Χορός στο Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2018

eikastiko_2018_03jpg-small

Με σημαντικά λιγότερες παραγωγές σε θέατρο, μουσική και χορό (87 εφέτος, έναντι 127 παραστάσεων το 2017) ο καλλιτεχνικός διευθυντής του «Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου» Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανακοίνωσε το πλήρες πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης.

Μειωμένες κατά το ήμισυ σε σχέση με την περσινή χρονιά, θα είναι και οι παραστάσεις χορού με επιλογές από διαφορετικά χορευτικά ιδιώματα. Ευχάριστη έκπληξη αποτελεί η επιστροφή στο Φεστιβάλ, για 2η συνεχόμενη χρονιά, της Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας, που άφησε άφωνους με το έργο της Βάκχες: πρελούδιο κάθαρσης όσους την παρακολούθησαν πέρσι στην Πειραιώς.

Η ενότητα με τίτλο «Άνοιγμα στην πόλη - Αθήνα» φιλοξενεί και εφέτος χορό με τη Λία Χαράκη, ενώ η Πειραιώς 260 εξακολουθεί να είναι ο κατεξοχήν χώρος που υποδέχεται τις παραστάσεις χορού.

 

 

 • Arkadi Zaides, Talos | 4 - 6 Ιουνίου (Πειραιώς 260 Ε)

Ο Αρκάντι Ζαΐντες γεννήθηκε στη Λευκορωσία, μετανάστευσε στο Ισραήλ και ζει πλέον στη Γαλλία. Το έργο του Talos είναι αποτέλεσμα διετούς έρευνας του ίδιου και των συνεργατών του χορογράφων, δραματουργών, καλλιτεχνών βίντεο και ειδικών στην τεχνητή νοημοσύνη. Διερευνά τη σχέση ανάμεσα στην κίνηση, τις νέες τεχνολογίες παρακολούθησης και το μέλλον των συνόρων, και προέκυψε ως αποτέλεσμα της μελέτης του TALOS, αυτοματοποιημένου συστήματος παρακολούθησης που χρηματοδοτήθηκε από δέκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

 • Χριστίνα Γουζέλη & Paul Blackman, Τhe Art of Dying | 11 - 12 Ιουνίου (Πειραιώς 260 Ε)

Η ομάδα Jukstapoz ιδρύθηκε το 2010 με έδρα την Αθήνα. Το χορογραφικό ύφος της είναι έντονα κινηματογραφικό και διακρίνεται για τη δυναμική σωματική γλώσσα του (physical theatre).Το έργο The Art of Dying είναι ένα σόλο εμπνευσμένο από το τρίπτυχο του Ιερώνυμου Μπος Ο κήπος των επίγειων ηδονών, που με λεπτό χιούμορ και σουρεαλισμό αποδίδει το εύθραυστο της ανθρώπινης ύπαρξης.

 • Bruno Beltrão, Inoah | 13 - 15 Ιουνίου (Πειραιώς 260 Η)

O βραβευμένος με Bessie Award το 2010 Bruno Beltrão και η ομάδα του Grupo de Rua (1996) θεωρούνται από τους σημαντικότερους δημιουργούς που προέρχονται από το hip hop και το street dance, χωρίς όμως να αρκούνται σε μια μεταφορά του είδους από τον δρόμο στη σκηνή. Μέσα από τα έργα του, που έχουν παρουσιαστεί σε μερικά από τα σημαντικότερα φεστιβάλ και θέατρα του κόσμου, ο Beltrão που έχει σπουδάσει σύγχρονο χορό και φιλοσοφία, αποδομεί συστηματικά τους κώδικες και τη γλώσσα του hip hop. Οι ερμηνευτές προέρχονται από διάφορα είδη χορού του δρόμου και αναπτύσσουν μια στιβαρή, όσο και ριψοκίνδυνη σωματική γλώσσα.

 • Marlene Monteiro Freitas, οf ivory and flesh (DNA) | 25 - 26 Ιουνίου (Πειραιώς 260 Η)

Βραβευμένη με τον Αργυρό Λέοντα για τον Χορό στην Μπιενάλε της Βενετίας (2018), η χορογράφος Μαρλένε Μοντέιρο Φρέιτας έγινε γνωστή στο ελληνικό κοινό για πρώτη φορά πέρσι με την παράσταση Βάκχες: πρελούδιο κάθαρσης, που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (συμπαραγωγή). Η παράσταση έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από θεατές και κριτικούς. Η Φρέιτας, που στην Μπιενάλε χαρακτηρίστηκε «ένα από τα σπουδαιότερα ταλέντα της γενιάς της», επανέρχεται φέτος με ένα προγενέστερο έργο της, το οποίο εμπεριέχει επίσης ένταση, σουρρεαλισμό, υποδόριο χιούμορ, μια αλλόκοτη και ανοίκεια αίσθηση, στοιχεία που έκαναν τις Βάκχες τόσο ιδιαίτερες. Το of ivory and flesh – statues also suffer είναι το πρώτο έργο της χορογράφου για μεγάλο σύνολο και μουσικούς (κρουστά) και περιγράφεται από την ίδια ως «χορός από μαρμαρωμένες φιγούρες».

 • Ηρώ Αποστολέλλη & Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου, Δωμάτια  | 28 - 29 Ιουνίου (Πειραιώς 260 Ε)

Η Ηρώ Αποστολέλλη και η Αγνή Παπαδέλη-Ρωσσέτου είναι νέες και ανερχόμενες δημιουργοί στον ελληνικό χορό. Τα Δωμάτια είναι ένα έργο για πέντε χορεύτριες, οι οποίες λειτουργούν ως ομάδα, διατηρώντας και αναπτύσσοντας, όμως, η καθεμιά τη δική της γλώσσα αφήγησης.

 • El conde de Torrefiel, La Plaza | 30 Ιουνίου - 1 Ιουλίου (Πειραιώς 260 Δ)

Με έδρα τη Βαρκελώνη, η Tanya Beyeler (Ελβετία) και ο Pablo Gisbert (Ισπανία) συναποτελούν το καλλιτεχνικό ζευγάρι El Conde de Torrefiel. Στα έργα τους επιχειρούν μια σύνδεση ανάμεσα στο κείμενο, τις εικαστικές τέχνες και τη χορογραφία. Το νέο τους, 7ο κατά σειρά έργο, αποτέλεσμα έρευνας ενός έτους, αποτελεί συμπαραγωγή μεγάλων ευρωπαϊκών φεστιβάλ και θεάτρων και θα κάνει πρεμιέρα το 2018.

 • Γιάννης Μανταφούνης & Manon Parent, Sing the Positions | 1 - 3 Ιουλίου (Πειραιώς 260 Β)

Γνώριμος στο κοινό του Φεστιβάλ Αθηνών, ο Γιάννης Μανταφούνης επανέρχεται με το νέο του έργο, το οποίο κινείται μεταξύ χορευτικής παράστασης και μουσικής συναυλίας. Με βάση μια μεθοδολογία αυτοσχεδιασμού που έχουν αναπτύξει με τη Manon Parent ως μουσικοί και χορευτές, καταλαμβάνουν τη σκηνή με τις χορευτικές τους δράσεις, συνδυάζοντας τραγούδια και ηχητικά συμβάντα που δημιουργούνται ζωντανά επί σκηνής, με οδηγό ένα ανοιχτό σενάριο.

 • Boris Charmatz, Εnfant | 12 - 14 Ιουλίου (Πειραιώς 260 Δ)

Ο Μπορίς Σαρμάτς, από τα σημαντικότερα σύγχρονα ονόματα της αβανγκάρντ σκηνής του χορού διερευνά την έννοια της πολλαπλότητας, θέτοντας μια σχετικά απλή ερώτηση: πώς γίνεται να υπάρξει σωματική κίνηση χωρίς τη χρήση μυϊκής ενέργειας; Συνεχίζοντας την έρευνα πάνω στις μηχανές που ξεκίνησε σε προηγούμενα έργα του, ο Σαρμάτς προτείνει μια χορογραφία παραδομένων σωμάτων χρησιμοποιώντας ένα αμφιλεγόμενο υλικό: τα παιδιά.

 • Σταύρος Γασπαράτος, Rage Park | 17 - 19 Ιουλίου (Πειραιώς 260 Β)

Μια εγκατάσταση-περφόρμανς με βάση το ομώνυμο νέο μουσικό έργο του συνθέτη Σταύρου Γασπαράτου, που χωρίζεται σε τρία μέρη και ερμηνεύεται ζωντανά από πενταμελές σύνολο μουσικών. Με δεδομένα το μουσικό έργο και την ηχητική / εικαστική εγκατάσταση, ο συνθέτης καλεί τρεις χορευτές / χορογράφους να αλληλεπιδράσουν, να χορογραφήσουν και να ερμηνεύσουν τα τρία μουσικά μέρη.

 • Ολοήμερη δράση: "Μια μέρα γεμάτη χορό" | 7 Ιουνίου 

Ανοιχτά μαθήματα, συζητήσεις, παρουσιάσεις, φαγητό, πάρτυ και άλλα πολλά. Επιμέλεια: Στεριανή Τσιντζιλώνη & επιμελητική ομάδαΆνοιγμα στην πόλη - ΑΘΗΝΑ

Άνοιγμα στην πόλη - Αθήνα

 • Ομάδα.pelma.Lia Haraki, The Performance Shop | 15 Ιουνίου - 15 Ιουλίου (σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας που θα ανακοινωθεί)

Η Λία Χαράκη, από τις πιο σημαντικές καλλιτεχνικές φωνές της Κύπρου, προτείνει ένα pop-up κατάστημα που θα λειτουργεί σε εμπορικό δρόμο της Αθήνας για ένα μήνα, με ωράριο καταστημάτων, αλλά και με βραδινές παραστάσεις. Οι θεατές / περαστικοί θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν, να συμμετέχουν ή ακόμη και να παραγγέλνουν μια καλλιτεχνική παράσταση.