Κινητήρας: Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2018 - 19

kinhthras--3

«Η φετινή θεματική ομπρέλα για όλες τις δράσεις που διοργανώνει ο Κινητήρας (Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών) είναι το Ταξίδι, για να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια από τη δημιουργία του στούντιό μας, του πρώτου Artistic Residency Centre για παραστατικές τέχνες στην Ελλάδα.

Με έμφαση στην έρευνα, τη διαπολιτισμικότητα και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών μεταξύ επαγγελματιών κι ερασιτεχνών του χορού και του θεάτρου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, o 'Κινητήρας' τονώνει το θεσμό των residencies, γιορτάζει τα 10 χρόνια του 'In Progress Feedback Festival' και δίνει ακόμη περισσότερο χώρο σε νέους δημιουργούς να πειραματιστούν και να μοιραστούν το έργο τους με την κοινότητα.

Οι συνέργειες του 'Κινητήρα' με φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού συνεχίζονται ακόμη πιο δυναμικά φέτος με τη συνδιοργάνωση της πρώτης διημερίδας 'Reside Festive Perform' (RFP) με το 'Κέντρο Χορού Ακροποδητί' της Σύρου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τη συμμετοχή του σε ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης νέων σε στενή συνεργασία με το 'Crooked House Theatre' (Ιρλανδία) και το 'On and Off' (Ισπανία), τη συνεργασία του με το 'Επίκεντρο' της Action Aid, τη συνεργασία του με τον πολιτιστικό οργανισμό 'Liminal', ανοίγοντας επίσημα τις πόρτες του σε άτομα με αναπηρία, καθώς και την ongoing παρουσίαση του 'Video Art Miden'.

Επίσης, επιστρέφει με ανανεωμένες δράσεις και νέα μαθήματα για παιδιά κι εκπαιδευτικούς, καθώς και με την αυτοσχεδιαστική παράσταση “Στη Χώρα του Που πως γιατί”, που συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου, στο πλαίσιο της δράσης ΕΚΠΛΗΞΗ.

Στο τέλος της σεζόν, με μεγάλη μου συγκίνηση, θα οδηγήσω μαζί με τους συνεργάτες μου, μια ομάδα μαθητών του Κινητήρα από 4 έως 84 χρόνων, σε μια παράσταση - αναδρομή στο ρεπερτόριο της Ομάδας από το 1996 μέχρι σήμερα. Επίσης, η καλλιτεχνική μας ομάδα ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος) συνεχίζει με το δεύτερο κύκλο της δράσης “Απρόσμενες Αναγνώσεις” στο πλαίσιο του “Αθήνα 2018- Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”, ταξιδεύει με το έργο “Βαθύς Αναστεναγμός”σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου, ενώ ξεκινά την έρευνα για το νέο έργο της Βίκυς Αδάμου Κακή Ποίηση » - Αντιγόνη Γύρα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Κινητήρα

Χ Ο Ρ Ο Σ

  • The instrument | 30 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 20.30

Η Maya M. Carroll επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στον Κινητήρα ως guest artist. Στο διάστημα αυτό, θα δουλέψει με την ανερχόμενη χορογράφο Άρια Μπουμπάκη, με σκοπό την ανταλλαγή καλών πρακτικών, παρουσιάζοντας το αποτέλεσμα της εντατικής τους έρευνας. Το διάστημα 22 με 26 Οκτωβρίου, η Maya M. Carroll θα παραδώσει τέσσερα μαθήματα σύγχρονου χορού ανοικτά σε όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την τεχνική The Instrument, ενώ στις 28 και 29 Οκτωβρίου (ώρα 21.00) θα παρουσιάσει την παράσταση Night Glass Day Mirror σε συνεργασία με τον σταθερό συνεργάτη της, Roy Carroll.

  • puzzle (D) | 13 - 14 Οκτωβρίου 2018 (Παραστάσεις: Σάββατο 21.30, Κυριακή 20.30)

Η νικήτρια ομάδα Int. P (Μαρία Παπακωνσταντίνου, Μαριάννα Καραβίδα, Νικόλας Χατζηβασιλειάδης) του περσινού 'In Progress Feedback Festival' φιλοξενείται στον Κινητήρα για δύο παραστάσεις χορού, με τίτλο puzzle (D).

  • Βlack swans & Whose legs  | 17 - 19, 24 - 26 Νοεμβρίου & 1 - 3 Δεκεμβρίου 2018, Σάββατο 21.30, Κυριακή και Δευτέρα 20.30

Η ομάδα Almalibre.co ξεκίνησε την έρευνά της για τους Black Swans την περασμένη χρονιά στον Κινητήρα, στο πλαίσιο ενός πολύ ενδιαφέροντος residency. Εμπνεόμενη από τη θεωρία του Taleb και πιστεύοντας ότι το απρόσμενο μπορεί να συμβεί, η ομάδα συνθέτει μια παράσταση με θέμα την πορεία των ανθρώπων προς την πραγμάτωση των επιθυμιών τους. Μέσα από το Black Swans παρουσιάζεται η προσπάθεια και η επιμονή των ανθρώπων να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.

Ιδέα – Χορογραφία - Κείμενα:Αναστασία Μπρουζιώτη
Χορεύουν: Ματίνα Κοκολάκη, Αναστασία Μπρουζιώτη

  • Whose Legs | 17 - 19, 24 - 26 Νοεμβρίου & 1 - 3 Δεκεμβρίου 2018, Σάββατο 21.30, Κυριακή και Δευτέρα 20.30

Χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τη σύμβαση, ότι το τρέξιμο είναι η προέκταση του περπατήματος και το περπάτημα του μπουσουλήματος, η παράσταση Whose Legs, ερευνά την αλληλεπίδραση και, εν τέλει, την κατασκευή της σχέσης των ποδιών με το κινούμενο δρομικό πρότυπο που τα περιτριγυρίζει.

Ιδέα - Χορογραφία: Επαμεινώνδας Δαμόπουλος
Συν-δημιουργία - Ερμηνεία: Κατερίνα Λιόντου, Κατερίνα Ασημακοπούλου, Επαμεινώνδας Δαμόπουλος

  • The Art of Laboring (TaoL) | 18 Ιανουαρίου 2018, ώρα:  21.30

Η Νεφέλη Οικονόμου, μετά την πολύχρονη συνεργασία της με το δίκτυο του Κινητήρα, συνεργάζεται με τον εικαστικό και σκηνοθέτη Ιάσονα Βενετσανόπουλο και τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Νίκο Ράμμο, δημιουργώντας ένα βίντεο που διαπραγματεύεται τις έννοιες της εργασίας είτε κοινωνικά, είτε προσωπικά.

Χορογραφία: Νεφέλη Οικονόμου και συνεργάτες.
Επί σκηνής: Νεφέλη Οικονόμου και Sebastian Lingserius
 

Χ Ο Ρ Ο Σ  για  Π Α Ι Δ Ι Α

  • Στη Χώρα του Πουπωσγιατί! | Από τις 4 Νοεμβρίου 2018, κάθε Κυριακή στις 17.00

Μια παράσταση αυτοσχεδιασμού με χορό και μουσική, για βρέφη από 10 μηνών και παιδιά έως 7 ετών και τους συνοδούς τους, με οδηγούς τρεις χορεύτριες και δυο μουσικούς, για θεατές που θέλουν να σηκωθούν, να κινηθούν, να πλησιάσουν τη δράση, να διαλέξουν τι θα παρακολουθήσουν και να επηρεάσουν την εξέλιξη του έργου.

Συντονίζει η Σάνια Στριμπάκου
Χορευτές: Κατερίνα Γεβετζή, Τίμος Ζέχας, Ανθή Θεοφιλίδη, Χρύσα Καλλιάφα, Ευγενία Σιγαλού, Σάνια Στριμπάκου και Λία Χαμηλοθώρη (τρεις ανά παράσταση).
Μουσικοί: Κώστας Γιαξόγλου (πιάνο), Σόλης Μπάρκη (κρουστά), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (κρουστά), Joe Tornabene (φλάουτο), Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο)
Διάρκεια: 60 λεπτά

Χ Ο Ρ Ο Θ Ε Α Τ Ρ Ο

  • Βαθύς Αναστεναγμός | 8 Δεκεμβρίου 2018

Η Ομάδα του Κινητήρα ταξιδεύει στο Αγρίνιο, όπου σε συνεργασία με το εκεί ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., θα παρουσιάσει την παράσταση Βαθύς Αναστεναγμός.

Σκηνική σύνθεση: ΓΑΒ (Αντιγόνη Γύρα, Βίκυ Αδάμου, Ιάσονας Βενετσανόπουλος).
 

B I N T E O T E X N H

  • Non Stop Project | Από τις 3 Νοεμβρίου 2018

Ο Κινητήρας και το Video Art Miden ανανεώνουν τη συνεργασία τους και παρουσιάζουν ένα nonstop project videodance & video performance.To project θα ξεκινήσει στις 3 Νοεμβρίου με μια κεντρική προβολή ενοτήτων από το πρόσφατο κάλεσμα του Μηδέν_2018, υπό την επιμέλεια της Μαργαρίτας Σταυράκη. Στη συνέχεια, το κοινό θα έχει στη διάθεσή του όλες τις παραπάνω ενότητες, σε ένα ειδικό πρόγραμμα προβολών στο φουαγιέ του Κινητήρα, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Δ Ι Η Μ Ε Ρ Ι Δ Α

  • Reside Festive Perform | 6 – 7 Οκτωβρίου 2018, ώρα: 17.00-22.00

Η 1η Διημερίδα Reside Festive Perform (RFP) θα φιλοξενήσει διοργανωτές ανεξάρτητων ή / και μικρού βεληνεκούς Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών και προγραμμάτων Artistic Residency (Καλλιτεχνικής Κατοικίας) Παραστατικών Τεχνών απ’ όλη την Ελλάδα, σε μια συνάντηση με σκοπό τη γνωριμία των ανθρώπων, την παρουσίαση των δράσεων και των χώρων υλοποίησης, τη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και οργάνωσης του καθενός και την ανταλλαγή απόψεων και ιδεών, ώστε να δημιουργηθεί ένα συντονισμένο δίκτυο αλληλοϋποστήριξης. Το RFP είναι μια πρωτοβουλία που συντονίζεται από το Κέντρο Χορού Ακροποδητί στη Σύρο, σε συνεργασία με τον Κινητήρα. Η διημερίδα τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Θ Ε Α Τ Ρ Ο

  • Housekeys | 10-12 Νοεμβρίου 2018, ώρα 21.00

Το 'Terrasse Ensemble' και η Άννα Τσίχλη, ένα από τα παλαιότερα μέλη του δικτύου του Κινητήρα, παρουσιάζουν μια παράσταση για τη μνήμη.

 


info: Κινητήρας - Καλλιτεχνικό Δίκτυο Παραστατικών Τεχνών, Ερεχθείου 22, Ακρόπολη, τηλ.: 210 924 83 28