Μαρία Κυνηγού: έφυγε άλλη μια σπουδαία δασκάλα

maria-kynhgoy

Δεν προλάβαμε καλά καλά να αποχαιρετήσουμε τη Μαρία Χόρς... Τη νύχτα που μας πέρασε άλλη μια σπουδαία δασκάλα και χορογράφος έφυγε από κοντά μας. Η αγαπημένη Μαρία Κυνηγού.

Η Μαρία Κυνηγού Φλάμπουρα, γεννήθηκε στην Αθήνα. Στα οκτώ της ξεκίνησε μαθήματα πιάνου και χορού στη σχολή της Κούλας Πράτσικα στο ερασιτεχνικό και αργότερα στο επαγγελματικό τμήμα. Λίγο αργότερα, εντάσσεται στην ομάδα της Κ. Πράτσικα με την οποία και χορεύει, ενώ παράλληλα διδάσκει στη Σχολή ρυθμική, αυτοσχεδιασμό και διδακτική της κίνησης σε παιδιά 4 έως 12 χρονών, μέχρι το 1969. Το 1964 είναι επικεφαλής στην Τελετή Αφής της φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Με σπουδές στα συστήματα ΟΡΦ και ΝΤΑΛΚΡΟΖ, σε Δανία, Σουηδία, Αγγλία, Βέλγιο και Αυστρία, ειδικεύτηκε στη μελέτη των προβλημάτων της ρυθμικής αγωγής και της μουσικής παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

Έχει εκδώσει σειρά από βοηθήματα για νηπιαγωγούς, δασκάλους και καθηγητές χορού και ρυθμικής, βιβλία με κασέτες, μεθόδους εκμάθησης φλογέρας και βιβλία με τραγούδια και μουσικά παιχνίδια.

Εκτός από τη Σχολή της Πράτσικα, μετέπειτα ΚΣΟΤ, έχει διδάξει στις περισσότερες ανώτερες επαγγελματικές σχολές χορού, στη σχολή Μωραΐτη, στο Ωδείο Νάκα, στη Σχολή νηπιοβρεφοκόμων του Ιδρύματος Ανδρέας Συγγρός, στη Σχολή νηπιοβρεφοκομίας των Τ.Ε.Ι., στο παιδαγωγικό τμήμα δημοτικής εκπαίδευσης και στο τμήμα νηπιαγωγών στα Πανεπιστήμια Αθήνας και Πάτρας.

Στη δραματική σχολή του Θεάτρου Τέχνης δίδαξε μουσική και κίνηση από το 1963 μέχρι το 1990, ενώ συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν σε πολλές παραστάσεις σε δική του σκηνοθεσία. Με σκηνοθέτη τον Γιώργο Λαζάνη, έχει χορογραφήσει για το θέατρο τέχνης, τον Φιλοκτήτη, τους Ιππείς και τους Σφήκες.

Είναι η χορογράφος μίας άλλης θρυλικής παράστασης, του "Μεγάλου μας τσίρκου", του Ιάκωβου Καμπανέλλη σε σκηνοθεσία του Κώστα Καζάκου.

Έχει τιμηθεί με το χρυσό βραβείο του μουσικού οίκου Φίλιππος Νάκας και το 2002 από το Θεατρικό Μουσείο με το βραβείο Κούλα Πράτσικα. Το 2008 οι Έλληνες Χορογράφοι (Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων) την τίμησαν για το σύνολο της προσφοράς και του έργου της.

Χορογράφος, συγγραφές, ερευνήτρια μα πάνω από όλα σπουδαία και αγαπημένη δασκάλα, η Μαρία Κυνηγού - Φλάμπουρα, είχε αφιερώσει τη ζωή της στην τέχνη του χορού, στη ρυθμική και στη μουσική ιδιαίτερα για μικρά παιδιά.
 

Η χορευτική κοινότητα θα την αποχαιρετήσει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου, στο Α' Κοιμητήριο της Αθήνας, στις 15:00 με μια πολιτική κηδεία όπως εκείνη επιθυμούσε.