Η Κατερίνα Κασιούμη στο 'τιμόνι' του 22ου Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας

foto-katerina

Μετά την παραίτηση της Βίκυς Μαραγκοπούλου από την καλλιτεχνική διεύθυνση του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας τον Ιανουάριο του 2016, αναλαμβάνει την εν λόγω θέση η Κατερίνα Κασιούμη, νυν διευθύντρια της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας.

Για τη θέση της καλλιτεχνικής διεύθυνσης του Φεστιβάλ προκηρύχτηκε άμεσα διαγωνισμός από το Διοικητικό Συμβούλιο της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Καλαμάτας "ΦΑΡΙΣ", στον οποίο κατέθεσαν προτάσεις – εκτός της Κατερίνας Κασιούμη--, η Χριστίνα Πολυχρονιάδου (δημιουργός πολιτιστικής εταιρείας με σκοπό την εξέλιξη και προώθηση του σύγχρονου ελληνικού χορού), η Δανάη Θεοδωρίδου (ηθοποιός, σκηνοθέτις και ερευνήτρια θεάτρου) και ο Γιάννης Καρούνης (χορευτής).

Η Κατερίνα Κασιούμη απόφοιτος της ΚΣΟΤ και κάτοχος διπλώματος διδασκαλίας κλασικού χορού από τη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου, έχει ήδη διανύσει μια αξιόλογη πορεία ως χορεύτρια, χορογράφος και καθηγήτρια χορού, μέχρι την ανάληψη της διεύθυνσης της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας το 2013. Υπήρξε χορεύτρια και βοηθός της χορογράφου Μαρίας Χορς (1996 - 2008) στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας Θερινών και Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Είναι μέλος του Λυκείου Ελληνίδων και συνέφορος (2012) στο Κεντρικό Τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (τμήμα ρυθμικής και έντεχνου χορού) από το 1999 έως σήμερα, ενώ υπήρξε μέλος και πρόεδρος των επιτροπών του Υπουργείου Παιδείας (2006-2010) για την αξιολόγηση και εισαγωγή υποψηφίων μαθητών στα Καλλιτεχνικά Γυμνάσια (τομέας χορού). Είναι μέλος της Bασιλικής Ακαδημίας Χορού του Λονδίνου (R.A.D.). 
  
Έχει διακριθεί με το Μετάλλιο της πόλης του Σίντνεϊ από το δήμαρχο της πόλης, για τη συμμετοχή της στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων 2000, με το Εθνόσημο του Ελληνικού Κράτους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με το Μετάλλιο του ομίλου Καλλιπάτειρα.
   
Το 2004 ίδρυσε την ομάδα χορού «Δραπέτες», ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Αμάλγαμα» της Μαρίας Γοργία το 1997. Η χορευτική της σταδιοδρομία περιλαμβάνει συνεργασίες, μεταξύ άλλων, με την Πειραματική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής 2005, με τα «Χορικά» της Ζουζούς Νικολούδη (1999 - 2000), με την ομάδα «Σχεδία» της Αναστασίας Λύρα, τον «Κινητήρα» της Αντιγόνης Γύρα (1994), το «Χοροθέατρο Ροές» της Σοφίας Σπυράτου (1995-97), τους «Χορευτές» (1993), την «Sine Qua Non» (1992), το «Χοροθέατρο Οκτάνα» του Κωνσταντίνου Ρήγου (1992), το Πειραματικό Μπαλέτο Αθηνών του Γιάννη Μέτση (1990).

Είναι η δημιουργός videodance με τίτλο The Pain Project (2006) για το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιοχικής Αναισθησίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Αγωγής. Έχει υπογράψει τις χορογραφίες για εκθέσεις του Θόδωρου Παπαγιάννη, γλύπτη και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών.
  
Στη δραστηριότητα της ως χορογράφος περιλαμβάνονται η χορογραφία του μονόπρακτου μπαλέτου Χάριν Παιδιάς σε μουσική Κώστα Κριτσωτάκη (2004) με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, η συμμετοχή της στις παραγωγές Καρυοθραύστης (2005) και O Πέτρος και o λύκος (2006-07) για το Youth Ballet της RAD, οι χορογραφίες για τις παραστάσεις της Δημοτικής Σχολής Χορού Καλαμάτας (2013- 15), η χορογραφία Lux Aeterna που εγκαινίασε την περιοδική έκθεση «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας» στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας (20ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας 2014) κ.ά.

Έχει διδάξει κλασικό χορό, ρεπερτόριο και μεθοδολογία μπαλέτου στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Ραλλού Μάνου (2005-2014), σύγχρονο και κλασικό χορό σε παιδιά, barre à terre, pilates και stretching σε ενήλικες στο κεντρικό τμήμα του Λυκείου των Ελληνίδων (1999 έως σήμερα), δημιουργική κίνηση και τεχνική χορού σε παιδιά Δημοτικού στη Σχολή Χιλλ (1996-2007), κ.ά.
 
Μετά τη λήξη της εφετινής 22ης διοργάνωσης θα προκηρυχθεί εκ νέου διαγωνισμός για την επιλογή μόνιμου καλλιτεχνικού διευθυντή για το Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας.