Χορευτικός Ιούνιος στο BIOS

format_promo_photo_01__myrto_apostolidou

Δύο παραγωγές χορού από δημιουργούς που ζουν και εργάζονται στην περιφέρεια, κάνουν την αθηναϊκή τους πρεμιέρα τον Ιούνιο στο BIOS.

Η Ελεονώρα Ηλία από την A Priori Dance co. με έδρα τα Ιωάννινα, παρουσιάζει το FORM.AT (6 – 10 Ιουνίου 2018), μια χορογραφική αλληγορία για το αέναο χτίσιμο και γκρέμισμα των ανθρώπινων σχέσεων, για τις αντιφάσεις που μας ενώνουν και μας χωρίζουν, για την κοινωνική ουτοπία. 

Πρόκειται για ένα ντουέτο που βουτάει στον πλούτο της παράδοσης και εμπνέεται από το λαϊκό θρύλο του "Γεφυριού της Άρτας" κρυφοκοιτάζοντας παράλληλα το θέατρο του παραλόγου και τον Ρινόκερο του Ε. Ιονέσκο, εξετάζοντας τη λειτουργία του ανθρώπου μέσα στα εκάστοτε κοινωνικο-ιστορικά συμφραζόμενα.

Το FORM.AT συνυφαίνει ετερόκλιτες κινητικές αναφορές, φτιάχνοντας ένα προσωπικό λεξιλόγιο με επιρροές που ενσωματώνουν το ηπειρώτικο βήμα των παραδοσιακών χορών και τις πολεμικές τέχνες, μέχρι τις ποιότητες και δυναμικές της προσωπικής κίνησης.

Ιδέα, χορογραφία: Ελεονώρα Ηλία / A priori dance co.
Συν-δημιουργία, Ερμηνεία: Mαρία Παπαδοπούλου, Ελεονώρα Ηλία
Μουσική σύνθεση: Aλέξανδρος Κτιστάκης
Διάρκεια: 45΄

Γεννημένη στα Ιωάννινα, η Ελεονώρα Ηλία σπούδασε νομικά και χορό. Είναι ιδρυτικό μέλος και χορογράφος της αστικής μη κερδοσκοπικής ομάδας χορού Α PRIORI που έχει ήδη παρουσιάσει,  τέσσερεις παραγωγές. Διδάσκει κλασικό και σύγχρονο χορό στα Ιωάννινα.

Με τη διακριτική αμφισημία ανάμεσα στο αυταπόδεικτο και το σημείο εκκίνησης, αλλά και με την έμμεση αναφορά στην ορολογία των νομικών, η ομάδα χορού A PRIORI δημιουργήθηκε το 2014 από την Ελεονώρα Ηλία στην πόλη των Ιωαννίνων, με βασικό αίτημα τη δημιουργία παραστάσεων χορού στην περιφέρεια και την εξωστρέφεια αυτών προς τα μεγάλα κέντρα.

To FORM.AT πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (2017-18).
 


info: 6, 7, 8, 9, 10 Iουνίου 2018, BIOS. exploring urban culture – Main, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ: 210 342 53 35 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 6€ (μειωμένο, φοιτητών, ανέργων, +65, ΑΜΕΑ)


 

 

Ο Αλέξης Τσιάμογλου από την κολεκτίβα RoughCut με έδρα τη Θεσσαλονίκη παρουσιάζει το REQUIEM – a choreographed portrait (14 – 17 Ιουνίου 2018), ένα έργο για μια χορεύτρια και 500 μπαλάκια πινγκ πονγκ, μια παράσταση χορού για το σώμα ως ζωντανό αρχείο, ως δοχείο μνήμης κοινωνικών και πολιτικών εγγραφών.

Το REQUIEM – a choreographed portrait δημιουργείται ως ο προσωπικός επικήδειος λόγος της χορεύτριας. Γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το πορτραίτο και η διαδρομή της  μέσα από την χορογραφική ματιά.

Σημείωμα του δημιουργού: «Την περίοδο που δημιουργούσαμε το REQUIEM διάβαζα έργα και συνεντεύξεις του Φουκώ και με απασχολούσε το πώς είναι σημαδεμένο το χορευτικό σώμα από την εκπαίδευση του και την ιστορία. Πώς οι εγγεγραμμένες εμπειρίες σε αυτό να μπορούν να αναδυθούν; Πώς μπορεί το σώμα να λειτουργήσει ως ένα ζωντανό αρχείο; Στο έργο γίνεται η απόπειρα να αποτυπωθεί το χορογραφικό πορτραίτο της χορεύτριας. Σε αντίθεση με τη στατικότητα στα πορτραίτα ζωγραφικής, εδώ το αντιλαμβάνομαι ως διαδικασία, ως τόπο συνάντησης και δυνατοτήτων. Η χορογραφική ματιά λειτουργεί ως ένα σύστημα που συλλαμβάνει χειρονομίες, κινητικότητα, διαθέσεις και προθέσεις, τύπους σώματος. Τα μπαλάκια του πινγκ πονγκ συνδέουν τα όσα βλέπουμε με την παράμετρο της τυχαιόητας και μαζί με την χορεύτρια συνθέτουν ένα live soundscape που για μένα είναι το REQUIEM

Σύλληψη, χορογραφία: Αλέξης Τσιάμογλου
Ερμηνεία: Νιόβη Μπένου
Μουσική: Sonny Touch
Διάρκεια: 45΄

Ο Αλέξης Τσιάμογλου είναι χορευτής, χορογράφος και video artist. Από το 2008 έχει συνεργαστεί με πολλές ομάδες, χορογράφους και σκηνοθέτες. Το 2013 εμφανίστηκε στην ταινία Fabric of time του Miky Ambrozy, η οποία απέσπασε το βραβείο 'Wild Card' στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών μικρού μήκους, στο Leuven. Μικρού μήκους ταινίες χορού που έχει σκηνοθετήσει και χορογραφήσει, έχουν προβληθεί σε φεστιβάλ στη Σουηδία, Πορτογαλία, Βραζιλία και Ελλάδα. Για την χρονιά 2013-14 του απονεμήθηκε υποτροφία από το χορογραφικό κέντρο του Άμστερνταμ (ICK- SPAZIO) για νέους ταλαντούχους χορογράφους. Από κοινού με τη Σοφία Παπανικάνδρου πραγματοποιεί το εκπαιδευτικό σεμινάριο 'Towards Performance' που απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς, περφόρμερς και ανθρώπους που τους ενδιαφέρει η κίνηση και ο χορός.

Η κολεκτίβα RoughCut σχηματίστηκε το 2015 από τον Αλέξη Τσιάμογλου και την χορεύτρια-χορογράφο Σοφία Παπανικάνδρου στη Θεσσαλονίκη, με στόχο τη δημιουργία χορογραφικών έργων, ταινιών χορού και προωθητικού υλικού. Πυρήνας στη δημιουργία είναι η αντίληψη και γραφή με αρχές τεχνικών μοντάζ.

 


info: 14, 15, 16, 17 Iουνίου 2018, BIOS. exploring urban culture – Main, Πειραιώς 84, Αθήνα, τηλ: 210 342 53 35 | Ώρα έναρξης: 21.00 | Εισιτήρια: 10€ (κανονικό), 5€ (μειωμένο, φοιτητών, ανέργων, +65, ΑΜΕΑ)