Συναυλία μπαρόκ μουσικής με ιστορικό χορό

eggraf3ho1k

Η τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα συμπράττει με το ΤKG, ένα electro-rock group με τους Θοδωρή Καλαντζάκο στην ηλεκτρική κιθάρα και τον Λουκά Καλαντζάκο στα τύμπανα. Πρόκειται για ένα καινοτόμο μουσικό ταξίδι στον κόσμο της αναγέννησης και του μπαρόκ με electro-ambient ήχους να συνομιλούν με όργανα εποχής.

Μουσικός άξονας της παράστασης είναι η πασακάλια που προέρχεται από το ρήμα της ισπανικής pasar (περπατώ) και τη λέξη calle (δρόμος) από την Ισπανία του 17ου αιώνα, ένα μπάσο οστινάτο, μια σειρά παραλλαγών δωρικού χαρακτήρα με επιβλητική μεγαλοπρέπεια.

Θα παρουσιαστούν πασακάλιες για σόλο τσέμπαλο των Johann Kaspar Kerll, François Couperin, Jean-Henry D'Anglebert, καθώς και το μνημειώδες έργο του Girolamo Frescobaldi, Cento Partitesopra Passacagli, όπου το μπάσο οστινάτο παραλλάσσεται και αυτό.

Η χορεύτρια Μαρία Γρούμπα θα αναβιώσει την ιστορική κινησιολογία της πασακάλιας από την όπερα Armida του Λουλύ. Στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν άριες και μαδριγάλια – πασακάλιες της ιταλικής αναγέννησης των Antonio Vivaldi, Henry Purcell, Barbara Strozzi, Claudio Monteverdi και Giovanni Felice Sances με σολίστ την σοπράνο Έφη Δημητρέλου και το group TKG. Μαζί τους η Μυρσίνη Βεστάκη στο φλάουτο με ράμφος και βιολί και ο Δημήτρης Καμαριανάκης στο μπάσο.

 


info: 26 - 27 Φεβρουαρίου 2018 |  Χώρος Τέχνης 14η Μέρα, Καλλιρόης 10, Αθήνα, (Μετρό Ακρόπολη, Τραμ Βουλιαγμένης) | Ώρα έναρξης: 20.30 │Εισιτήρια: 10€ και φοιτητικό 5€