Προβολή του ντοκιμαντέρ 'Mr. Gaga' - Οχάντ Ναχαρίν

14449798_999224580209707_402519262471973316_n

O Οχάντ Ναχαρίν είναι ο πρωταγωνιστής της ταινίας Mr Gaga, σε σκηνοθεσία Tomer Heymann.

Το ντοκιμαντέρ εστιάζει στη ζωή και το έργο του κορυφαίου ισραηλινού χορογράφου, χρησιμοποιώντας αρχειακό υλικό από τις δουλειές και τις ιδιωτικές στιγμές του, σε συνδυασμό με βίντεο που έχει γυρίσει ο ίδιος ο χορογράφος. Η ταινία αφηγείται τη συναρπαστική ιστορία της καλλιτεχνικής ιδιοφυΐας που επαναπροσδιόρισε τη γλώσσα του σύγχρονου χορού.

Ο Οχάντ Ναχαρίν είναι ένας από τους κορυφαίους και πιο χαρισματικούς χορογράφους της εποχής μας. Ήταν μαθητής της Μάρθα Γκράχαμ. Διορίστηκε καλλιτεχνικός διευθυντής του Batsheva Dance Company το 1990, ομάδα στην οποία χορογραφήσε περισσσότερα από 30 έργα. Οι χορογραφίες του είναι διάσημες σε όλο τον κόσμο και έχουν συμπεριληφθεί στο ρεπερτόριο των μεγαλύτερων σύγχρονων Μπαλέτων (Nederlands Dans Theater, Μπαλέτο της Φρανκφούρτης, Μπαλέτο της Όπερας της Λυών, της Όπερας του Παρισιού, Cedar Lake Contemporary Ballet, Les Grands Ballets Canadiens του Μόντρεαλ, κ.ά.).

Ο Οχάντ Ναχαρίν έχει επινοήσει μια πρωτοποριακή «γλώσσα» κίνησης, που έχει ονομάσει Gaga, η οποία σήμερα αποτελεί τη βασική μέθοδο εξάσκησης για τους χορευτές της Batsheva. Η μέθοδος δίνει έμφαση στην εξερεύνηση των αισθήσεων και στη διαθεσιμότητα απέναντι στην ίδια την κίνηση. Ο Οχάντ Ναχαρίν κάνει λόγο για έναν ιδιαίτερο τρόπο επάνω στην έρευνα της κίνησης, μια φιλοσοφία που έχει να κάνει με το πώς και το γιατί χορεύει κανείς: «μάς βοηθά να ακούμε το σώμα μας προτού του πούμε τι να κάνει», λέει ο ίδιος.

Μετά την προβολή της ταινίας στο Γαλλικό Ινστιτούτο θα ακολουθήσει συζήτηση με την Kατερίνα Κασιούμη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη.

Σκηνοθεσία: Tomer Heymann
Διάρκεια: 100’
Παραγωγή 2015, Ισραήλ
Προβολή με ελληνικούς υποτίτλους.

Με την υποστήριξη της Πρεσβείας του Ισραήλ και σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας.
 


info: ΑΘΗΝΑ, Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016, ώρα 19.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Σίνα 31 | Κυριακή 30 Οκτωβρίου και Κυριακή 6 Νοεμβρίου, ώρα 16.00 - Τρίτη 8 Νοεμβρίου, ώρα 20.00 στον κινηματογράφο Δαναός, Κηφισίας & Πανόρμου | Τιμή εισιτηρίου: 6€ | ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016, ώρα 21.00 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές, Αποθήκη 1, Λιμάνι Θεσσαλονίκης | Τιμή εισιτηρίου: 5€, και 4€ φοιτητικό / κάρτα ανεργίας