Ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του Drops of Breath

dob_01-web--2

Με τον τίτλο Eyes Wide Open κλείνει το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Η Υποβρύχια Καρδιά της Μεσογείου» μέρος του οποίου ήταν και το Drops of Breath, η υποβρύχια παράσταση χορού που είδαμε στο Σούνιο (25, 26, 27 Σεπ 2015) και το Drops of Peace στους κήπους του Μουσείου Βορρέ, στους Δημοτικούς Κήπους Λεμεσού και στο Παρίσι (Οκτώβριος –Δεκέμβριος 2015).

Οι χορογράφοι και εμπνευστές του πρότζεκτ Σοφί Μπουλμπουλιάν (Γαλλία) και Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα), σε συνεργασία με τη χορογράφο Λία Χαράκη (Κύπρος) οργανώνουν καταληκτική εκδήλωση με τίτλο Eyes Wide Open που θα περιλαμβάνει προβολές, περφόρμανς και συζητήσεις με το κοινό, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016.
 

  • Beyond the Ordinary (διάλεξη / performance) - Efva Lilja (χορογράφος, εικαστικός, συγγραφέας)

«Βλέποντας τον κόσμο με τα μάτια ενός καλλιτέχνη σημαίνει να βλέπουμε, να ακούμε και να χρησιμοποιούμε τη γνώση και τη διαίσθηση σε σχέση με την παρούσα στιγμή, χωρίς να παίρνουμε τίποτα ως δεδομένο. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται την ανάπτυξη μιας μεθοδολογίας για σκέψη, ώστε να συναντηθούμε με τις πολιτικά πολύπλοκες προκλήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Η τέχνη της χορογραφίας, μας επιτρέπει να είμαστε προκλητικοί, να αμφισβητούμε, να καθρεφτίζουμε ή να αλλάζουμε κοινωνικές ιδεολογίες, αν εμείς οι καλλιτέχνες τολμήσουμε να πάμε πέρα από το “κανονικό”, πέρα από το αναμενόμενο. Μέσα από το χορό, το κείμενο και τις εικόνες, σας καλώ όλους σε μια υπέροχη στιγμή της δράσης». - Efva Lilja
 

  • Ντοκιμαντέρ ‘Songs of My Neighbours’

Μια συλλογική πρωτοβουλία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε Κύπρο, Ιταλία και Πολωνία, φιλοδοξώντας μέσα από τις τέχνες και το θέατρο να διευκολύνει το διάλογο και την κοινωνική δικαιοσύνη μεταξύ κοινοτήτων που ζουν σε ζώνες συγκρούσεων. Η ανταλλαγή τραγουδιών και ιστοριών, κατά τη διαδικασία της καλλιτεχνικής έρευνας, μεταξύ Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων, Πολωνών και Εβραίων, Ιταλών και Ρομά, ήταν το εναρκτήριο σημείο του πλάνου των δραστηριοτήτων.

 

  • Drops of Breath (προβολή της υποβρύχιας παράστασης)

Μια πολυσυλλεκτική ομάδα υποβρύχιων χορευτών, μεταξύ αυτών και χορευτές με αναπηρία, μάς μεταφέρουν σε έναν υδάτινο κόσμο, όπου η μαγική αίσθηση της απουσίας της βαρύτητας και της απόλυτης ελευθερίας κινήσεων αναδεικνύουν την ισότητα μέσα από την ετερότητα, την κατανόηση του ίσου δικαιώματος στην αναπνοή, ως το ύψιστο μέσο διατήρησης και εξέλιξης της ζωής. Ένα εγχείρημα που αποτέλεσε παγκόσμια πρώτη και πραγματοποιήθηκε σε βάθος 5 μ. σε ένα υποθαλάσσιο «αμφιθέατρο», στη θάλασσα του Ακρωτηρίου του Σουνίου, κάτω από τον αρχαίο ναό του Ποσειδώνα. Ένα συλλογικό έργο που αποτελεί καθηλωτική οπτική και ακουστική εμπειρία.

Πρόγραμμα

  • 16.00- 17.45: Beyond the Ordinary (Πέρα απο το κανονικό) - Efva Lilja / Σουηδία: διάλεξη-περφόρμανς / συζήτηση με το κοινό.
  • 17.45-18.00: διάλειμμα
  • 18.00-19.45: Songs of my Neighbors (Τα τραγούδια των γειτόνων μου) - Έλενα Αγαθοκλέους / Κύπρος: προβολή ντοκιμαντέρ / συζήτηση.
  • 19.45-20.00: διάλειμμα
  • 20.00-21.15: Drops of Breath - Sophie Bulbulyan (Γαλλία), Αποστολία Παπαδαμάκη (Ελλάδα): προβολή της υποβρύχιας παράστασης / συζήτηση ]

 


info: Blackbox Theater / Deree - Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Γραβιάς 6, Αγία Παρασκευή, Αθήνα) | Είσοδος ελεύθερη