Επιστολή της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας

lft_logo02

Στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού σε σχέση με τη Χοροθεραπεία, η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας, απηύθυνε στο dancepress.gr την ακόλουθη επιστολή. Την παραθέτουμε όπως την παραλάβαμε:

«Η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας (GADT) είναι επαγγελματικό σωματείο ΝΠΙΔ, με έτος ίδρυσης 1993. Είναι ιδρυτικό μέλος και full professional member της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοροθεραπείας (EADMT) καθώς επίσης και μέλος της Αμερικανικής Ένωσης Χοροθεραπείας (ADTA).

Με σκοπό τη διαφύλαξη της ειδικότητας του χοροθεραπευτή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τα κριτήρια που ισχύουν διεθνώς, για να δύναται κάποιος να εργάζεται ως επαγγελματίας χοροθεραπευτής / -τρια, θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα χοροθεραπείας τουλάχιστον διετούς full time ή τριετούς part time διάρκειας, σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Επίσης, στα πλαίσια του προγράμματος, να έχει συμπληρώσει συγκεκριμένες ώρες προσωπικής ψυχοθεραπείας, πρακτικής άσκησης κι εποπτείας.

Μόνο όταν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, οι χοροθεραπευτές αποκτούν μέσω της εκπαίδευσής τους, την απαραίτητη θεωρητική και πρακτική γνώση, που τους δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουν θεραπευτικά μέσω της κίνησης και του χορού, σε ποικίλες πληθυσμιακές ομάδες.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ευρώπη, η επαγγελματική χοροθεραπευτική εκπαίδευση διασφαλίζεται από τους όρους που θέτει η EADMT και λαμβάνει χώρα σε Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και Ινστιτούτα αναγνωρισμένα από τις ενώσεις Χοροθεραπείας κάθε χώρας- μέλους.

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, το τριετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διοργανώνει η Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας είναι το μόνο που αναγνωρίζεται από την EADMT ως πλήρες εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που προσφέρει επάρκεια προσόντων για την άσκηση του επαγγέλματος. Ενδεικτικά, για την ολοκλήρωση του προγράμματος απαιτείται η συμπλήρωση 150 ωρών προσωπικής ψυχοθεραπείας, 350 ωρών πρακτικής άσκησης και 100 ωρών εποπτείας.

Θα θέλαμε να παρακαλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους να βεβαιώνονται ότι ο χοροθεραπευτής /- τρια, στον οποίον απευθύνονται, έχει τα τυπικά απαιτούμενα προσόντα που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή της Χοροθεραπείας, όπως και για κάθε θεραπευτική διαδικασία. Για τη διαφύλαξη της θεραπευτικής διαδικασίας και τη δική σας κατοχύρωση, σε περίπτωση που αμφιβάλλετε, καλό θα ήταν να επικοινωνείτε με τη γραμματεία της Ένωσης Χοροθεραπευτών Ελλάδας για πληροφορίες και διευκρινίσεις».
 

Το Διοικητικό Συμβούλιο: Ζωή Χατζιδάκη (Πρόεδρος), Αμάντα Κουγιούφα (Αντιπρόεδρος), Τόνια Δάκου (Γεν. Γραμματέας), Ερασμία Περδίου (Ταμίας), Ιωάννα Κουτίβα (αναπλ. Γεν. Γραμματέας).

 


info: Ένωση Χοροθεραπευτών Ελλάδας, Τηλ. 210 67 43 149 - dancetherapy@gadt.gr - www.gadt.gr