'META', 1η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών

02_-under-siege--manos-kalafatelis-web

14, 15, 16, 17 Απριλίου 2016

 

Με τον τίτλο MĒTA από το MĒet The Artists, μια ομάδα καλλιτεχνών από διαφορετικά πεδία (θέατρο, χορός, εικαστικά, μουσική), εγκαινιάζει ένα νέο θεσμό, εισάγοντας στο σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη μια νέα πλατφόρμα παραστατικών τεχνών.

Με γενεσιουργό ιδέα της MĒTA την ανάγκη ώθησης νέων καλλιτεχνών στη σύμπραξη και με βασικό άξονα τη διεύρυνση των δημιουργικών οδών και του σύγχρονου καλλιτεχνικού πεδίου, προτείνουν ένα νέο μοντέλο συνεργασίας, προβολής και δράσης των καλλιτεχνών της νεότερης γενιάς στην πόλη σήμερα.

Ένα σώμα επιμελητών συντονίζει τον προγραμματισμό της πλατφόρμας, προσεγγίζει δημιουργούς να παρουσιάσουν το έργο τους μέσω της MĒTA, και τους παρέχει συστηματική στήριξη, από το σχεδιασμό των έργων και τις πρόβες, μέχρι την παρουσίαση.

Η MĒTA εστιάζει στην αλληλεπίδραση διαφορετικών τεχνών και καλλιτεχνών μέσω μιας ολιστικής προσέγγισης του σύγχρονου παραστατικού έργου, του οποίου εμπλέκει στοιχεία από το χορό, το θέατρο, τη μουσική και τα εικαστικά σε ένα ενιαίο σκηνικό τεκταινόμενο.

Στην 1η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών, έξι χορογράφοι της νεότερης γενιάς, η Κατερίνα Αρχοντάκη, ο Στάθης Δογάνης, ο Ντένης Αλαμάνος, η Δανάη Δημητριάδη, η Μυρτώ Δελημιχάλη και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, δημιουργούν πέντε σύντομα χορογραφικά έργα τα οποία παρουσιάζονται σε σπονδυλωτή δομή.

Τα μικρού μήκους έργα που θα παρακολουθήσουμε στην 1η Πλατφόρμα, θα παρουσιαστούν εξελιγμένα ως προς τη σύνθεση και τη διάρκειά τους, στη 2η Πλατφόρμα Παραστατικών Τεχνών από τη MĒTA, η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο ’16, στην Αθήνα.

Η Πλατφόρμα θα επαναλαμβάνεται με περιοδικότητα 6 μηνών (Απρίλιος, Οκτώβριος) όπου στην έκδοση του Οκτωβρίου θα παρακολουθούμε την εξελιγμένη - ολοκληρωμένη μορφή των έργων.

Οι συντελεστές της Πλατφόρμας:

  • Επιμελητής Πλατφόρμας: Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης
  • Εικαστικός Επιμελητής: Ιωάννα Πλέσσα
  • Μουσικός Επιμελητής: Κωνσταντίνος Σκουρλής
  • Ομάδα Δραματουργίας: Μαριάννα Καβαλιεράτου, Γιάννης Πεδιαδιτάκης
  • Σύμβουλος Χορογραφίας: Άρια Μπουμπάκη

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

                                                  

  • Κατερίνα Αρχοντάκη | Selana

Η κυκλική πορεία της Σελήνης αντικατοπτρίζει την κυκλική πορεία της φύσης. Το πλάσμα που αποκολλάται από τη στερεά επιφάνεια της Σελήνης φέρει και ακτινοβολεί τις ιδιότητες της και προβάλλει και επιβάλει το αντίκτυπο της μεταβολής της.

Σύλληψη - Χορογραφία: Κατερίνα Αρχοντάκη
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Σκουρλής
Ερμηνεύουν: Μυρτώ Χαριτάκη  
Φωτο © Μαρία Τούλτσα

 


 

                                               

  • Στάθης Δογάνης | Under Siege

Το έργο εστιάζει στη βάναυση κατάλυση των ανθρωπίνων αξιών μέσω μιας απότομης αλλαγής και στη κατάλυση του βασικότερου ανθρώπινου δικαιώματος, της ελευθερίας. Όταν καταλυθεί η ελευθερία, και όταν αδυνατούν οι πνευματικές αντιστάσεις, οδηγούμαστε στην κατάρρευση και τη διάλυση. Από εκείνη τη στιγμή και ως το τέλος, ο άνθρωπος προσπαθεί να ξαναβρεί τις αξίες του μέσω του αδιάκοπου αγώνα, αλλά κυρίως μέσω της ψυχικής και πνευματικής ελευθερίας.

Σύλληψη & Χορογραφία: Στάθης Δογάνης
Μουσική σύνθεση: Χρήστος Σακελλαρίδης
Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Κωνσταντίνα Μπάρκουλη, Adrian Kolaritz
Φωτο © Μάνος Καλαφατέλης

 


 

                                            

  • Ντένης Αλαμάνος / Δανάη Δημητριάδη | Uncia

Βασισμένο στη μελέτη της κίνησης των αιλουροεϊδών, το έργο εμπνέεται από την Genus Uncia, τη σπάνια λεοπάρδαλη του χιονιού, με την καθηλωτική ήρεμη δύναμή της. Μέσα από την εικόνα της μεταμόρφωσης, προσεγγίζεται το μυστήριο και το δέος της αλλαγής. Δύο σώματα γίνονται ένα και δίνουν μορφή σε ένα πλάσμα με ποικίλες δυνατότητες.

Σύλληψη & Χορογραφία: Ντένης Αλαμάνος, Δανάη Δημητριάδη
Μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Σκουρλής
Ερμηνεία: Ντένης Αλαμάνος, Δανάη Δημητριάδη
Φωτο © Μάνος Καλαφατέλης

 


 

                                             φωτο © Μάνος Καλαφατέλης

  • Μυρτώ Δελημιχάλη | Hours

Εξωτερικός και εσωτερικός χρόνος. Ο πρώτος σταθερός και αμείλικτος, ο δεύτερος άνισος και αναπάντεχος. Ο κυκλικός και ο γραμμικός χρόνος επηρεάζονται από τις δομές μιας κοινωνίας που δεν βρίσκει χρόνο για τους ανθρώπους της. Ανάμνηση, προσμονή, επιμονή, νοσταλγία και εγκαρτέρηση αναμειγνύονται στα σώματα των ανθρώπων που χρόνο με το χρόνο γερνούν. Η ιστορία και τα ερείπια της επιβεβαιώνουν την απαρέγκλιτη πορεία προς τη φθορά.

Σύλληψη – Χορογραφία: Μυρτώ Δελημιχάλη
Μουσική σύνθεση: Βαγγέλης Σαρρηγιάννης
Ερμηνεία: Γαβριέλα Αντωνοπούλου, Μυρτώ Κατσού, Νατάσα Πανδερμαλή
Φωτο © Μάνος Καλαφατέλης

 


 

                                                    

  • Δημήτρης Κουτσούμπας | Μy Sad Self

Ένας άνδρας αντιμέτωπος με τις αναμνήσεις του και τον απολογισμό μια ζωής στο φθαρμένο κόσμο που ζει. Μέσα από συνθήματα του Μάη του ’68 και κείμενα όπως το ποίημα «Ο θλιμμένος μου εαυτός» του Άλεν Γκίνσμπεργκ, επιδιώκεται ο συνδυασμός διαφορετικών προσεγγίσεων, τόσο δημιουργικών όσο και σύνθεσης.

Σύλληψη – Χορογραφία: Δημήτρης Κουτσούμπας
Συνδημιουργία: Κατερίνα Λάττα, Άρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεία: Άρης Παπαδόπουλος
Φωτο © Μαρία Τούλτσα

 


info: Θέατρο ΠΟΛΗ, Φωκαίας 4 & Αριστοτέλους 87, Βικτώρια, Αθήνα, τηλ: 211 18 28 900 (στάση ΗΣΑΠ: Βικτώρια) | ώρα: 21.00 | Γενική είσοδος: 10€