Ο Αντώνης Φωνιαδάκης είναι ο νέος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ

antwnhs-fwniadakhs-web-2--2

Μετά τη λήξη της θητείας του Ρενάτο Τζανέλλα τον Δεκέμβριο του 2015, αναλαμβάνει τη θέση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ο Έλληνας χορογράφος και χορευτής Αντώνης Φωνιαδάκης, ο οποίος επελέγη μεταξύ 36 υποψηφίων, που συμμετείχαν στη σχετική πρόσκληση ενδιαφέροντος. Ο νέος Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ θα αναλάβει τα καθήκοντά του από την 1η Σεπτεμβρίου 2016 και η διάρκεια της θητείας του θα είναι τριετής.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρων Μιχαηλίδης, σημειώνει μεταξύ άλλων: "Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε τον διεθνώς αναγνωρισμένο Έλληνα χορογράφο και χορευτή Αντώνη Φωνιαδάκη, ο οποίος αναλαμβάνει διευθυντής του Μπαλέτου μας. Η πολυετής καλλιτεχνική δραστηριότητα και εμπειρία του ως χορογράφου και χορευτή σε σημαντικές ομάδες χορού, σπουδαία λυρικά θέατρα, με κορυφαίους χορογράφους σε όλο τον κόσμο, μας γεμίζει αισιοδοξία για τη νέα εποχή του Μπαλέτου μας, εν όψει και της μεταστέγασής μας στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Την ίδια στιγμή, η επιλογή ενός ακόμα Έλληνα καλλιτέχνη που έχει διαπρέψει διεθνώς, επιβεβαιώνει τη στρατηγική μας αναφορικά με τη μέγιστη αξιοποίηση διακεκριμένων καλλιτεχνών που δραστηριοποιούνται στο εξωτερικό. Ο κος Φωνιαδάκης αναλαμβάνει καθήκοντα επισήμως την 1η Σεπτεμβρίου 2016. Έως τότε, και εκτός από την παραγωγή του με τίτλο LINKS, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Απρίλιο στο Θέατρο Ολύμπια, θα συμμετέχει στην κατάρτιση του προγράμματος του Μπαλέτου για την επόμενη σεζόν 2016-17. Το Μπαλέτο της ΕΛΣ, υπό τη διεύθυνση του Αντώνη Φωνιαδάκη, θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται στο κλασικό και νεοκλασικό ρεπερτόριο, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει και παραγωγές σύγχρονου χορού. Του ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο του και στεκόμαστε στο πλευρό του, στηρίζοντας με όλες μας τις δυνάμεις το έργο του. Η Διοίκηση και το προσωπικό της ΕΛΣ τον καλωσορίζουν στον οργανισμό".

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης, σημειώνει: "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για εμένα, η ανάθεση των καθηκόντων του Διευθυντή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ειδικά τη χρονική αυτή στιγμή, όπου η ΕΛΣ ετοιμάζεται για μια νέα σημαντική σελίδα στην ιστορία της, με τη μεταστέγασή της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. 
Έχοντας ήδη γνωρίσει το δυναμικό του Εθνικού μας Μπαλέτου, κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της νέας παραγωγής LINKS, η οποία θα κάνει πρεμιέρα στις 3 Απριλίου στο Θέατρο Ολύμπια, αισθάνομαι αισιόδοξος και πιστεύω ότι με πνεύμα ενότητας, επιμονή και πολλή δουλειά θα επιτύχουμε όλους τους στόχους μας.
Η ανοδική πορεία της ΕΛΣ τα τελευταία χρόνια, η διεύρυνση του κοινού της, οι διεθνείς συνεργασίες της, αποτελούν πρόκληση για τη δική μου θητεία ως Διευθυντή του Μπαλέτου.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, για την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο μου, καθώς και το θερμό καλωσόρισμα στον Οργανισμό".

♦♦♦♦♦♦♦♦♦

 

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ιεράπετρα της Κρήτης και ξεκίνησε εκεί την εκπαίδευση του με τη Νίκη Παπαδάκη. Φοίτησε στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης και πριν την αποφοίτηση του έλαβε την υποτροφία "Μαρία Κάλλας", για να συνεχίσει τις σπουδές του στη σχολή Ρούντρα - Μωρίς Μπεζάρ στη Λωζάννη, έως το 1994.

Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με: Το Béjart Ballet Lausanne (1994-1996) υπό τη διεύθυνση του Μωρίς Μπεζάρ, με το Μπαλέτο της Λυών (1996-2002), υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Λούκου, με το Saburo Teshigawara / Karas Co. (2004) υπό τη διεύθυνση του Σαμπούρο Τεσιγκαουάρα, καθώς και τη δική του ομάδα χορού "Apotosoma".

Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας του με τις παραπάνω ομάδες, έχει ερμηνεύσει ως χορευτής, χορογραφίες των: Maguy Marin, Jiri Kilian, William Forsythe, Dominique Boivin, Nacho Duato, Mats Ek, Maurice Béjart, Ohad Naharin, Frederic Flamand, Bill T-Jones, Hervé Robbe, Tero Saarinen, Lionel Hoche, Joachim Schlomer, John Jasperse, Saburo Teshigawara.

Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί με τα: Royal New Zealand Ballet, Sydney Dance Company, Aterbaletto, Luzern Ballet, CCN Ballet de Lorraine, Martha Graham Dance Company, Cedar Lake Contemporary Ballet, Geneva Ballet, Lyon Opera Ballet, Ballet Jazz de Montreal, Bern Ballet, Ballet du Rhin, Maggio Danza, National Dance Company of Wales, Dansgroep Amsterdam, MDTIstanbul, Cia Sociedade Masculina Brazil, Bale da Cidade of Sao Paulo Brazil, Helsinki Dance Company Finland, Μπαλέτο Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ΚΘΒΕ, Benjamin Millepied Dance Company USA, Washington Ballet, Béjart Ballet Lausanne, Ballet Junior Geneva, Hellenic Dance Company, CNSMD Lyon, Copenhagen International Dance.

Έχει χορογραφήσει παραγωγές όπερας: Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Κάστωρ και Πολυδεύκης (Théâtre de Champs Elysées, Παρίσι), Ζαν-Φιλίπ Ραμώ, Οι Βορεάδες (Οpéra National du Rhin), Κλάουντιο Αμπροζίνι, Το τραγούδι του δέρματος (GRAME Lyon).

Το 2014 συνεργάστηκε ως κινησιολόγος με τον Ντάρεν Αρονόφσκυ στην ταινία του Νώε. Το 2012 έλαβε το βραβείο "Danza and Danza", ως καλύτερος χορογράφος για το 2012 στην Ιταλία, για τη χορογραφία Οι Γάμοι στο Maggio Danza.

Παράλληλα με την πορεία του ως χορευτής και χορογράφος, ο Αντώνης Φωνιαδάκης παραδίδει σεμινάρια, διδάσκοντας την προσωπική του τεχνική, στην Αθήνα, στο Βερολίνο, στη Λυών, στο Άμστερνταμ, στη Νέα Υόρκη. Το 2003, ο Φωνιαδάκης δημιούργησε τη δική του ομάδα χορού "Apotosoma", στη Λυών. Παραγωγές της ομάδας έχουν παρουσιαστεί στη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, το Λουξεμβούργο, τη Γερμανία, την Αγγλία και την Αμερική. Η ομάδα έχει παρουσιάσει επτά παραγωγές έως σήμερα: Sensitive Screens Skins Intervals, USE, Rite of Spring, All Things Are Quite Silent, Romeo and Juliet, Wisteria Maiden, Priority.