Ψηφιακή Χορο-τηλεόραση

charles-picq

Στις 24 Ιανουαρίου 2011 μπήκε για πρώτη φορά σε λειτουργία το numeridanse.tv,  η πρώτη παγκόσμια, δωρεάν επισκέψιμη ψηφιακή χορο-τηλεόραση, μια ψηφιακή βάση οπτικοακουστικών δεδομένων για τον χορό.

Η πρωτότυπη ιδέα του γνωστού γάλλου videoartist Charles Picq (φωτο), υλοποιήθηκε με τη συνεργασία του Maison de la Danse de Lyon, του Centre National de la Danse και την υποστήριξη του Ιδρύματος La Fondation BNP Paris. Αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εγχείρημα κατασκευής και οργάνωσης μιας « μνήμης » της χορογραφικής τέχνης σχεδιασμένης για το ιντερνέτ, που δίνει την ευκαιρία σε ένα ευρύ κοινό να γνωρίσει μέσα από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες την κουλτούρα της χορογραφικής τέχνης, δίνοντας του πρόσβαση σε μεγάλο αριθμό φιλμογραφικών αρχείων.
 Το numeridanse.tv περιλαμβάνει αποσπάσματα, αλλά και ολόκληρα βίντεο χορογραφικών έργων, video-dance, διασκευές έργων, ή ταινίες φαντασίας, ντοκιμαντέρ και παιδαγωγικά εργαλεία. Κάθε οπτικοακουστικό αρχείο συνοδεύεται από ολοκληρωμένο πληροφοριακό υλικό χρήσιμο για την κατανόηση και την ιστορικο-αισθητική πλαισίωση του έργου. Μια εισαγωγική παρουσίαση του έργου, βιογραφικά στοιχεία των συντελεστών, αλλά και επιπρόσθετες πληροφορίες που μπορεί να αφορούν στις ομάδες χορού, ή σε χώρους παραγωγής και στοιχεία επικοινωνίας, ρίχνουν φώς σε στοιχεία της παγκόσμιας χορογραφικής κληρονομιάς που μπορεί μέχρι τώρα να ήταν ελάχιστα γνωστά. Έτσι, ο ιδιαίτερος αυτός ιστότοπος, έρχεται να καλύψει μια τεχνολογική ανάγκη χρόνων που αποσπασματικά και πολλές φορές πρόχειρα και ανεπίσημα έβρισκε λύσεις σε μεγάλες βάσεις δεδομένων οπτικοακουστικού υλικού γενικού ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα το youtube.
Πέρα από το ευρύ κοινό, το numeridanse.tv απευθύνεται στους επαγγελματίες του χορογραφικού χώρου, ενώ γίνεται πολύτιμο εργαλείο για τον τομέα της εκπαίδευσης. Ο χαρακτήρας επικοινωνιακής πλατφόρμας, ή υπηρεσίας ανταλλαγής, δίνει την δυνατότητα στους επαγγελματίες να προβάλλουν και να επικοινωνήσουν γύρω από τα έργα τους, καθώς και να εξασφαλίσουν στο μέλλον την ιστορικότητά τους, ενός δηλαδή είδους ανήκειν στον πολιτισμό. Για τους παιδαγωγούς, τα εκπαιδευτικά ινστιτούτα, ή ακόμα και κάθε αρμόδιο χώρο για την ευαισθητοποίηση του κοινού, προτείνονται θεματικές ενότητες που εισάγουν σε θεμελιώδεις θεωρητικές έννοιες γύρω από το χορό.
Το έργο, οφείλει τη γέννηση του σε εργασία χρόνων, σε σκέψεις, σε μελέτη και σε σωστό σχεδιασμό. Η εμπειρία του Charles Picq ήδη από το 1980 με πολυάριθμους χορογράφους και η αναγνώριση της ανάγκης τους για τη τριβή τους με το νέο τεχνολογικό μέσο, τα αρχεία και την εικόνα, η πολυετής διεύθυνση του τμήματος βίντεο του Maison de la Danse de Lyon, καθώς και η ανταλλαγή πολύτιμης εμπειρίας άλλων αντίστοιχων τμημάτων σε σχετικούς φορείς, όπως για παράδειγμα το αρχείο του Centre National de la Dance, τον οδηγούν να συνειδητοποιήσει την ανάγκη μιας μοντέρνας διαχείρισης αυτού του πολιτιστικού πλούτου σε νέα πρότυπα. Οι τρείς βασικοί άξονες που διέπουν το έργο μπορούν να συνοψιστούν στα εξής : μια λογική διαχείρισης και προστασίας πολιτιστικής κληρονομιάς που επιβάλλει την ψηφιοποίηση αναλογικών αρχείων, μια λογική εναρμόνισης στην πολιτική διαχείρισης οπτικοακουστικού και ψηφιακού υλικού από διαφορετικά ιδρύματα και τέλος μια λογική ευρείας προστατευμένης διάθεσης και προβολής του υλικού στο ιντερνέτ. – ΗΛΙΑΝΑ ΦΥΛΛΑ

info : www.numeridanse.tv