Δυό σπουδαίοι δάσκαλοι Ινδικού χορού επισκέφθηκαν την Ελλάδα

shanta-dhananjaya-kai-vp-dhananjayan-small

Την Παρασκευή 22 Απριλίου 2016, πραγματοποιή- θηκε στον Πολυχώρο Πολιτισμού Shantom, εκδήλωση προς τιμήν των σπουδαίων καλλιτεχνών V.P Dhananjayan και Shanta Dhananjayan, που βρέθηκαν στην Ελλάδα για τις διακοπές τους!

Πρόκειται για δύο εξέχουσες προσωπικότητες του πνεύματος, με έδρα τους το Τσένναϊ (Chennai) στη Νότια Ινδία, που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους ως χορευτές, χορογράφοι και δάσκαλοι, στην ανάπτυξη και τη διάδοση της πανάρχαιας τέχνης του Ινδικού κλασικού χορού 'Μπάρατα Νάτυαμ', έργο για το οποίο έχουν τιμηθεί από το Ινδικό κράτος με τον ανώτατο τίτλο Padmabhushan.

Ήταν η πρώτη φορά που επισκέπτονταν την Ελλάδα και η Λήδα Shantala, ως η μοναδική Ελληνίδα μαθήτριά τους, τους υποδέχτηκε και τους τίμησε, ακολουθώντας την παράδοση Guru – Shishya. Η υποδοχή αυτή συμβολίζει τα βαθιά αισθήματα αναγνώρισης της για τη μεγάλη τους συμβολή στην προσωπική της καλλιτεχνική και πνευματική υπόσταση.
 

Λήδα Σάνταλα, V.P. Dhananjayan, Shanta Dhananjayan


Βαθιά συγκινημένη και απευθυνόμενη στους δασκάλους της, η Λήδα Shantala είπε μεταξύ άλλων: «Σας συναντώ εδώ με το διπλό ρόλο της μαθήτριας και της δασκάλας. Όλοι εδώ είναι μαθητές μου, στη γιόγκα και στο χορό. Ό,τι καλό υπάρχει σε μένα, το οφείλω σε σας, σε όλους μου τους δασκάλους και στην οικογένειά μου, ενώ οι οποιεσδήποτε ελλείψεις μου οφείλονται στους περιορισμούς της ανθρώπινης φύσης μου. Η παραμονή μου στην Ινδία, στο Τσένναϊ, τα καθημερινά μαθήματα με σας, στη σχολή Μπάρατα Καλάντζαλι στο Σάστρι Ναγκάρ, είναι από τις πιο σημαντικές και πιο ευτυχισμένες περιόδους της ζωής μου. Με θυμάμαι να επιστρέφω σπίτι με το ποδήλατο, κάτω από τον καυτό ήλιο, μετά από το μάθημα, εξαντλημένη, αλλά τόσο ευτυχισμένη και τόσο εξαγνισμένη. Η μαθητεία μου εκείνες της μέρες, η επαφή μου με τους δασκάλους μου, η σκληρή δουλειά, όλα αυτά έδωσαν καρπούς και χάρη σε αυτά συναντιόμαστε εδώ στο Shantom, σήμερα».
 

Λήδα Σάνταλα
 

Μετά την τελετή υποδοχής και την παρουσίαση, η Λήδα Shantala χόρεψε δύο σύντομες χορογραφίες. Στη μία μάλιστα ακούστηκε η φωνή του V.P. Dhananjanan από παλαιότερη ηχογράφηση.
 

Shanta Dhananjayan, V.P. Dhananjayan, Λήδα Σάνταλα, Ms Mannimekalai
 

Την εκδήλωση, που ήταν κλειστή στο κοινό, παρακολούθησαν μαθητές γιόγκα και ινδικού χορού Bharata Natyam του Πολυχώρου Shantom, η νέα πρέσβυρα της Ινδίας στην Ελλάδα Ms Mannimekalai και άλλα σημαίνοντα πρόσωπα της Ινδικής Πρεσβείας, καθώς και ελάχιστοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι.

 

Ο V.P. Dhananjayan και η Shanta Dhananjayan εδώ και έξι δεκαετίες, χορεύουν στην Ινδία και σε όλο τον κόσμο, και έχουν εκπαιδεύσει έναν τεράστιο αριθμό χορευτών. Παρόλο που κρατούν ζωντανή την παράδοση του 'Μπάρατα Νάτυαμ', έχουν επίσης εξερευνήσει και αναπτύξει νέα θέματα και νέες κινήσεις.

Η Kalakshetra, ήταν η σχολή που δημιούργησε η Ρούκμινι Ντέβι και χάρη στην οποία αναβίωσε ο χορός στη Νότια Ινδία, μετά από την ύφεση στην οποία τον είχαν καταδικάσει οι Άγγλοι αποικιοκράτες.

Ο V.P. Dhananjayan, που γεννήθηκε το 1939 σε ένα χωριό της Κέραλα, γιός δασκάλου, ήταν 14 ετών όταν τον επέλεξαν από τη Σχολή Kalakshetra για να σπουδάσει χορό. Στην Kalakshetra πέρασε τα επόμενα 15 χρόνια της ζωής του. Ήδη στα 16 του χρόνια, άρχισε να εμφανίζεται ως πρώτος χορευτής στις παραστάσεις, από το 1955 ώς το 1967. Εκεί γνώρισε τη Shanta, μέλλουσα σύζυγό του και κόρη πλούσιας οικογένειας με ρίζες από την Κέραλα, παιδί-θαύμα στο χορό, που σπούδαζε εκεί από 8 ετών και σύντομα άρχισε και εκείνη να εμφανίζεται σε πρωταγωνιστικούς ρόλους. Οι δύο νέοι χόρευαν συχνά μαζί στις παραστάσεις της σχολής και αργότερα κατόρθωσαν να πείσουν τις οικογένειές τους να τους παντρέψουν!

Από τα τέλη της δεκαετίας του '60 άφησαν την Kalakshetra και άρχισαν να δημιουργούν δικές τους παραστάσεις, προκαλώντας αίσθηση με τις νέες ιδέες και το νέο ρεπερτόριο που ανέπτυξαν. Ο δυναμισμός του χορού τους, τα κοστούμια, ο συνδυασμός των αρσενικών και θηλυκών στοιχείων σε ειδικά χορογραφημένα ντουέτα, τούς έκαναν κάτι το μοναδικό και τους οδήγησαν και έξω από τα σύνορα της χώρας τους, παρουσιάζοντας τις χορογραφίες τους στις μεγαλύτερες σκηνές της υφηλίου. Εκτός από σόλο και ντουέτα, οι Dhananjayans έχουν δημιουργήσει και χορογραφήσει πολλές ομαδικές παραστάσεις.

Το 1968 ίδρυσαν την Bharata Kalanjali, τη δική τους ακαδημία χορού και μουσικής, στο Τσένναϊ, καθώς και το Bhaaskara στην Κέραλα. Οι υψηλές προδιαγραφές της διδασκαλίας, η προσήλωση στις αρχές της παράδοσης, η προσοχή στη λεπτομέρεια και το πάθος για την τέχνη τους που μετέδωσαν σε εκατοντάδες μαθητές ανά τον κόσμο, έπαιξαν τεράστιο ρόλο στη διατήρηση και εξάπλωση της κλασικής παιδείας της τέχνης του Μπάρατα Νάτυαμ.

Πάμπολλες είναι οι διακρίσεις και τα βραβεία με τα οποία έχουν τιμηθεί, με αποκορύφωμα το Padmabhushan, την ύψιστη διάκριση που δίδεται σε καλλιτέχνες στην Ινδία και η οποία τους απονεμήθηκε το 2009 από τον Πρόεδρο της Ινδικής Δημοκρατίας.
 


info: www.bharatakalaanjali.org