"imPROject" - Ερευνητικό Εργαστήριο Αυτοσχεδιασμού: δηλώστε συμμετοχή

sofia_mavragani_playforantwerp

24 Σεπτεμβρίου

έως 14 Οκτωβρίου 2018


Μετά από πέντε χρόνια μελέτης της σχέσηςπαιχνιδιού και παραστατικών τεχνών, η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη, μοιράζεται την εμπειρία της έρευνάς της. Oι παρατηρήσεις και οι πρακτικές που καταγράφηκαν μέσω της διαδρομής του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος playforPLACE σε17 πόλεις του κόσμου, συστηματοποιούνται στο ερευνητικό εργαστήριο imPROject το οποίο οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν δωρεάν.

Το πρότυπο αυτό εργαστήριο, εστιάζει στον τρόπο με τον οποίο οι παιγνιώδεις δομές παρεμβαίνουν στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, το εμπλουτίζουν και εν τέλει το διαμορφώνουν. Το imPROject στοχεύει να αποτελέσει τον τόπο για τη ζύμωση και τη διαμόρφωση μιας νέας μεθόδου αυτοσχεδιασμού.

Το πρόγραμμα επικεντρώνεται στη διερεύνηση στρατηγικών στιγμιαίας δημιουργίας κινησιολογικού / σωματικού υλικού, σύνθεσης και ερμηνείας. Το παιγνιώδες σώμα θα συνδιαλαγεί με το κινούμενο σώμα και οι ιδιότητες του παιχνιδιού θα αποτελέσουν την αφορμή και το πλαίσιο για την ανάπτυξη και την εφαρμογή των εργαλείων του αυτοσχεδιασμού στη χορευτική πράξη.Εστιάζει επίσης στη διερεύνηση των τρόπων με τους οποίους οι ερμηνευτές μπορούν να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν το ερμηνευτικό και κινησιολογικό τους λεξιλόγιο, να διεγείρουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους, να εμπιστευτούν με καθαρότητα τις επιλογές τους, να εστιάσουν και απελευθερώσουν τις εν δυνάμει καλλιτεχνικές τους δυνατότητες.

Tο εργαστήριο μέσα από την εμπειρία ενός πλαισίου όπου συνυπάρχουν και συνδιαλέγονται οι αυστηροί κανόνες με την εκφραστική ελευθερία, ως ένα παιχνίδι κανόνων, δίνει την ευκαιρία στην κατανόηση αλλά και την εξάσκηση της διαδικασία λήψης αυτοσχέδιων αποφάσεων.

Το πρόγραμμα του εργαστηρίου ολοκληρώνεται με μια παρουσίαση αυτοσχεδιασμού ανοιχτή στο κοινό το Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018,στο χώρο του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν (Χρυσάφης 34, Βύρωνας).

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να στείλουν τα παρακάτω, έως την 1η Σεπτεμβρίου 2018 στη διεύθυνση smavra@gmail.com αναγράφοντας στο θέμα του mail «imPROject / Ονοματεπώνυμο»:

1. Σύντομο βιογραφικό σημείωμα (100 λέξεις)
2. Γράμμα ενδιαφέροντος (100-150 λέξεις)
3. Link από βίντεο με κινητικό υλικό, αναρτημένο σε Vimeo ή YouTube

Οι συμμετέχοντες που θα επιλεγούν, θα ειδοποιηθούν έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2018. Το πρόγραμμα, το οποίο παρέχεται δωρεάν στους συμμετέχοντες, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν.

Το playforPLACE είναι ένα διεθνές καλλιτεχνικό και εκπαιδευτικό πρόγραμμα παραστατικών τεχνών, μέσω του οποίου η χορογράφος Σοφία Μαυραγάνη ερευνά τη λειτουργία και τη δυναμική της σκηνικής έκφρασης του παιχνιδιού. Πραγματοποιήθηκε για 5 συνεχείς χρονιές, από το 2012 - 2016, σε 17 πόλεις του κόσμου. Σε κάθε πόλη η χορογράφος συνεργάστηκε με διαφορετικούς καλλιτέχνες και οργανισμούς συν-διαμορφώνοντας μαζί με έναν τοπικό καλλιτέχνη, ένα ξεχωριστό πειραματικό εργαστήριο-παιχνίδι, το οποίο βασίζεται στην συνδιδασκαλία και στην έμπρακτη καλλιτεχνική ανταλλαγή.Οι χώρες τις οποίες έχει επισκεφθεί μέχρι στιγμής είναι: Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία, Κροατία, Σερβία, Νέα Ζηλανδία, Ισλανδία, Κύπρος, Αργεντινή, Αυστρία, Κωνσταντινούπολη και Βέλγιο, ενώ στην Ελλάδα έχει περάσει από τη Θεσσαλονίκη, την Καλαμάτα, τα Τρίκαλα, την Καστοριά και την Κέρκυρα.
 


info: 24 Σεπτεμβρίου – 14 Οκτωβρίου 2018 (από Δευτέρα έως Κυριακή) | Κέντρο Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν, Χρυσάφης 34, Βύρωνας. Τηλ: 210 76 21234 | Ώρες διεξαγωγής: 10.00 – 14.00. Συνολική διάρκεια: 84 ώρες