Ταινίες χορού στο Outview Film Festival 2016

1-open-screen-shot-1-1

Το φετινό Outview Film Festival επιχειρεί ένα θεματικό, πειραματικό αφιέρωμα, για τη διερεύνηση των πιο πρωτοποριακών τάσεων στη σύνδεση χορού – κίνησης – βίντεο – gender, εστιασμένο στην Αμερική, από το 1950 μέχρι σήμερα.

Με αυτή την αφορμή θα προβληθούν αρχειακές ταινίες του Μέρς Κάνινγκχαμ και της Υβόν Ράινερ, όπως και του πρωτοπόρου video dance artist Charles Atlas, συνεργάτη του Κάνινγκχαμ. Ο Charles Atlas θα είναι προσκεκλημένος του Φεστιβάλ και θα παραμείνει στην Αθήνα για λίγες μέρες.
 

  • Υβόν Ράινερ  | Feelings Are Facts: The Life of Yvonne Rainer, του Jack Walsh (2014, διάρκεια 86’) | 20 Απριλίου 2016, ώρα 17:00 - 18:30, Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 1.

Η Υβόν Ράινερ (1934-σήμερα), Αμερικανίδα χορεύτρια, χορογράφος και σκηνοθέτις, άσκησε τεράστια επιρροή στο σύγχρονο χορό –ή αλλιώς το μεταμοντέρνο χορό, όπως τον αποκαλούσε. Μαθήτευσε κοντά στον Κάνινγκχαμ, και ήταν ιδρυτικό μέλος του Judson Dance Theater, χώρο συνεργασίας και αναζήτησης για καλλιτέχνες όλων των πεδίων. Η προσέγγιση της δίνει έμφαση στις καθημερινές κινήσεις που επιτελούν τα σώματα, απαλλαγμένα από την προσδοκία της ομορφιάς ή του αρμονικού αποτελέσματος, και το έργο της εμπλουτίζεται από την κοινωνιοπολιτική και φεμινιστική της οπτική. Το 1997 βραβεύτηκε με το Βραβείο Teddy για την ταινία της «MURDER and murder».

Στο ντοκιμαντέρ Feelings Are Facts ακολουθούμε τη Ράινερ, 80 χρονών σήμερα, καθώς συνεχίζει να δημιουργεί ζωντανούς και απροσδόκητους χορούς που προκαλούν το κοινό να αμφισβητήσει τις βασικές του υποθέσεις σε σχέση με την τέχνη και την περφόρμανς. Η ταινία εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις από ανθρώπους του χώρου και του κοντινού της περιβάλλοντος.
 

  • Μέρς Κάνινγκχαμ | Locale, του Charles Atlas (1978, διάρκεια: 30’) | 23 Απριλίου 2016, ώρα 18:45 - 21:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2.

Στο Locale, η σκηνοθεσία του Charles Atlas ακολουθεί τη χορογραφία του Κάνινγκχαμ. Το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τον Μέρς Κάνινγκχαμ στην ακμή του, σε ένα κινηματογραφικό ντοκουμέντο που έρχεται απευθείας από τη γκαλερί που διαχειρίζεται τα έργα Charles Atlas και με την παρουσία, κατά την προβολή, του σκηνοθέτη. Με τρεις διαφορετικούς τύπους κάμερας –ό,τι πιο καινοτόμο για την εποχή του - και την ενδυματολογική επιμέλεια των χορευτών από τον Leigh Bowery, ο Atlas συνθέτει εκ νέου την τέχνη του Κάνινγκχαμ, σε μια πρωτοποριακή για το στυλ και την τεχνική έγχρωμη ταινία.
 

  • Charles Atlas  | Hail the New Puritan του Charles Atlas (1985, διάρκεια 85') | 23 Απριλίου 2016, ώρα 18:45 - 21:00, Ταινιοθήκη της Ελλάδας – Αίθουσα 2. Με ελληνικούς υπότιτλους.

Το Hail the New Puritan είναι ένα πληθωρικό και πνευματώδες ψευδο-ντοκιμαντέρ φαντασίας για τον Σκωτσέζο χορευτή και χορογράφο Michael Clark. Ο Michael Clark υπήρξε η επαναστατική κραυγή του μπαλέτου, έκπτωτος άγγελος και άσωτος υιός μαζί, συχνά αναφέρεται ως ο Απόλλωνας ή ο Διόνυσος του χορού. Όλα τα σκηνικά και το design της ταινίας επιμελήθηκε ο Leigh Bowery, ο οποίος εμφανίζεται και στην ταινία. Ο Atlas χρησιμοποιεί το πορτραίτο του Clark σαν όχημα, για να περιγράψει τη σταδιακή φθίνουσα πορεία της λονδρέζικης υποκουλτούρας της post-punk club σκηνής.
 


info: Ταινιοθήκη της Ελλάδας, Ιερά οδός 48 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός - Αθήνα, τηλ.210 360 96 95, 210 361 20 46