Videodance στην Καλαμάτα από την Video Art Μηδέν

scenario-film

 5 - 7 Ιουλίου 2018

Το Video Art Μηδέν διευρύνεται, μεγαλώνει και είναι έτοιμο για άλλη μια φορά να παρουσιάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα διεθνούς βιντεοτέχνης στην Καλαμάτα, και συγκεκριμένα στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης και στην παραλία της. Η ομάδα του Μηδέν, γιορτάζοντας τον ισχυρό δεσμό της διοργάνωσης με την πόλη όπου ξεκίνησε και πρωτοαναπτύχθηκε, επανέρχεται με δημόσιες προβολές σύγχρονης βιντεοτέχνης απ' όλο τον κόσμο, ενεργοποιώντας κάθε ημέρα ένα διαφορετικό σημείο της πόλης.

Το Video Art Μηδέν μετρά 14 χρόνια ακατάπαυστης καλλιτεχνικής πορείας, συγκεντρώνοντας τα πιο ενδιαφέροντα έργα ελληνικής και διεθνούς βιντεοτέχνης και βρίσκοντας νέους τρόπους και νέους τόπους προβολής και προώθησης της. Στη φετινή καλοκαιρινή διοργάνωση στην Καλαμάτα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει περισσότερα από 170 έργα βιντεοτέχνης, που επιλέχθηκαν μέσα από το πρόσφατο κάλεσμα που απηύθυνε η επιμελητική ομάδα στους βιντεοκαλλιτέχνες διεθνώς.

Η καλοκαιρινή διοργάνωση φέτος περιλαμβάνει πρωινές και βραδινές προβολές, με πολλές διαφορετικές θεματικές ενότητες, που εναλλάσσονται και διαφοροποιούνται μορφολογικά και εννοιολογικά, εκφράζοντας τις βασικές τάσεις της εποχής μας. Το πρόγραμμα ξεκινά δυναμικά το βράδυ της Πέμπτης (5/7) στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μεσσηνίας, στο Ιστορικό Κέντρο Καλαμάτας. Το επόμενο βράδυ μεταφέρεται στην Παραλία (Thalassa Lounge, 6/7) και κάνει προβολές μουσικών βίντεο δίπλα στο κύμα, σαν ένα εναλλακτικό μουσικό πάρτυ, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, και το βράδυ του Σαββάτου (7/7) επιστρέφει στο Κέντρο της Πόλης, στον πεζόδρομο Αναγνωσταρά, όπου ολοκληρώνει τις δράσεις του με προβολές σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους (Στοά Λόντου, Bandapart Recording Studio).

Όλες οι εκδηλώσεις θα έχουν, όπως πάντα, ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Οι εκδηλώσεις του Video Art Μηδέν στην Καλαμάτα για το 2018 πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης ΦΑΡΙΣ. Οι πρωινές εκδηλώσεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας πραγματοποιούνται σε συνδιοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Video Art Μηδέν υπογράφουν η Γιούλα Παπαδοπούλου και η Μαργαρίτα Σταυράκη.

Και.. videodance

Το φετινό πρόγραμμα χωρίζεται σε ενότητες μεταξύ των οποίων και ενότητα που αφορά στην videodance τέχνη:

Ενότητα 5: vDance: poses, movements and short narratives | Επιμέλεια: Μαργαρίτα Σταυράκη | Διάρκεια: 70΄

Μια ενότητα βίντεο που η πόζα και η κίνηση γίνεται χορός και ποίηση. Ο χορός άλλοτε είναι φυσικός και άλλοτε προκύπτει από την επεξεργασία της κινούμενης εικόνας. Ο περιβάλλων χώρος άλλοτε είναι πραγματικός, ορισμένος, και άλλοτε ψηφιακός και ουδέτερος, άλλοτε υποκινεί τον χορό και άλλοτε μένει σε δεύτερο πλάνο για να συγκεντρωθούμε απόλυτα στην κίνηση των σωμάτων. Ο χορός, η κίνηση και η πόζα αποτελούν μια αρχέγονη ανάγκη του ανθρώπου, που συμμετέχει στην ψηφιακή εποχή.

1. Izabella Retkowska, Inertness, Πολωνία 2016, 1.10
2. Marta Arjona & Mei Casabona, X-TREM, Ισπανία 2016, 5.24
3. Αλίκη Χιωτάκη, Cipher, Ελλάδα 2017, 1.18
4. Daphna Mero, Selfiesism - Dance Duet, Ισραήλ & ΗΠΑ 2017, 5.03 λ
5. Fran Orallo, the chaos theory, Μ. Βρετανία 2018, 3.40
6. Gaetano Maria Mastrocinque, Argille, Ιταλία 2016, 5.47
7. Johannes Christopher Gérard, Night, Street, Lantern, Pharmacy, Ρωσία 2017, 4.51
8. Dancevacuum dance company - Βίκυ Βασιλοπούλου, Handmade, Ελλάδα 2018, 8.11
9. Same As Sister / Briana Brown - Tipley & Hilary Brown and Aitor Mendilibar, Odd Jewels: Beauty Under Mask, ΗΠΑ 2018, 8.26
10. Cecilia Seaward, Recollect, ΗΠΑ 2016, 2.40
11. Stefano Croci & Luca Veggetti, Scenario, Ιταλία 2017, 22.00
 

Το Video Art Μηδέν είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός για τη διερεύνηση και την προώθηση της βιντεοτέχνης. Ιδρύθηκε το 2005 από μια ανεξάρτητη ομάδα ελλήνων καλλιτεχνών και υπήρξε ένα από τα πρώτα εξειδικευμένα διεθνή φεστιβάλ βιντεοτέχνης στην Ελλάδα, για τα πρώτα δέκα έτη λειτουργίας του. Από το 2015 και μετά συνεχίζει το έργο του με ένα πιο ευέλικτο και διευρυμένο πρόγραμμα προβολών και εκδηλώσεων με σκοπό να υποκινήσει τη δημιουργία πρωτότυπης βιντεοτέχνης, να βοηθήσει στη διάδοσή της και να αναπτύξει την έρευνά της. Ενότητες προβολών του Μηδέν έχουν ταξιδέψει σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και σε όλο τον κόσμο, και φιλοξενούνται σε σημαντικά φεστιβάλ και Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.