" Διάλογοι Σωμάτων" στην Μπουρκίνα Φάσο

affiche-ddc-2010-web

Η δυτική χορογραφική σκηνή θα λέγαμε πως τα τελευταία χρόνια διακρίνεται για την ανθρωπολογική της ματιά και για το ενδιαφέρον της για την « εξωτική » δημιουργία. Δύσκολα ωστόσο καταφέρνουμε να κατανοήσουμε την αληθινή διάσταση των « μακρινών » αυτών παραγωγών, συνήθως από καλλιτέχνες με αφρικανικές ρίζες που δουλεύουν στην Ευρώπη.

Η Biennale Σύγχρονου Χορού Dialogue des Corps 2010 που πραγματοποιήθηκε από 6 έως 18 Δεκεμβρίου 2010 στην Ouagadougou, πρωτεύουσα του αφρικανικού κρατίδιου Μπουρκίνα Φάσο, είναι μια ιδιαίτερη αφορμή για να γνωρίσουμε τη μοναδική πρωτοβουλία των χορογράφων Salia Sanou και Seydou Boro για την εδραίωση του σύγχρονου χορού στην Αφρικανική ήπειρο, όπου απαριθμούμε και άλλα φεστιβάλ, όπως η Biennale Danse L’Afrique Danse που φέτος διοργανώθηκε στην Μπαμακό.

Ωστόσο το Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο La Termitière στην Ouagadougou, είναι ένας μοναδικός χώρος για την άνθηση και ενίσχυση της χορογραφικής δημιουργίας, την προβολή της αφρικανικής σκηνής και τη διάδοση της στο εξωτερικό, την εκπαίδευση των αφρικανών χορευτών, την εξοικείωσή τους με την έρευνα και την καλύτερη τεχνική κατάρτισή τους, ώστε να απορροφηθούν ευκολότερα από τον επαγγελματικό χώρο. Οι δύο χορογράφοι έχοντας την ευκαιρία να δουλεύουν στο εξωτερικό και κυρίως στην Γαλλία, επέστρεψαν στη γενέτειρά τους με όραμα να δώσουν διεθνή εμβέλεια στον εγχώριο σύγχρονο χορό. Αποφεύγοντας την εύκολη αντιγραφή ενός ευρωπαϊκού προτύπου και αναζητώντας την προσαρμογή στις εγχώριες ανάγκες και απαιτήσεις, προχωρούν σε μια σειρά δράσεων. Το 2001 δημιουργούν το φεστιβάλ Dialogue des Corps που αργότερα παίρνει τη μορφή Biennale, το 2006 εγκαινιάζουν το Εθνικό Κέντρο Χορού, διοργανώνουν σεμινάρια επαγγελματικού και ερασιτεχνικού χορού με εισηγητές από όλο τον κόσμο, προσφέρουν «καλλιτεχνική στέγη » σε ξένους και ντόπιους χορογράφους και χορευτές, ενισχύουν τα προγράμματα διεθνών και δια-αφρικανικών ανταλλαγών, ενώ επιχειρούν παράλληλα να δουλέψουν σε κοινωνικό επίπεδο, με προγράμματα κοινωνικής επανένταξης νέων. Στο πλάι τους βρίσκεται από την αρχή η Mathilde Monnier με το Εθνικό Κέντρο Χορού του Montpellier, ενώ όλες οι προσπάθειες ενισχύονται επίσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γαλλική Πρεσβεία. – ΗΛΙΑΝΑ ΦΥΛΛΑ

info : Dialogues des Corps| La Termitière (C.D.C)| 10 BP 677 Ouagadougou 10 -Burkina | www.cdc-latermitiere.org