Παραιτήθηκε η Βίκυ Μαραγκοπούλου από το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

viky-maragkopoyloy

Μετά από 21 χρόνια στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, υπέβαλε σήμερα την παραίτησή της η Βίκυ Μαραγκοπούλου με επιστολή της προς την ΦΑΡΙΣ (Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Καλαμάτας), τον υπεύθυνο φορέα για την εν λόγω διοργάνωση.

Οι λόγοι της παραίτησής της δεν έχουν ακόμη  δημοσιοποιηθεί, ωστόσο η απόφαση της ήταν προϊόν ώριμης και μάλλον… μακρόχρονης σκέψης και η ίδια προτίθεται σύντομα να επανέλθει με περισσότερες διευκρινίσεις.

Τέλος εποχής λοιπόν για μια καλλιτεχνική διεύθυνση που άφησε πίσω της σπουδαίο έργο. Η Βίκυ Μαραγκοπούλου είχε την ιδέα, έστησε και λειτούργησε για 21 ολόκληρα χρόνια το μοναδικό στο είδος του φεστιβάλ χορού στη χώρα μας –καταξιωμένο πλέον και εκτός συνόρων--, τοποθετώντας την Ελλάδα στο διεθνή χάρτη του σύγχρονου χορού.

Επί της θητείας της, από το 1995, είδαμε να παρελαύνουν από την Καλαμάτα από τους πιο γνωστούς διεθνείς καλλιτέχνες του σύγχρονου χορού και των παραστατικών τεχνών, ως νέες ομάδες πειραματικού χαρακτήρα, σπουδαίοι θεωρητικοί και δάσκαλοι χορού στα σεμινάρια και βεβαίως ό,τι καλύτερο είχε να δείξει η ελληνική χορευτική σκηνή. Μερικά μόνο από τα ονόματα που πέρασαν από τη μεσσηνιακή πόλη:  Άκραμ Καν, NDT 2, Ράσελ Μάλιφαντ, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, Φιλίπ Ντεκουφλέ, Ζερόμ Μπέλ, Βιμ Βαντεκέϋμπους, Γιαν Φάμπρ, Αν Τερέζα ντε Κέερσμακερ, Ξαβιέ ΛεΡουά, Μερς Κάνινγκχαμ, Τρίσα Μπράουν, Batsheva Dance Company, Τουάιλα Θάρπ, Μαρί Σουινάρ, Sankai Juku, Saburo Teshigawara, Χορικά της Ζουζούς Νικολούδη, Ομάδα Εδάφους, Οκτάνα, Sinequanon, Χάρης Μανταφούνης, Κατερίνα Παπαγεωργίου, Αντώνης Φωνιαδάκης, Αερίτες, Rootlessroot, κ.ά.

Ωστόσο, πέρα από τους όποιους συναισθηματισμούς διακατέχουν όλους εμάς που ζήσαμε τις καλές, δημιουργικές και ρομαντικές εποχές της διοργάνωσης στη μεσσηνιακή πόλη, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας θα πρέπει να συνεχιστεί έστω και σε αυτές τις πιο δύσκολες συγκυρίες για τη χώρα. Ως νέα σελίδα, με όραμα και προγραμματισμό που θα στηρίζεται από τις τοπικές αρχές και το Κράτος.