Η ιστορία της Α' χορεύτριας της Batsheva Dance Company, στο σινεμά

bobbi-jene-2017-still-04

Η ιστορία της Μπόμπι Τζιν (Bobbi Jene) Α΄ χορεύτριας της Batsheva Dance Company έρχεται στο CineDoc.

Η Αμερικανίδα χορεύτρια πέρασε μια δεκαετία ως Α΄χορεύτρια της Batsheva Dance Company, στο Ισραήλ. Η ταινία την ακολουθεί όταν αποφασίζει να εγκαταλείψει τον μέντορά της και χορογράφο Οχάντ Ναχαρίν, και να επιστρέψει στις ΗΠΑ. 

Η πολυετής συνεργασία της με το διάσημο χορογράφο διαμόρφωσε ριζικά τόσο την προσωπική, όσο και την επαγγελματική της ζωή, γι’ αυτό και η απόφαση της να φύγει και να κάνει αυτή τη μεγάλη αλλαγή στη ζωή της είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

H Μπόμπι χρησιμοποιεί τον αποχωρισμό ως δύναμη και έμπνευση, επιτρέποντάς της να δει τον κόσμο και το χορό μέσα από ένα νέο πρίσμα. Όταν επιστρέφει στο Σαν Φρανσίσκο αρχίζει να δουλεύει σόλο χορογραφίες, ενσωματώνοντας σε αυτές όλη την εμπειρία της και δημιουργώντας έτσι πρωτοποριακά κομμάτια. Η φυσική χάρη και η απλότητά της εμπνέουν κάθε σκηνή, καθιστώντας την ταινία μια μαγευτική και ανοιχτή εμπειρία για το θεατή.

Η ταινία θα προβληθεί στα αγγλικά με ελληνικούς υποτίτλους την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου ώρα 19.30, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και αμέσως μετά θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Διευθύντρια της Σχολής Χορού του Ωδείου Αθηνών, Λίλα Ζαφειροπούλου. Την ίδια μέρα (18 /10) θα προβληθεί και στη Θεσσαλονίκηώρα 21.00 (Αίθουσα «Σταύρος Τορνές»). Στην Αθήνα η προβολή θα επαναληφθεί την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, ώρα 16.00 στον Κινηματογράφο ''Δαναός''.  Τιμή εισιτηρίου: 6€  (Αθήνα), 5€ (Θεσσαλονίκη)

Οι προβολές γίνονται σε συνεργασία με τη Σχολή Χορού του Ωδείου Αθηνών.

Σκηνοθεσία: Elvira Lind / 58’ / 2017 / Δανία, Σουηδία, Ισραήλ, ΗΠΑ

Η Elvira Lind αποφοίτησε από το City Varsity στο Κέιπ Τάουν το 2006, με ειδίκευση στο ντοκιμαντέρ. Έχει σκηνοθετήσει ντοκιμαντέρ για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το διαδίκτυο σε διαφορετικές ηπείρους. Το πρώτο της ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους με τίτλο Songs for Alexis, προβλήθηκε στο IDFA το 2014 και έχει λάβει το βραβείο CPH: DOX New Talent (2015).

Το CineDoc προβάλλει βραβευμένα ελληνικά και ξένα ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, τον Κινηματογράφο ''Δαναός'', το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Βόλου και το CineCinema Αμαλιάδας. Οι προβολές, που διαρκούν από τον Σεπτέμβριο έως τον Μάιο, συνοδεύονται από παράλληλες εκδηλώσεις, με στόχο να ενθαρρύνουν το διάλογο και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις. Το CineDoc είναι ιδρυτικό μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Moving Docs και το 2017 ίδρυσε το Φεστιβάλ Παιδικού και Νεανικού Κινηματογράφου Αθηνών CineDoc Kids.