Residency για χορευτές και συνθέτες

Πρόσκληση

σε Residency για συνθέτες και χορογράφους

 

Ένα residency για χορογράφους και συνθέτες θα 'τρέξει' σύντομα στο χώρο του Κινητήρα. Τρεις συνθέτες και τρεις χορογράφοι θα συνεργαστούν στενά μέσα από μία διερευνητική προσέγγιση βασισμένη πάνω στη σωματικότητα. Από τη διαδικασία θα δημιουργηθούν νέα έργα που θα παρουσιαστούν 9 - 11 Δεκεμβρίου 2017 στον Κινητήρα. Μία διερεύνηση πάνω στη σχέση χορού και μουσικής, στη συνεργασία του συνθέτη και του χορογράφου.

Καθοδηγούν-συντονίζουν ο Joe Tornabene και η Θάλεια Δήτσα. Δηλώσεις ενδιαφέροντος για συμμετοχή μέχρι 15 Οκτωβρίου 2017. 

Σε αυτό το πρωτότυπο residency προσκαλούνται χορογράφοι και συνθέτες να συνεργαστούν στενά στη δημιουργία μίας νέας παράστασης. Η διαδικασία έχει σχεδιαστεί για συνθέτες και χορογράφους που ψάχνουν νέους τρόπους δημιουργίας, εξερεύνησης και συνεργασίας. Αφήνοντας ζητήματα ιεράρχησης- του τύπου τί προηγείται η μουσική ή η χορογραφία- έξω από το πλαίσιο εργασίας τους, ο Joe Tornabene και η Θάλεια Δήτσα προσκαλούν τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες να συνδεθούν ανά δύο, δουλεύοντας με βάση τη σωματικότητα. H διαδικασία αυτή απαιτεί διάθεση για έρευνα, ψηλάφηση και μοίρασμα νέων- μη καθιερωμένων- τρόπων δημιουργίας. Το Residency ξεκινάει το Νοέμβριο του 2017 και ολοκληρώνεται με παραστάσεις στις 9, 10 και 11 Δεκεμβρίου 2017. Αποτελείται από 7 συναντήσεις ομαδικής εξερεύνησης.

Συγκεκριμένα:

  • 3 χορογράφοι θα “ζευγαρώσουν” δημιουργικά με 3 συνθέτες στο πλαίσιο του εργαστηρίου. Οι κοινές τους εξερευνήσεις θα οδηγήσουν στη δημιουργία παράστασης, η οποία θα παρουσιαστεί στον Κινητήρα με την ολοκλήρωση του Residency. Έτσι, συνθέτες που ενδιαφέρονται για το χορό, θα έχουν τη δυνατότητα να γνωριστούν με χορογράφους, να συνεργαστούν και να πειραματιστούν, με τη δυνατότητα οι συνεργασίες αυτές να συνεχίσουν να εξελίσσονται πέρα από την ολοκλήρωση του Residency.
  • Οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν 29 εργαστηριακές ώρες, με εξερεύνηση βασισμένη στη σωματική εμπειρία. Η κοινή τους δημιουργική διαδικασία θα εκκινήσει από την εμπειρία του εργαστηρίου.
  • Το σώμα, ο χώρος και η ενέργεια θα είναι η κοινή βάση της εξερεύνησης αυτής.
  • Θέματα που θα εξετασθούν, περιλαμβάνουν βιωματική ανατομία, σωματική αίσθηση και συνειδητότητα (embodiment), κιναισθητική δυναμική αλλά και δυναμική του ήχου στο χώρο και το χρόνο. Θα διευρυνθεί το φάσμα έκφρασης μέσα από τις παραπάνω διαδικασίες, δουλεύοντας με τη μεταμόρφωση της ενέργειας ως κλειδί της κιναισθητικής εμπειρίας και επικοινωνίας και με τον (ενεργοποιημένο) χώρο. Όλα τα παραπάνω θα εφαρμοστούν στη σχέση ήχου (μουσικής) / κίνησης.
  • Οι χορογράφοι θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι για τους χορευτές τους και οι συνθέτες για τους μουσικούς τους και να επιληφθούν για τεχνικά ζητήματα, επιμέρους πρόβες, συναντήσεις κτλ, με κάποια βοήθεια - συντονισμό από τους συντονιστές.
  • Μέσα στη διαδικασία οι συμμετέχοντες θα δοκιμάσουν νέους τρόπους δημιουργίας / συνεργασίας και θα πειραματιστούν με τις δημιουργικές τους διαδικασίες.
  • Προγραμματισμένες συναντήσεις ομάδας:

-- Δευτέρα  6, 13, 27 / 11 / 2017, ώρα 13.00-17.00
-- Δευτέρα  20 / 11 / 2017, ώρα 19.30-22.30
-- Σαββατοκύριακο  2 και 3 / 12 / 2017, ώρα 18.00-23.00
-- Δευτέρα 4 / 12 / 2017, ώρα 13.00- 17.00 και 19.30-22.30 τεχνική πρόβα
-- Παρασκευή 8 / 12 / 2017, ώρα 20.30- 23.00 γενική πρόβα

Παραστάσεις: 9, 10, 11 Δεκεμβρίου 2017 (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα), ώρα 21.15, στον Κινητήρα

Joe Tornabene: βραβευμένος πολυμεσικός μουσικός-περφόρμερ, ηθοποιός και σχεδιαστής ήχου, ο Joe ασχολείται με την πρακτική της περφόρμανς στα πεδία της μουσικής, του θεάτρου και του χορού για περισσότερα από 40 χρόνια. Έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με τη σχέση μουσικής και χορού-υπήρξε για 5 χρόνια μουσικός διευθυντής και καθηγητής του τμήματος Χορού και Χορογραφίας του Πανεπιστημίου Virginia Commonwealth University in Richmond (ΗΠΑ), όπου δίδασκε το μάθημα «Μουσική για χορό».

Η έρευνα του αφορά τις δυναμικές και τις δημιουργικές δυνατότητες του αυτοσχεδιασμού και της ενσώματης παραστατικής πρακτικής. Έχει διδάξει σχετικά σεμινάρια και μαθήματα σε πανεπιστήμια, καλλιτεχνικές ακαδημίες (χορού, θεάτρου, μουσικής) και σχολές σε 10 χώρες. Στην Ελλάδα ως δάσκαλος συνεργάστηκε με τη Δραματική Σχολή Νέλλης Καρρά «Αρχή», το Deree College, τον Κινητήρα, το Συνεργείο Τεχνών κ.α. Έχει κερδίσει το βραβείο 2ου ρόλου στο 46ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή του στην ταινία Γλυκιά Μνήμη του Κυριάκου Κατζουράκη. Δύο από τα ηχητικά έργα του έχουν επιλεχθεί για τη μόνιμη συλλογή της Lincoln Center Library for the Performing Arts,σ τη Νέα Υόρκη. Έχει συνεργαστεί εκτεταμένα με την ομάδα Λάθος Κίνηση του Κωσταντίνου Μίχου και την ομάδα χορού Δαγίπολη. Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με το θέατρο Τέχνης. Σήμερα ζει στην Ελλάδα όπου διδάσκει και παρουσιάζει τη δουλειά του σε διάφορους χώρους.


Θάλεια Δήτσα: γεννήθηκε το 1978 στη Μ. Βρετανία. Μεγάλωσε στην Κρήτη, όπου η εμπειρία του χορού τής κέντρισε τη σκέψη και τη φαντασία. Σπούδασε Φυσική και έπειτα χορογραφία στη Μ. Βρετανία (Dartington College of Arts, MA in Choreography). Εκπαιδεύτηκε ως δασκάλα Pilates και Yoga στην Αθήνα. Oλοκλήρωσε επίσης μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε συνέχεια των οποίων συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Δημοκρατική Παιδεία». Ως περφόρμερ, συνεργάστηκε σταθερά με την ομάδα χορού «14η μέρα» της Μαρίας Αγγέλου (2001-2009) και με άλλους χορογράφους. Έχει χορογραφήσει μικρά χορευτικά έργα (A road to the world, Long Roads, Beyond the movement an animal) και έχει επιμεληθεί την κίνηση σε θεατρικές παραστάσεις.

Η μαθητεία της και οι βασικές της επιρροές αφορούν τεχνικές release στο σύγχρονο χορό, Butoh, σωματικές πρακτικές (Body-Mind Centering, Feldenkrais κ.α.), σωματικό θέατρο, τεχνικές αυτοσχεδιασμού, Sound Balancing και Experiential Performance (έρευνα για την ενσώματη πρακτική της performance που αναπτύσσουν μαζί με τον Joe Tornabene τα τελευταία χρόνια). Την ενδιαφέρει να δημιουργεί χώρους όπου η εμπειρία των ανθρώπων θα παίζει κεντρικό ρόλο ως υλικό αναστοχασμού και ανάπτυξης, στην κατεύθυνση της εκπαίδευσης, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της βελτίωσης- με προσωπικούς όρους- της ποιότητας της ζωής. Από το 2006 διδάσκει μαθήματα και σεμινάρια Pilates, χορού, αυτοσχεδιασμού, δημιουργικής κίνησης, διαλογισμού και κίνησης, στην Αθήνα, την Κρήτη και σε φεστιβάλ παραστατικών τεχνών (C.I Crete, Chimeres - Αθήνα, Ακροποδητί - Σύρος).
 


info: για συμμετοχή ως συνθέτης ή χορογράφος στο Residency, στέλνετε βιογραφικό και ένα γράμμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τονίζοντας τα κίνητρα σας για τη συμμετοχή σας στο πρότζεκτ. Για τους χορογράφους κάποια εμπειρία σε σωματικές πρακτικές (somatics) είναι επιθυμητή. Συμμετοχές δεκτές εως 15 Οκτωβρίου 2017. Απαιτείται πλήρης διαθεσιμότητα για τις ομαδικές συναντήσεις, τις πρόβες και τις παραστάσεις. Αν είστε χορογράφος, επικοινωνήστε με τη Θάλεια (thaliaditsa@yahoo.gr). Αν είστε συνθέτης επικοινωνήστε με τον Joe (tornabene3@gmail.com). |  Κόστος συμμετοχής sliding scale (πληρώνω ό,τι καλύτερο μπορώ μεταξύ των προτεινόμενων τιμών, για να καλυφθεί μέρος των εξόδων): 50-80 €