Ελληνογερμανική συνάντηση ανταλλαγής μεθόδων διδασκαλίας επαγγελματιών του χορού

photo_luna-park-giovanni-lo--curto

Ελληνογερμανική συνάντηση ανταλλαγής μεθόδων διδασκαλίας επαγγελματιών του χορού που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα (2018, Βερολίνο)

Ανακοινώνεται η διεξαγωγή της πρώτης ελληνογερμανικής συνάντησης ανταλλαγής μεθόδων διδασκαλίας επαγγελματιών του χορού που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα (Βερολίνο) από το 'ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ', σε συνεργασία με το κοινωφελές ίδρυμα Weinmeisterhaus e.V. του Βερολίνου. Αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος “Teaching Performance”, ενός ελληνογερμανικού προγράμματος συνεργασίας, το οποίο χρηματοδοτείται από το γερμανικό Ομοσπονδιακό Υπουργείο Νεότητας της Γερμανίας.

Το αντικείμενο αυτής της συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο (19 - 28 Μαίου 2018), είναι να εξετάσει και να καταγράψει, να αναλύσει και να συγκρίνει τις μεθόδους εκπαίδευσης πάνω στο σύγχρονο χορό και την περφόρμανς, σε συνδυασμό με την σκηνική παρουσίαση για παιδιά, εφήβους και νέους ανθρώπους - κυρίως από προβληματικές κοινωνικές συνθήκες, συχνά με μεταναστευτικές ή προσφυγικές εμπειρίες - που χρησιμοποιούν οι συμμετέχοντες επαγγελματίες του χορού, που εργάζονται στον εκπαιδευτικό τομέα με διαφορετική κατάρτιση και πολιτιστικό υπόβαθρο.

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα θα είναι η βελτιστοποίηση των ατομικών μεθόδων διδασκαλίας και η σύναψη ενός δικτύου για την περαιτέρω ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών σχετικά με το θέμα της συνάντησης και την υλοποίηση μελλοντικών έργων των συμμετεχόντων επαγγελματιών σε συνεργασία μεταξύ τους.

Η συμμετοχή στην συνάντηση είναι δωρεάν, συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα διαμονής, ταξιδιού και κοινών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Βερολίνο οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν και να αναλύσουν μια χοροθεατρική σειρά παραστάσεων που θα πραγματοποιηθούν στα Uferstudios με παιδιά και νέους χορευτές που διοργανώνεται από το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ, σε συνεργασία με το δημοτικό σχολείο Gesundbrunnen και με την υποστήριξη της δημοτικής αρχής του Mitte της πόλης του Βερολίνου στα πλαίσια του προγράμματος «Κοινωνική Πόλη».

H συνάντηση διευθύνεται από τον Κοσμά Κοσμόπουλο, την Μαρία Τσουβαλά, και μέλη της ομάδας του ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετέχουν στην συνάντηση στο Βερολίνο ή στο δίκτυο που θα δημιουργηθεί για μελλοντικές συνεργασίες, παρακαλούνται να στείλουν μια άτυπη αίτηση συνοδευόμενη από ένα σύντομο βιογραφικό σημείωμα, τα στοιχεία επικοινωνίας, συνδέσμους στο διαδίκτυο με πληροφορίες, αν υπάρχουν, και μία πρόσφατη φωτογραφία τους στο: lunaparkathens@yahoo.gr


Ο Κοσμάς Κοσμόπουλος αποφοίτησε το 1998 από την σχολή παραστατικών τεχνών “P.A.R.T.S.” των Βρυξελλών (με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια του προγράμματος “Καλειδοσκόπιο”), ολοκληρώνοντας πλήρως και τους δύο κύκλους σπουδών της σχολής (Training & Research) και από την σχολή “Cultural Management” του Πανεπιστημίου της Βασιλείας (Master of Advanced Studies). Εργάζεται ως χορογράφος, χοροπαιδαγωγός και διαχειριστής πολιτιστικών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων στη Γερμανία και στην Ελλάδα. Έχει παρουσιάσει χορογραφική του δουλειά και ταινίες χορού σε σημαντικά θέατρα και Φεστιβάλ του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, έχει συνεργαστεί ως κριτικός χορού στο περιοδικό “Χορός” του Σωματείου Χορού και Ρυθμικής και ως μεταφραστής στο περιοδικό “Choros International Dance Journal”. Η προσωπική του έρευνα συνοψίζεται στη διερεύνηση τη συσχέτισης της καλλιτεχνικής δημιουργίας με πολιτικο-οικονομικές κοινωνικές συνθήκες και καταστάσεις. Από το 2013 οργανώνει εκπαιδευτικά καλλιτεχνικά προγράμματα για παιδιά στο Βερολίνο, συγχρηματοδοτούμενα από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας και την εταιρία Deutsche Telekom, διευθύνει ερευνητικά σεμινάρια για επαγγελματίες χορευτές και σπουδαστές χορού γύρω από σύγχρονες μεθόδους επιτέλεσης και χορογραφίας και παρουσιάζει ομαδικές του performances με το σχήμα ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ.

Η εταιρία πολιτιστικών υποθέσεων ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2002 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ αποτελείται από μια ομάδα καλλιτεχνών που προέρχονται από διαφορετικά έθνη, καθώς και από ανθρώπους που εργάζονται στον κοινωνικό και εκπαιδευτικό τομέα. Σκοπός της ομάδας είναι να αναπτύξει, να παραγάγει και να παρουσιάσει καλλιτεχνικές εκθέσεις και παραστάσεις, καθώς και να οργανώσει σεμινάρια και έργα κοινωνικού περιεχομένου σε συνδυασμό με την καλλιτεχνική δημιουργία και έκφραση στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε συνεργασία με άλλους καλλιτεχνικούς οργανισμούς, κατά κύριο λόγο από την Ελβετία και τη Γερμανία. Το ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ διευθύνεται από την εικαστικό Dr. Γεωργία (Maggy) Τουλιάτου, τον χορογράφο Κοσμά Κοσμόπουλο και τον μουσικό Αντώνιo Παλάσκα.

Η Μαρία Τσουβαλά είναι Επίκουρη καθηγήτρια στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Απέκτησε MA και MEd από το Teachers College του Columbia University και Διδακτορικό τίτλο (PhD) από το Τμήμα Φιλοσοφίας- Παιδαγωγικής-Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει χορογραφήσει για την ομάδα σύγχρονου χορού “Μετακίνηση” και έχει δημοσιεύσει άρθρα σχετικά στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 


info: lunaparkathens@yahoo.gr - http://www.lunapark.eu.com/ - http://www.lunapark.education/