Ταινίες χορού και στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

approachingthepuddle_02

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF), που θα πραγματοποιηθεί 25 Οκτωβρίου ως 4 Νοεμβρίου 2017, θα συμπεριλάβει εφέτος για πρώτη φόρα στον προγραμματισμό του μια νέα ενότητα με ταίνιες χορού.

Η ενότητα φέρει τον τίτλο “Τεχνολογία και σώμα - Ο Χορός μέσα απο την κάμερα” και την επιμέλεια της έχει αναλάβει η Αλίκη Χιωτάκη, βιντεογράφος και αναλύτρια κίνησης.

Η ενότητα δίνει έμφαση σε μια υβριδική μορφή τέχνης: ο χορός ή η κίνηση μέσα από την κάμερα ή αλλιώς: Video Dance. Το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της τεχνής είναι η αρμονική σύνδεση μεταξύ του σώματος που κινείται και αυτού που συνθέτει κοιτώντας μέσα απο το φακό. Υπάρχουν διαφορετικοί παράμετροι για τη δημιουργία μιας χορογραφίας μέσα από την κάμερα και αυτοί εξαρτώνται απο την εικαστική αντίληψη αυτού που συνθέτει την εικόνα. Παράμετροι όπως, η αναγνώριση του οπτικού ερεθίσματος που προέρχεται απο το χώρο, το σημείο εστίασης, το επίπεδο της κάμερας σε σχέση με τον σωματικό άξονα, η ατομική εικαστική “γλώσσα” και η προσωπική αφήγηση. Σε ύστερο χρόνο, στη σύνθεση της τελικής εικόνας παίζει σημαντικό ρόλο και το μοντάζ και ο ήχος. Εκεί, προστίθενται ο ρυθμός και ο χρόνος. Αφηγηματικά ή μη, τα έργα Video Dance δίνουν στο θεατή τη δυνατότητα να απολαύσει μια χορογραφία μέσα απο το φακό, χορογραφημένη ειδικά για την κάμερα!

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων είναι ένας θεσμός με διεθνείς συνεργασίες, μετακλήσεις δημιουργών και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σχεδιάζεται και διοργανώνεται από την ΑΜΚΕ «Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης», που ιδρύθηκε το 2002 με στόχο την καλλιέργεια και προώθηση πολιτισμικών, επιμορφωτικών, εκπαιδευτικών, ενημερωτικών, καλλιτεχνικών καθώς και συναφών εκδοτικών δραστηριοτήτων.