Με χορό ξεκινά η δοκιμαστική περίοδος της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ

synentey3h-typoy-els_enallaktikh-skhnh-kpisn_20022017_fwto-v-makrhs_4055-small

Η νέα εποχή για την Εθνική Λυρική Σκηνή δείχνει να ξεκινά με δύο τουλάχιστον καλούς οιωνούς: την καινούργια της στέγη στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», και το νέο της καλλιτεχνικό διευθυντή, κ. Γιώργο Κουμεντάκη.

Σε Συνέντευξη Τύπου της ΕΛΣ που δόθηκε χθές (20 / 2 / 2017) στην Εναλλακτική Σκηνή του ΚΠΙΣΝ, ο Γιώργος Κουμεντάκης, που ανέλαβε τα καθήκοντά του αρχές Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε τη δοκιμαστική περίοδο των παραστάσεων της Λυρικής που θα ξεκινήσει τέλη Μαρτίου και θα διαρκέσει ως τον Ιούλιο, όταν θα έχει πλέον ολοκληρωθεί και η μετακόμιση του Οργανισμού στις νέες εγκαταστάσεις.

Η δοκιμαστική περίοδος θα ανοίξει με το Μπαλέτο της ΕΛΣ και το σπονδυλωτό τρίπτυχο Τοπία, παράσταση που ήταν αρχικά προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο θέατρο Ολύμπια. Πρόκειται για μια σπουδαία παραγωγή με χορογραφίες του καλλιτεχνικού διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Αντώνη Φωνιαδάκη, του διεθνώς αναγνωρισμένου Α' χορευτή και χορογράφου Μπενζαμέν Μιλπιέ (Benjamin Millepied) και του διακεκριμένου Βρετανού χορογράφου Ντάγκλας Λη (Douglas Lee), που θα παρουσιαστεί στην Κεντρική Σκηνή της ΕΛΣ – Αίθουσα ‘Σταύρος Νιάρχος’ (31 Μαρτίου,  1, 2, 4, 5 Απριλίου και 5, 6, 10 Μαΐου 2017).


 

Γιώργος Κουμεντάκης

Ο Γιώργος Κουμεντάκης ανέπτυξε, μεταξύ άλλων, τη φιλοσοφία του για τη θέση της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης λέγοντας, ότι ο προγραμματισμός είναι τριετής και η τάση θα είναι προς μια ελληνοκεντρική κατεύθυνση, χωρίς να αποκλείονται και οι μετακλήσεις ξένων καλλιτεχνών όταν αυτές χρειάζονται. Επίσης, εξέφρασε δημόσια την άποψή του ότι οι καλλιτεχνικοί διευθυντές δεν θα πρέπει να παραμένουν στη θέση τους για περισσότερο από δύο θητείες, καθώς όπως είπε.. «αυτό μπορεί να είναι βλαπτικό τόσο για τους ίδιους, όσο και για το καλλιτεχνικό τους έργο».

Δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την πρώτη συνεργασία της ΕΛΣ με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου.. «φίλο και συνοδοιπόρο από τα εφηβικά μου χρόνια», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή θα ξεκινήσει τη νέα καλλιτεχνική της σεζόν 2017 – 18 στις νέες εγκαταστάσεις με την Ηλέκτρα του Ρίχαρντ Στράους, βασισμένη στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή - μία από τις σημαντικότερες αλλά ταυτόχρονα και πιο απαιτητικές όπερες του 20ού αιώνα, με τη συμμετοχή της κορυφαίας Ελληνίδας μεσοφώνου Αγνής Μπάλτσα, σε μουσική διεύθυνση Βασίλη Χριστόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Κόκκου.