την περίοδο των Χριστουγέννων (5, 6, 8, 9, 10, 11, 12 Δεκεμβρίου 2015) θα επαναληφθεί ο Καρυοθραύστης σε χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα, αλλά αυτή τη φορά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Επίσης, το Ταξίδι στην Αιωνιότητα σε μουσική Ελένης Καραϊνδρου και χορογραφία Ρενάτο Τζανέλα θα φιλοξενηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για τέσσερεις παραστάσεις (7, 8, 11, 13 Οκτωβρίου 2015)

 


infowww.nationalopera.gr


φωτο © Βασίλης Μακρής (η μεγάλη σκηνή υπο κατασκευή στο ΚΠΙΣΝ)