Το πρόγραμμα του Μπαλέτου της ΕΛΣ

arno-paul--ccn-ballet---shaker-loops

Λίγο πριν αφήσει οριστικά το θέατρο Ολύμπια, την επί 72 χρόνια έδρα της, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε το πρόγραμμά της για τη νέα καλλιτεχνική σεζόν. Εν όψει της εγκατάστασης της στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα ανακοινώσει και το πρόγραμμα της δοκιμαστικής περιόδου (Μάρτιος - Αύγουστος 2017), καθώς και το πλήρες πρόγραμμά της για το 2017-18, δηλαδή της πρώτης επίσημης καλλιτεχνικής περιόδου στο ΚΠΙΣΝ, τόσο για την Κεντρική, όσο και για την Εναλλακτική Σκηνή.

Με νέο καλλιτεχνικό διευθυντή του τον Αντώνη Φωνιαδάκη, το Μπαλέτο της ΕΛΣ θα παρουσιάσει φέτος τρείς παραγωγές:
 

  • Γαλαξίας (3, 4, 5, 6, 10, 11, 12, 13, 17, 18, 19, 20, 24, 25, 26, 27 Νοεμβρίου 2016) │ Θέατρο Ρέξ- Μαρίκα Κοτοπούλη

Μουσική: Γκιέργκι Λίγκετι, Ιάννης Ξενάκης, Ζυλιέν Ταρίντ
Σύλληψη – Χορογραφία – Σκηνοθεσία: Αντώνης Φωνιαδάκης

Η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει την πρώτη της συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, τη νέα χοροθεατρική δημιουργία του Αντώνη Φωνιαδάκη, Γαλαξίας. Πρόκειται για έναν πειραματισμό πάνω στην έννοια της απαρχής, της δημιουργίας «εκ του μηδενός», αλλά και της ώσμωσης που δημιουργείται όταν στοιχεία πρωτόγνωρα μεταξύ τους έρθουν σε επαφή.
 

  • Ζιζέλ (16, 17, 18, 21, 23, 24, 28, 29, 30, 31 Δεκεμβρίου 2016) │ Θέατρο Ολύμπια

Μουσική διεύθυνση: Ηλίας Βουδούρης - Ζωή Ζενιώδη
Χορογραφία: Ιρέκ Μουχαμέντοφ, Μάριους Πετιπά

Η Ζιζέλ, ένα από τα διασημότερα μπαλέτα του ρομαντισμού σε μουσική του Αντόλφ Αντάμ επιστρέφει στην Εθνική Λυρική Σκηνή σε χορογραφία του Ιρέκ Μουχαμέντοφ, βασισμένη στην κλασική εκδοχή του Μάριους Πετιπά.
 

  • Τοπία (31 Μαρτίου & 1, 2, 4, 5, 6, 7, 9, 11, 12 Απριλίου 2017 │ Θέατρο Ολύμπια

Χορογραφία: Αντώνης Φωνιαδάκης / Μπενζαμέν Μιλπιέ / Ντάγκλας Λη

Ο Αντώνης Φωνιαδάκης προσκαλεί τους διακεκριμένους χορογράφους Μπενζαμέν Μιλπιέ και Ντάγκλας Λη στο πλαίσιο ενός σπονδυλωτού τρίπτυχου με τίτλο Τοπία, το οποίο επιχειρεί να ανοίξει ένα νέο δρόμο στην καλλιτεχνική ταυτότητα του Μπαλέτου της ΕΛΣ και να φέρει σε δημιουργικό διάλογο διαφορετικά στυλ του νεοκλασικού μπαλέτου.

Ο τέως διευθυντής του Μπαλέτου της Όπερας των Παρισίων, διεθνώς αναγνωρισμένος Α' χορευτής και χορογράφος Μπενζαμέν Μιλπιέ παρουσιάζει για πρώτη φορά χορογραφία του με το Μπαλέτο της ΕΛΣ, με τίτλο Sarabande. Ο Βρετανός διακεκριμένος χορογράφος Ντάγκλας Λη παρουσιάζει μια νέα δημιουργία, ενώ ο Αντώνης Φωνιαδάκης θα παρουσιάσει τη χορογραφία The Shaker Loops.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

  • Εργαστήριο χορού στο σωφρονιστικό κατάστημα Ελαιώνα Θηβών

Ιανουάριος - Ιούνιος 2017 (Κύκλος 20 συναντήσεων)

Στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της επικοινωνίας και της κοινωνικότητας μεταξύ των έγκλειστων στο σωφρονιστικό κατάστημα, των επισκεπτών και του προσωπικού, η Εθνική Λυρική Σκηνή θα οργανώσει εργαστήρια χορού στις Γυναικείες Φυλακές Ελαιώνα Θηβών.

Η καλλιέργεια της δημιουργικότητας, η δημιουργική διαδικασία σύνθεσης και παρουσίασης πρωτότυπων χορογραφιών από τις κρατούμενες, η χρήση του χορού ως μέσο επικοινωνίας για την εξωτερίκευση συναισθημάτων και σκέψεων είναι τα βασικά εργαλεία του εργαστηρίου. Στόχος του εργαστηρίου είναι να υπάρξει μέσω της τέχνης του χορού και της κίνησης γενικότερα, θετική επίδραση στην επικοινωνία και τη δημιουργία σχέσεων με άλλα άτομα της ομάδας και μακροπρόθεσμα μια πιο ισορροπημένη και υγιή κοινωνική επανένταξη.

Το αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί ως παράσταση στο σωφρονιστικό κατάστημα Γυναικείων Φυλακών Ελαιώνα Θηβών και μελλοντικά, στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Στ.Νιάρχος.

Εμψύχωση: Κατερίνα Σπυροπούλου, Χαρά Κότσαλη 
 

  • Γνωρίζοντας την όπερα και το μπαλέτο

Θέατρο Ολύμπια - Φθινόπωρο 2016

Η ΕΛΣ διοργανώνει καλλιτεχνικά εργαστήρια γνωριμίας με το ρεπερτόριο της όπερας και του μπαλέτου της ΕΛΣ, για παιδιά, νέους και μεγάλους. 

Τα εργαστήρια στοχεύουν στην εξοικείωση παιδιών και εφήβων με τις όπερες Τραβιάτα και Ο κουρέας της Σεβίλλης, καθώς και με το μπαλέτο Ζιζέλ. Μέσω των διαδραστικών εργαστηρίων μουσικής, χορού και εικαστικών, παιδιά και έφηβοι συμμετέχοντες γνωρίζουν το περιεχόμενο των παραγωγών της ΕΛΣ και εμπνέονται από τις ιστορίες, τους χαρακτήρες και τη μουσική τους.
 


info: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα (μετρό Πανεπιστήμιο)  | www.nationalopera.gr